Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Στεγαστικά Δάνεια

Οι αποχρώσεις του "κόκκινου"

Κούρεμα οφειλών και νέο διακανονισμό με δόσεις που ξεπερνούν ακόμη και τις 250, σχεδιάζει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για πάνω από 73.000 δανειολήπτες του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας που έχουν οφειλές προς τον ΟΑΕΔ (είναι διάδοχος του ΟΕΚ), ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Η νέα ρύθμιση αφορά μόνο τα δάνεια που έχουν δοθεί από τα ίδια κεφάλαια του Οργανισμού και όχι τα τραπεζικά. Πρόκειται στην πράξη για δάνεια που μαζί με τις προσαυξήσεις ανέρχονται πλέον σε 1,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων μόλις 18% εξυπηρετείται. Η νέα ρύθμιση που εξετάζει το υπουργείο Εργασίας θα αφορά τόσο τους ενήμερους, όσο και τους μη ενήμερους οφειλέτες και σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπει αύξηση του αριθμού των δόσεων, ώστε η οφειλή να μπορεί πλέον να αποπληρωθεί σε περισσότερες από 250 δόσεις, αλλά και κούρεμα της συνολικής οφειλής προς τον ΟΕΚ. Μάλιστα, μεταξύ των σεναρίων που επεξεργάζονται στο υπουργείο είναι και αυτό που προβλέπει όχι μόνο κούρεμα τόκων υπερημερίας, αλλά και μέρους του αρχικού κεφαλαίου, αλλά με προτεραιότητα σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, όπως μακροχρόνια άνεργους, άτομα με αναπηρία και γενικά ευπαθείς ομάδες. Να σημειωθεί ότι ο ΟΑΕΔ έχει ήδη τοποθετηθεί για το θέμα με πόρισμα προς το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με το οποίο εάν προωθηθεί η σχετική ρύθμιση είναι δυνατό να εισπραχθεί ποσό της τάξης των 990 εκατ. ευρώ. Βέβαια, από τον περασμένο Οκτώβριο έχει προωθηθεί ρύθμιση για τους δανειολήπτες του ΟΕΚ που είναι άνεργοι (προβλέπει αναστολή της πληρωμής δόσεων του άληκτου κεφαλαίου για 12 μήνες, με δυνατότητα παράτασης άλλους 12 χωρίς ακόμη να έχει ενεργοποιηθεί. Ποιοι μένουν στον άερα Στον αέρα βρίσκονται βέβαια και οι δανειολήπτες με επιδότηση επιτοκίου από τον ΟΕΚ, οι οποίοι όπως καταγγέλλουν, βρίσκονται σε απόλυτο αδιέξοδο. Το θέμα έχει φθάσει πολλές φορές στην Βουλή, όπου μεταξύ άλλων έχουν αναφερθεί τα εξής: Πρόκειται για δάνεια που ήταν χορηγούμενα από συμβεβλημένες με τον ΟΕΚ τράπεζες, με επιδότηση επιτοκίου από τον Οργανισμό για τα πρώτα 9 έτη, αλλά και για άτομα δάνεια από ΟΕΚ που έχουν περιέλθει στις τράπεζες. Πολλοί εκ των δανειοληπτών αποδέχθηκαν την κατάργηση της επιδότησης του επιτοκίου που μέχρι πρότινος απολάμβαναν, προκειμένου να γίνει η επιμήκυνση. Οι τράπεζες όμως παρουσιάζουν ως μοναδική λύση τη μη πληρωμή του δανείου για τρεις μήνες, ώστε να καταγγελθεί αυτόματα η σύμβαση με τον ΟΕΚ, το δάνειο να χαρακτηριστεί ως μη εξυπηρετούμενο και στη συνέχεια να προχωρήσουν στη ρύθμιση αυτού, υπογράφοντας νέα δανειακή σύμβαση με δυσμενέστερους όρους από την αρχική σύμβαση.

Ψάχνουν την φόρμουλα για τα δάνεια σε ελβετικά φράγκα

Την προστασία των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο μετά τις τελευταίες δικαστικές αποφάσεις, αλλά και τις επιταγές της κοινοτικής Οδηγίας 2014/17/ΕΕ, επαναφέρει ως ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό Γ. Σταθάκη ο βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης.

Όπως λέει ο κ. Κακλαμάνης, έχει παρέλθει από 21/3/16 η προθεσμία για την ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της οδηγίας για την ενημέρωση των καταναλωτών αναφορικά με προϊόντα ενυπόθηκης πίστης. Παράλληλα, επισημαίνει ότι παραμένουν "ξεκρέμαστοι" οι δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που κρίνουν πως οι δόσεις των δανείων τους πρέπει να διαμορφώνονται με βάση την ισοτιμία του ελβετικού φράγκου κατά την υπογραφή της σύμβασης και όχι όπως αυτή διαμορφώθηκε αργότερα.

Παράλληλα, όμως, στην απάντηση του, ο Γ. Σταθάκης αναφέρει, ότι "οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου παρακολουθούν την εξέλιξη των υποθέσεων που αφορούν σε δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο στα ελληνικά δικαστήρια και διερευνάται η επίλυση του προβλήματος με σκοπό την εύρεση της "χρυσής τομής" ανάμεσα στους δανειολήπτες και τα πιστωτικά ιδρύματα".

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο κ. Κακλαμάνης, η συγκεκριμένη κατηγορία δανειοληπτών (περισσότεροι από 60.000) είναι κι αυτή, που έχει υποστεί στις πλάτες της το μεγάλο οικονομικό βάρος από τις πυκνές-συχνές αλλαγές ισοτιμίας ευρώ-ελβετικού φράγκου τα προηγούμενα χρόνια.

Οι "γκρίζες ζώνες", πάντως, στην απάντηση του Υπουργού Οικονομίας, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι δύο:

-Η μία αφορά στο αόριστο του χρονικού διαστήματος για τη λύση του προβλήματος, αν και ήδη υπάρχουν αρκετές δικαστικές αποφάσεις υπέρ των δανειοληπτών.

-Η δεύτερη είναι ο προσδιορισμός της "χρυσής τομής", αφού, μέχρι σήμερα, οι μοναδικοί χαμένοι από τις πολλαπλές αλλαγές ισοτιμίας ευρώ-ελβετικού φράγκου είναι οι δανειολήπτες.

Τέλος, ο κ. Κακλαμάνης υπενθυμίζει ότι προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευθεί πως θα δώσει άμεσα λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Από τότε έχουν περάσει 16 μήνες.

Ενώ κλείνει την ανακοίνωση εκφράζοντας την ελπίδα του ότι ο κ. Σταθάκης δεν θα μείνει στα λόγια αλλά θα προχωρήσει σε πράξεις σύντομα, ώστε να απονεμηθεί και εμπράκτως δικαιοσύνη για χιλιάδες Έλληνες δανειολήπτες, που εγκλωβίστηκαν στις δανειακές συμβάσεις με ελβετικό φράγκο…

Κατεβασμένα τα ...γκισε

Σύμφωνα με την ΤτΕ, οι εκτιμήσεις κατοικιών που πραγματοποιήθηκαν με τη διαμεσολάβηση του τραπεζικού συστήματος δεν ξεπέρασε τις 3.270, μέγεθος χαμηλότερο κατά 23,9% έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος, ενώ και κατά το τελευταίο περυσινό τρίμηνο είχαν καταγραφεί 4.270 εκτιμήσεις κατοικιών. Συνολικά για το 2014 ο αριθμός των εκτιμήσεων διαμορφώθηκε σε 17.044, υποχωρώντας κατά 30,3% σε σχέση με το 2013, όταν και είχαν πραγματοποιηθεί 24.446 εκτιμήσεις. Αναμφίβολα όμως η κάμψη είναι εμφανής, δεδομένου ότι κατά το 2007 οι εν λόγω συναλλαγές είχαν αγγίξει τις 148,1 χιλ. το 2007 και τις 116,0 χιλ. το 2008, για να υποχωρήσουν στη συνέχεια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στις 31,0 χιλ. το 2012. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2009 ήταν 82%, δείγμα του ότι έχουν έρθει τα «πάνω κάτω» στον κλάδο. Επιπλέον, το μέσο ποσοστό δανειοδότησης δεν ξεπέρασε το 35% της συνολικής αξίας του ακινήτου, έναντι 70% το 2009.

Παράταση για τους δανειολήπτες του ΟΕΚ

Έως το τέλος του 2015, θα μπορούν οι δανειολήπτες του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας να ενταχθούν σε ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς τις τράπεζες, εφόσον δεν χρωστούν περισσότερες από 6 μηνιαίες δόσεις. Αναλυτικά, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης και Εργασίας, παρατείνεται μέχρι τις 31.12.2015 η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από δικαιούχους επιδότησης επιτοκίου από τον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), εν όψει της επιμήκυνσης των δανείων που οι δικαιούχοι έχουν λάβει από πιστωτικά ιδρύματα. Στην πράξη, οι δανειολήπτες μέσω του πρώην ΟΕΚ οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις που προβλέπει η προηγούμενη υπουργική απόφαση, θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν σε ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς τις τράπεζες οι οποίες τους έχουν δώσει στεγαστικό δάνειο με επιδότηση επιτοκίου, έως το τέλος του χρόνου. Η αρχική διορία έληγε στις 30 Απριλίου του 2015 και με την ΚΥΑ αποφασίστηκε η παράτασή της. Να σημειωθεί ότι, τα δάνεια που έλαβαν δικαιούχοι από πιστωτικά ιδρύματα με επιδότηση επιτοκίου αποκλειστικά από τον πρώην ΟΕΚ, επιμηκύνονται υπό τον όρο ότι οι δικαιούχοι δεν έχουν υπερβεί κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης τη συμβατική προθεσμία διακοπής, δηλαδή για ληξιπρόθεσμη οφειλή μεγαλύτερη του ισόποσου των έξι μηνιαίων τοκοχρεολυτικών δόσεων.

Οι τράπεζες και η φούσκα

Μόλις το 20% των συναλλαγών κατοικιών πραγματοποιήθηκε με τραπεζική χρηματοδότηση. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2009 ήταν 82%, δείγμα του ότι έχουν έρθει τα πάνω-κάτω στον κλάδο. Επιπλέον, το μέσο ποσοστό δανειοδότησης δεν ξεπέρασε το 35% της συνολικής αξίας του ακινήτου, έναντι 70% το 2009. Αξίζει επιπλέον να σημειωθεί ότι η μέση περίοδος αναμονής έως τη διάθεση των προσφερομένων προς πώληση κατοικιών (από την ημέρα που τέθηκαν προς πώληση) εκτιμάται ότι έφθασε στο ένα περίπου έτος το 2014, έναντι πέντε μήνες το 2009 (εκτιμήσεις υπηρεσιών της ΤτΕ). Ταυτόχρονα, υπολογίζεται ότι η έκπτωση επί της αρχικής τιμής ήταν, κατά μέσον όρο, περίπου 22% το 2014, έναντι 12,6% το 2009. Πρόκειται για ένα ακόμη δείγμα της μεγάλης κρίσης που διέρχεται η αγορά, εν μέσω ενός διαρκώς αυξανόμενου αποθέματος απούλητων κατοικιών, το οποίο εκτιμάται ότι προσεγγίζει τις 200.000 - 250.000 πανελλαδικά, κυρίως λόγω της διάθεσης όλο και περισσότερων κατοικιών προς πώληση από ιδιώτες, που αδυνατούν να τις συντηρήσουν ή έχουν ανάγκη ρευστότητας. Μάλιστα, η τάση αυτή καταγράφεται, παρά την κατακόρυφη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας τα τελευταία χρόνια.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki