Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Εξοχική Κατοικία

Οι γερμανοί και η εξοχική κατοικία

Παραθεριστικό σπίτι κοντά στο κύμα της θάλασσας, ένα μικρό διαμέρισμα ως τόπος απόσυρσης από τη βουή σε λίμνες ή σε βουνά… Πριν από την επιδημιολογική κρίση τα παραθεριστικά ακίνητα ήταν το όνειρο πολλών. Όνειρο, γιατί έμενε συνήθως ανεκπλήρωτο λόγω των απλησίαστων τιμών αγοράς. Η δεύτερη κατοικία ή το σπίτι για το Σαββατοκύριακο υπόσχεται απόσταση από την καθημερινότητα και περισσότερο πράσινο. Και ιδιαίτερα σε εποχή με μέτρα φυσικής απόστασης γίνεται αντικείμενο του πόθου. «Η ζήτηση για παραθεριστικά ακίνητα είναι επιβεβαιωμένα περισσότερη από ότι προ δημοσιονομικής κρίσης» δηλώνει ο Ντάνιελ Ρίτερ, συνέταιρος στο μεσιτικό γραφείου Poll. «Η επιθυμία εξόδου από την πόλη για τη φύση και αποφυγή επαφών έχει ενισχυθεί».

Στη γλώσσα των αριθμών για μια παραθεριστική κατοικία σε νησιά της Βόρειας Θάλασσας, που πριν την πανδημία το τετραγωνικό κόστιζε πάνω από 10.000 ευρώ, τώρα έχει μπει καπέλο γύρω στο 20%. Η αγορά γίνεται συνήθως για ιδιοκατοίκηση και όχι για εκμίσθωση. «Η ζήτηση επικεντρώνεται σε περιοχές διακοπών όπως στη Βόρεια Θάλασσα και την Βαλτική, στις Άλπεις και τον Μέλανα Δρυμό» συμπληρώνει ο Ρίτερ. «Αλλά στη περίοδο του κορωνοϊού προτιμούνται και περιοχές που βρίσκονται στη σκιά των σούπερ προορισμών. Για παράδειγμα, περιοχές στο Άιφελ της Ρηνανίας Παλατινάτου, στον ποταμό Μοζέλα, στο Σπρέεβαλντ του κρατιδίου του Βρανδεμβούργου. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι βρίσκονται κοντά σε μητροπόλεις, όπως η Φρανκφούρτη, το Ντίσελντορφ, η Κολωνία ή το Βερολίνο. «Γενικά η εύκολη και γρήγορη προσβασιμότητα σε περίοδο πανδημίας είναι ένα βασικό κριτήριο, γιατί η διάθεση για αεροπορικά ταξίδια δεν είναι μεγάλη» επισημαίνει ο Ρίτερ, «ο κορωνοϊός αποδεικνύεται σύμμαχος της εγχώριας αγοράς ακινήτων». Αλλά και το μεσιτικό γραφείο Engel & Völkers καταγράφει περισσότερη ζήτηση για παραθεριστικά ακίνητα στη Γερμανία. «Λόγω πανδημίας η ζήτηση στη Βόρεια Θάλασσα και στη Βαλτική, όπως και σε περιοχές των Άλπεων, στις λίμνες στη νότια Γερμανία έχει εμφανώς αυξηθεί» επιβεβαιώνει ο Κάι Έντερς, μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

 

Οι αυξήσεις των τιμών αγοράς και ενοικίασης το αποδεικνύουν, εκτός του ότι ανθεί ο εσωτερικός τουρισμός. Ιδιαίτερα δημοφιλείς είναι ήρεμες και απομακρυσμένες μικρές πόλεις και τόποι, που προσφέρουν χώρο για ανθρώπινη απομάκρυνση, αλλά παρόλα αυτά έχουν καλό δίκτυο πρόσβασης σε υπηρεσίες, όπως γεωοικονομικές δομές και γρήγορο ίντερνετ. Αλλά όποιος θέλει εξοχικό σε δημοφιλείς προορισμούς και τουριστικές περιοχές, θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Τις υψηλότερες τιμές για τέτοια σπίτια καταγράφει το μεσιτικό γραφείο Engel & Völkers στο νησί Ζυλτ. Στο κοσμικό νησί της Βόρειας Θάλασσας αν ψάχνει κανείς θερινό σπίτι σε καλή τοποθεσία το τετραγωνικό ανεβαίνει μέχρι και 20.000 ευρώ το τμ. Στην ίδια τιμή το τετραγωνικό στo νησί Νόρντεμεϊ αλλά και στη λίμνη Τέγκερνζεε σύμφωνα με το μεσιτικό γραφείο. «Ενδιαφέρον καταγράφεται όμως και για ακίνητα που η τιμή τους κυμαίνεται γύρω στα 150.000 ευρώ. Πελάτες από πόλεις ενδιαφέρονται για ακίνητα, για παράδειγμα, στο κρατίδιο Σλέσβιχ Χολστάιν, τα οποία αγοράζουν μάλιστα με δικό τους κεφάλαιο χωρίς δάνειο. Πιο φτηνά κοστίζουν κατοικίες στην ενδοχώρα. «Όταν το υδάτινο στοιχείο είναι μακριά και χρειάζεται να το προσεγγίσει κανείς με το αυτοκίνητο, αναφερόμαστε σε άλλες πιο φτηνές τιμές» τονίζει ο Ντάνιελ Ρίτερ.

 

Το ενδιαφέρον είναι ότι σε εποχές κορωνοϊού η δεύτερη κατοικία δεν χρησιμοποιείται πλέον μόνο ως δεύτερη. «Παρατηρούμε την τάση ότι η παραθεριστική και η δεύτερη κατοικία χρησιμοποιούνται περισσότερο ως κινητός εργασιακός χώρος» παρατηρεί το μεσιτικό γραφείο Engel & Völkers. Με την κατάργηση των επαγγελματικών ταξιδιών και των επαφών με τη φυσική παρουσία των πελατών, τίποτα πια δεν είναι αδύνατο. «Αλλά υπάρχουν κάποιες παγίδες όταν θέλει κανείς να αγοράσει παραθεριστική κατοικία» προειδοποιεί ο Ματίας Βάζενακ, διευθυντής του Στεγαστικού Ταμιευτηρίου ΕΠΕ στο Πότσνταμ. Η εταιρεία του διαχειρίζεται δεύτερες κατοικίες στη Βαλτική.

 

«Βασικά δεν επιτρέπεται να ενοικιάζονται όλες οι παραθεριστικές κατοικίες, και όσες βρίσκονται σε προνομιακή θέση κοντά στην παραλία έχουν σταθερή αξία, αλλά είναι πολύ ακριβές» εξηγεί ο Βάζενακ. «Ως επένδυση κεφαλαίων δεν προσφέρεται, μόνο ίσως για παρκάρισμα ρευστού». Λόγω των χαμηλών επιτοκίων και της μεγάλης ζήτησης δεύτερης κατοικίας η προσφορά δεν επαρκεί. «Και για να είναι προσοδοφόρα μια μίσθωση, πρέπει να διαρκεί από 120 με 150 ημέρες το χρόνο. Πιο πολύπλοκη είναι η κατάσταση σε παραθεριστικές κατοικίες στο εξωτερικό, για παράδειγμα στη Μεσόγειο. «Ασφάλεια δικαίου, η συμβολαιογραφική πράξη αγοράς, το δικό μας σύστημα κτηματολογίου και οι οικοδομικές άδειες δεν υπάρχουν πάντα στο εξωτερικό. Ίσως από χόμπι και αγάπη στα ακίνητα, μπορεί κανείς να το τολμήσει, αλλά πάντα έχοντας έναν ειδήμονα στο πλευρό του. Μόνος του μπορεί κανείς να έχει κακές εκπλήξεις» λέει ο Βάσενακ και συστήνει να επισκέπτεται κανείς το ακίνητο που θέλει να αγοράσει εκτός περιόδου διακοπών, γιατί το όνειρο για ένα «μικρό σπίτι στο λιβάδι» μπορεί να είναι εκτός πραγματικότητας. «Συχνά πολλοί ιδιοκτήτες ξαφνιάζονται όταν αντιλαμβάνονται ότι εκτός σεζόν καταστήματα, μπαρ και εστιατόρια είναι κλειστά. Και όταν επικρατεί σκοτάδι και δεν υπάρχει φως ούτε για δείγμα, τότε γρήγορα μπορεί να κατοικοεδρεύσει στη νέα κατοικία η θλίψη.»

Εξοχικές ευκαιρίες

Στις επιπτώσεις που θα έχει η πανδημία του κοροναϊού στις εξοχικές κατοικίες αναφέρεται η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», εκτιμώντας πως μακροπρόθεσμα οι τιμές τους θα μπορούσαν να ανέβουν, μιας και οι ξένοι αναζητούν περιοχές όπου η κατάσταση εξελίσσεται καλά.

 

Η εφημερίδα επικαλείται στοιχεία της Καθημερινής και της διαδικτυακής σελίδας Spitogatos.gr σύμφωνα με τα οποία η ζήτηση αυξήθηκε τον Απρίλιο κατά 19,3% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. «Και ιδιαίτερα μεγάλη ήταν η ζήτηση από τη Γερμανία». Η εφημερίδα σημειώνει: «Από τότε που ανέκαμψε η Ελλάδα από την δεκάχρονη οικονομική κρίση της, ρέει άφθονο ξένο κεφάλαιο στις εξοχικές κατοικίες… Η στιγμή είναι η κατάλληλη, δηλώνει ο Ντιρκ Ράινχαρντ από το δικηγορικό γραφείο MStR-Law, το οποίο συμβουλεύει Γερμανούς αγοραστές ακινήτων. Επειδή οι αγοραστές δεν μπορούν να κινηθούν και έχει μειωθεί η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις όπως Airbnb, οι τιμές έχουν συμπιεστεί. ‘Σαν αγοραστής πρέπει τώρα να διαπραγματευθείς σκληρά και να αγοράσεις γρήγορα πριν ανέβει η ζήτηση’ συμβουλεύει ο δικηγόρος.

 

Και η εφημερίδα καταλήγει: «Οι εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα είναι περιζήτητες και ως επένδυση. Ωστόσο παρεμβάσεις της κυβέρνησης προκαλούν ανασφάλεια. Ζητά μείωση των ενοικίων κατά 40% για όσους επλήγησαν από τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Μια μεγάλη παρέμβαση στην ελευθερία σύναψης συμβολαίων».

 

 

Πηγή: Deutsche Welle

Οι Times και η Μύκονος

Αρθρο για την αγορά ακινήτων στο νησί της Μυκόνου που είναι φημισμένο ως ένα από τα δημοφιλέστερα της Μεσογείου, δημοσιεύουν οι «Times» του Λονδίνου, τονίζοντας ότι ανταγωνίζεται την Ίμπιζα για τα πολυτελή πάρτι και τη γαλλική Ριβιέρα για τη φιλοξενία, προσελκύοντας πληθώρα διεθνών γνωστών εμπορικών προϊόντων. «Μετά την οικονομική κρίση, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε, η ανεργία αυξήθηκε και οι τιμές ακινήτων έπεσαν περισσότερο από το 40%. Ωστόσο, η αγορά ακινήτων για διακοπές ανακάμπτει στην Ελλάδα και στη Μύκονο περισσότερο από οποιοδήποτε άλλη περιοχή» γράφουν οι «Times». Σύμφωνα με ελληνικό μεσιτικό γραφείο, είναι η μόνη αγορά που κατόρθωσε να διατηρήσει τις τιμές της καθώς απευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά στο διεθνή χώρο και, επομένως, δεν επηρεάζεται από την ελληνική οικονομία. Οι αγοραστές προέρχονται από όλον τον κόσμο, συνήθως την Ευρώπη, αλλά όλο και περισσότερο από τη Μέση Ανατολή-Τουρκία, Αίγυπτο, Ντουμπάι κλπ. Το δημοσίευμα αναφέρεται συνοπτικά σε οδηγίες αγοράς ακινήτου στο ελληνικό νησί.

Πουλάνε όσο όσο

Με τις τιμές των ακινήτων στα χαμηλότερα επίπεδα, η Ελλάδα προσελκύει ολοένα και περισσότερους επενδυτές που επιθυμούν να αποκτήσουν ένα δεύτερο σπίτι σε ελληνικό νησί, σε ασυναγώνιστες τιμές, γράφει η Le Monde. Με την πτώση των τιμών των ακινήτων στην Ελλάδα, η απόκτηση μιας βίλας σε νησί γίνεται ένα όνειρο εφικτό για αρκετά μεγάλο αριθμό ανθρώπων, αφού πρώτα όμως ολοκληρώσουν τον γραφειοκρατικό κυκεώνα που απαιτείται για την απόκτηση ακινήτου. Ωστόσο, κάποιοι πιστεύουν ότι είναι δυνατόν να αγοράσουν στις Κυκλάδες κατοικία μπροστά στη θάλασσα με 150.000 ευρώ. Οι τιμές είναι χαμηλές στην Ελλάδα, όμως όχι σε αυτό το επίπεδο, διαλύει τις ψευδαισθήσεις κτηματομεσίτης. Υπάρχουν μέρη στη χώρα που δεν υπολείπονται σε τίποτε της Κυανής Ακτής ... μόνο η τιμή είναι χαμηλότερη, συνεχίζει. Στην Κρήτη, λ.χ., είναι εύκολα να βρεις σπίτι τριών δωματίων, με πισίνα, δίπλα στη θάλασσα με 200.000 ευρώ. Στην Πάρο, οι τιμές είναι περίπου 3.000 ευρώ/τ.μ., στη Μύκονο κυμαίνονται από περίπου 5.000 ευρώ/τ.μ. ως 8.000 ευρώ / τ.μ. για τα πιο πολυτελή οικήματα, δίνει κάποια παραδείγματα ο ίδιος κτηματομεσίτης. Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στην ηπειρωτική Ελλάδα και τις ευκαιρίες πολυτελούς ιδιοκτησίας. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι ο όμιλος του Costa Navarino προσφέρει στους ενδιαφερόμενους αγροτεμάχια προς πώληση προκειμένου να χτίσουν τα δικά τους σπίτια. Τιμή εκκίνησης τα 2,5 εκατ. ευρώ για μια ιδιοκτησία άνω των 300 τ.μ., κοντά σε ελαιώνες και γήπεδα γκολφ. Το κόστος αυτών των εξοχικών κατοικιών μπορεί να υπερβεί τα 8 εκατομμύρια ευρώ, για μια επιφάνεια κατοικίας 1.200 τ.μ. Εκτιμάται ότι περίπου 40 σπίτια πρόκειται να οικοδομηθούν τα επόμενα 5-7 χρόνια. Η ανάκαμψη της αγοράς πολυτελών ακινήτων στην Ελλάδα οφείλεται εν μέρει σε μέτρο που ψήφισε η ελληνική κυβέρνηση το 2015 και αφορά τη χορήγηση πενταετούς θεώρησης Schengen σε αλλοδαπούς που θα επενδύσουν τουλάχιστον 250.000 ευρώ στην ελληνική αγορά ακινήτων. Τα αποτελέσματα δεν άργησαν πολύ. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, τα ξένα κεφάλαια για αγορές ακινήτων αυξήθηκαν κατά 61,7% μεταξύ του πρώτου τριμήνου του 2016 και του πρώτου τριμήνου του 2017.

Γερμανικά παιγνίδια με τα ελληνικά εξοχικά

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε αναλυτικό ρεπορτάζ στις οικονομικές της σελίδες επισημαίνει ότι τελευταία έχει αυξηθεί το διεθνές ενδιαφέρον για την αγορά εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα. Οι αγοραστές δεν είναι, όπως θα περίμενε κανείς, μόνο Βορειοευρωπαίοι, αλλά προέρχονται κατά 15% από τις ΗΠΑ και κατά 10% από την Κίνα. Το κινεζικό ενδιαφέρον σχετίζεται με τις ποικίλες επενδύσεις στην Ελλάδα, το δε αμερικανικό έχει και φορολογικά κίνητρα. Πάντως τόσο Αμερικανοί όσο και Κινέζοι προσελκύονται και από την άδεια απεριόριστης παραμονής που παρέχει η ελληνική κυβέρνηση σε όσους πολίτες χωρών εκτός ΕΕ επενδύουν στην Ελλάδα πάνω από 250.000 ευρώ. Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι οι περισσότερες αγορές εξοχικών από ξένους γίνονται στη Μύκονο, την Πάτμο και τη Σαντορίνη. Οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα έπεσαν κατά 40 με 50% μεταξύ του 2011 και του 2015, αλλά από πέρυσι άρχισαν πάλι να ανεβαίνουν και σε κάθε περίπτωση είναι κατά ένα τρίτο χαμηλότερες από ότι πριν από τη διεθνή κρίση του 2008. Οι Ευρωπαίοι που αγοράζουν σπίτια στην Ελλάδα πιστεύουν ότι η χώρα θα παραμείνει μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης, το πολιτικό μέλλον αντίθετα είναι για τους μη Ευρωπαίους μάλλον αδιάφορο.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki