Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Αγοράζοντας & Πουλώντας

Μήπως ήλθε η ώρα να αλλάξετε γειτονιά;

Μήπως αν αλλάζατε γειτονιά θα είχατε περιορισμό των δαπανών σας; Ναι ,αλλά υπό προϋποθέσεις . Για να ζυγίσετε μία τέτοια απόφαση, θα πρέπει να εξετάσετε τους πιο παράγοντες ώστε να αξιολογήσετε την επιλογή σας.

Κόστος των Συνθηκών Διαβίωσης

Πιθανόν να έχετε μια γενική ιδέα για ποια τμήματα της πόλης είναι πιο ακριβά από τα άλλα . Αλλά όταν σκέφτεστε σοβαρά μια μετακίνηση , τότε επιβάλλεται να μάθετε λεπτομέρειες. Το κόστος διαβίωσης είναι εύκολο να το βρούμε λαμβάνοντας υπόψη το κόστος της στέγης, τροφής, υπηρεσιών, των μεταφορών και της υγειονομικής περίθαλψης.

Οι δαπάνες στέγασης

Δεδομένου ότι το κόστος στέγασης είναι συνήθως ένας καθοριστικός παράγοντας για το συνολικό κόστος της ζωής, θα θελήσετε να το εξετάσετε ξεχωριστά από το συνολικό κόστος διαβίωσης. Μια καλή πηγή αυτών των δεδομένων είναι οι αγγελίες που δημοσιεύονται σε εφημερίδες και διαδίκτυο.

Φορολογικό κόστος.

Πριν μερικά χρόνια , η παράμετρος αυτή αφορούσε μόνο το φόρο μεταβίβασης . Σήμερα όμως η επιλογή της γειτονιάς επηρεάζει και το φόρο εισοδήματος λόγω κυρίως των τεκμηρίων. Παράλληλα, δεν θα πρέπει να υποτιμήσετε την δαπάνη για το χαράτσι αλλά και για το ΦΑΠ , το αφορολόγητο του οποίου έχει μειωθεί . Συμπέρασμα: Υπολογίστε (μόνοι σας ή με την βοήθεια ειδικού) το φορολογικό κόστος που έχει η κάθε γειτονιά και συγκρίνετε με αυτή που κατοικείτε ήδη.

Κοινωνικοί –περιβαλλοντολογικοί δείκτες

Δεν έχει σημασία αν το ένα μέρος είναι λιγότερο ακριβό για να ζήσετε σε σύγκριση με ένα άλλο αν η καθημερινότητα σε αυτό είναι αποπνικτική. Υψηλή εγκληματικότητα, ατμοσφαιρική ρύπανση , υψηλοί δείκτες ανεργίας είναι παράμετροι που επηρεάζουν την καθημερινότητα σας και μπορεί αν αποδεχθούν «πηγές» πρόσθετων δαπανών που θα «φορτώσουν» το καθημερινό κόστος ζωής ή που θα σας οδηγήσουν στην απόφαση να αλλάξετε πάλι γειτονιά.

Μεγάλα λάθη

Η πώληση του σπιτιού σας μπορεί να είναι μία εκπληκτικά χρονοβόρα υπόθεση που θα αποδειχθεί και πηγή συναισθηματικών εντάσεων. Ξένοι θα έρθουν θα ανοίξουν τα σας, θα επικρίνουν επιλογές σας , θα σας προσφέρουν λιγότερα χρήματα από ό, τι νομίζετε ότι αξίζει το σπίτι σας . Χωρίς εμπειρία το πιθανότερο είναι ότι θα κάνετε πολλά λάθη. Έχοντας όμως τη τεχνογνωσία του πωλητή , πολλές από αυτές τις παγίδες είναι πιθανόν να τις αποφύγετε .

 

Λάθος No.1 - Συναισθηματικά φορτισμένοι Μόλις αποφασίσετε να πωλήσετε το σπίτι σας, μπορεί να είναι χρήσιμο να αρχίσετε να σκέφτεστε τον εαυτό σας ως επιχειρηματία και όχι ως ιδιοκτήτη του σπιτιού. Με το να αντιμετωπίζετε την υπόθεση ως οικονομική συναλλαγή περιορίζετε τις επιπτώσεις από τις συναισθηματικές πτυχές της πώλησης. Επίσης, προσπαθήστε να θυμηθείτε πώς αισθανθήκατε όταν ήσασταν εσείς αγοραστής. Οι περισσότεροι αγοραστές θα είναι επίσης σε μια συναισθηματική φόρτιση . Μόνο έτσι θα μπορέσετε να ελέγξετε την συμπεριφορά σας απέναντι σε παρατηρήσεις που δεν θα σας ευχαριστούν.

 

Λάθος Νο 2 Ελλειπής έρευνα Θα πρέπει να κάνετε τη έρευνα σας σχετικά με ακίνητα που έχουν πουληθεί πρόσφατα στην περιοχή σας , αφού αυτό θα καθορίσει την τιμή πώλησης Επίσης θα πρέπει να διαμορφώσετε ένα σχέδιο προβολής με στόχο να δουν το ακίνητο όσο το δυνατόν περισσότεροι υποψήφιοι αγοραστές.

 

Λάθος Νο 3 - Μη ρεαλιστική τιμή Η τιμή είναι αυτή που είτε προσελκύει είτε απομακρύνει τους υποψήφιους αγοραστές. Πολύ υψηλές ή πολύ χαμηλές τιμές προκαλούν έκπληξη , προβληματισμό και δυσφορία. Δηλαδή ότι χειρότερο για κάποιον που αναζητά …πελάτη. Κινηθείτε στον μέσο όρο και αφήστε τα υπόλοιπα για την διαπραγμάτευση.

 

Λάθος No.4 – Μη ενοχλείστε από τα παζάρια. Κάθε έξυπνος αγοραστής θα διαπραγματευτεί την τιμή. Αυτός είναι ο κανόνας . Σε μία διαπραγμάτευση μπορεί να ακούσετε και πράγματα που θα σας εξοργίσουν πχ μία προσφορά 50% χαμηλότερη από την ζητούμενη τιμή. Αυτό είναι το παιγνίδι. Μη παραβλέπετε άλλωστε ότι ο αγοραστής πρέπει να αισθανθεί ότι αγοράζει σε μια καλή τιμή . Για όλες αυτές τις αιτίες η διαπραγμάτευση είναι απαραίτητη.

 

Λάθος No.5 - Πώληση σε νεκρές περιόδους. Η κατάλληλη στιγμή που θα βγει το σπίτι στην αγορά μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη. Χριστούγεννα , Πάσχα, θερινές διακοπές είναι οι πιο ακατάλληλες περίοδοι για να πουλήσετε το σπίτι. Επίσης όταν το οικονομικό και πολιτικό κλίμα είναι τεταμένο καλύτερα να αναβάλλετε την κίνηση σας.

 

Λάθος No.6 -Σημαντικά προβλήματα Οποιοδήποτε πρόβλημα που παρουσιάζει το σπίτι δεν είναι δυνατόν να κρυφτεί από τον έλεγχο ενός εμπειρογνώμονα. Για το λόγο αυτό είτε θα πρέπει να το διορθώσετε είτε να προσαρμόσετε την ζητούμενη τιμή.

 

Λάθος No.7 - Δεν Προετοιμάζεται το Σπίτι Βρώμικοι τοίχοι , σπασμένα πόμολα, σπασμένα είδη υγιεινής, ρωγμές είναι ο καλύτερος τρόπος για να απομακρύνετε κάθε υποψήφιο αγοραστή. Έτσι λοιπόν προετοιμάστε το σπίτι για το ραντεβού με τους αγοραστές.

 

Λάθος No.8 - Δεν θέλετε επισκέψεις. Αν κάποιος θέλει να αγοράσει το σπίτι σας θα πρέπει να το επισκεφθεί και εσείς θα πρέπει να είναι ευγενείς μαζί του ακόμα και αν το αντιπαθήσατε από την πρώτη τηλεφωνική σας επικοινωνία. Θα πρέπει να καθαρίσετε το σπίτι πριν από κάθε επίσκεψη. Ο αγοραστής δεν γνωρίζει και δεν νοιάζεται αν το σπίτι σας ήταν καθαρά την περασμένη εβδομάδα.

Πως θα πουλήσετε ευκολότερα

Δέκα κινήσεις διευκολύνουν τον πωλητή να καταστήσει το προς πώληση ακίνητο πιο ελκυστικό και να διαπραγματευτεί μία τιμή πιο κοντά στις αρχικές του απαιτήσεις. Από τις απαντήσεις που έδωσαν ειδικοί διαμορφώθηκε ο παρακάτω δεκάλογος για μια πιο εύκολη και πιο συμφέρουσα διαπραγμάτευση :

 

1. Αν είναι κενό το διαμέρισμα ένα φρεσκάρισμα σίγουρα το καθιστά πιο ελκυστικό.

 

2. Αν το σπίτι κατοικείται φροντίστε να κάνετε τα «δυνατά» του σημεία όσο το δυνατόν πιο ευδιάκριτα και τις «αδυναμίες» δύσκολα αναγνωρίσιμες π.χ αν το σπίτι έχει θόρυβο δεν χρειάζεται να το παρουσιάσετε με ανοικτά τα παράθυρα.

 

3. Στην διαπραγμάτευση φροντίστε με κάποιο τρόπο να δώσετε πληροφορίες για την γειτονιά π.χ. αποστάσεις από τα μέσα μαζικής μεταφοράς κ.α.

 

4. Μην αποκλείετε την δυνατότητα διαπραγμάτευσης . Τις περισσότερες φορές μία έξυπνη διαπραγμάτευση στο οικονομικό είναι το «διαβατήριο» για πετυχημένη συμφωνία.

 

5. Είναι λάθος να βρίσκεται το «πωλητήριο» για πολύ καιρό στο ίδιο σημείο. Ένας προσεκτικός αγοραστής αντιλαμβάνεται την αδυναμία πώλησης.

 

6. Στην περίπτωση που το ακίνητο είναι μισθωμένο καλό θα ήταν να μιλήσετε πρώτα με τον ενοικιαστή . Ειδικά αν κατοικεί σε αυτό πολλά χρόνια είναι πολύ πιθανό να γίνει αυτός ο επόμενος ιδιοκτήτης.

 

7. Προτιμήστε αν η γειτονιά έχει προβλήματα να κλείστε το ραντεβού εκτός σπιτιού και να οδηγήσετε σε αυτό τον ενδιαφερόμενο από την πλέον «ανώδυνη » διαδρομή. Μη ξεχνάτε ότι η πρώτη εντύπωση δύσκολα ανατρέπεται στην συνέχεια.

 

8. Να είστε έτοιμος για να ενδελεχή έλεγχο των εγκαταστάσεων (υδραυλικά, ηλεκτρικά κ.α) . Είναι προτιμότερο στην περίπτωση που δεν είστε διατεθειμένος να αποκαταστήσετε τις βλάβες ή και να τις διορθώσετε πρόχειρα να περιγράψετε εσείς την πραγματική κατάσταση του σπιτιού.

 

9. Πολλοί αγοραστές υπολογίζουν και το κόστος συντήρησης του σπιτιού. Για το λόγο αυτό καλό θα ήταν να έχετε κάποιες αποδείξεις κοινοχρήστων ώστε οι απαντήσεις σας να είναι πειστικές. Επίσης ιδιαίτερα χρήσιμο θα ήταν να γνωρίζετε την αντικειμενική αξία του σπιτιού ώστε σε μία συζήτηση να κάνετε αναφορά και στο –τυχόν -μειωμένο κόστος μεταβίβασης.

 

10. Αν στην περιοχή προσφέρονται προς πώληση νεόδμητα ενημερωθείτε για τις ζητούμενες τιμές .

Πως θα μάθετε τα "μυστικά" της αγοράς

Είτε πρόκειται για αγορά είτε για πώληση το κλειδί της επιτυχίας είναι η δίκαιη συμφωνία. Δηλαδή μία συμφωνία που θα αφήνει ικανοποιημένες και τις δύο πλευρές. Διαβάστε παρακάτω πώς να αξιολογήσετε την τιμή για κάθε σπίτι ώστε να μπορείτε να πάρετε μια καλή επενδυτική απόφαση.

• Έρευνα Τιμών Η τιμή είναι το κλειδί της συμφωνίας. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αγοράσετε σε υψηλότερα επίπεδα ή να πουλήσετε χαμηλότερα από τα επίπεδα που επικρατούν στην συγκεκριμένη αγορά. Για να ανακαλύψετε λοιπόν τη δίκαιη τιμή προσπαθήστε να εντοπίστε συμφωνίες πώλησης ομοειδών σπιτιών και τις τιμές που έγιναν οι συναλλαγές. Οι μεσίτες είναι η καλύτερη πηγή για πληροφορίες.

• Ερευνα Περιοχής Μπορείτε να επισκεφτείτε άλλα σπίτια προς πώληση και να πάρετε μια πραγματική αίσθηση του ανταγωνισμού και των τιμών. Στη συνέχεια μπορείτε να συγκρίνετε και να καταλήξετε σε μία ρεαλιστική τιμή που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα σας.

• Ανταγωνισμός Στην περιοχή υπάρχουν πολλά σπίτια προς πώληση. Σπιτια που έχουν μείνει στα αζήτητα για μήνες, σπίτια που έχουν βγεί πρόσφατα στην αγορά και σπίτια τα οποία βρίσκονται το προθάλαμο του συμβολαιογραφου. Αν μελετήσετε προσεκτικά τις τρείς κατηγορίες έχετε διαμορφώσει μία αντικειμενική εικόνα για την κατάσταση των τιμών και το απαιτούμενο χρόνο διάθεσης ενός ακινήτου. Ετσι, η προσφορά σας μπορεί να προσαρμοστεί όχι μόνο στις επιθυμίες και στις ανάγκες σας αλλά στα πραγματικά δεδομένα της αγοράς.

• Εξετάστε τις συνθήκες της αγοράς Υπάρχει ζήτηση στην περιοχή ή το ενδιαφέρον είναι ανύπαρκτο; Αν έχετε διαμορφώσει μία εικόνα της τοπικής αγοράς μπορείτε να προσαρμοστείτε σε αυτή. Αν υπάρχει ζήτηση τότε τα περιθώρια για παζάρια είναι περιορισμένα . Αντίθετα σε περιβάλλον υπερβάλλουσας προσφοράς τα περιθώρια διαπραγματεύσεων είναι μεγαλύτερα.

• Ποιος και γιατί πουλά. Αν ο πωλητής είναι ο ιδιοκτήτης καλό είναι να γνωρίζετε την αιτία. Αν ο πωλητής είναι ο κατασκευαστής , τότε έχετε απέναντι σας ένα επαγγελματία ο οποίος γνωρίζει μέχρι που , είναι διατεθειμένος να υποχωρήσει.

•H προοπτική για την περιοχή Οι προοπτικές για την γειτονιά έχουν αντίκτυπο στην τιμή. Ενα σημαντικό εμπορικό κέντρο υπό κατασκευή, η επέκταση του μετρό , μια μεγάλη δημόσια εταιρεία που θα εγκατασταθεί στην περιοχή ,ένα νέο σχολείο και ένας νέος δρόμος είναι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν θετικά τις προσδοκίες. Αντίθετα, λουκέτα στα καταστήματα και εγκληματικότητα είναι σημάδια υποβάθμισης και για αυτό θα πρέπει να ξανασκεφτείτε την επιλογή σας. Επίσης η ανάπτυξη νέων κατοικιών μπορεί να σημαίνει θετικές προσδοκίες ή πλεόνασμα ων κατοικιών, που θα μειώσει την αξία των σπιτιών της περιοχής.

7+1 θανάσιμα αμαρτήματα

Η πώληση του σπιτιού σας μπορεί να είναι μία εκπληκτικά χρονοβόρα υπόθεση που θα αποδειχθεί και πηγή συναισθηματικών εντάσεων. Ξένοι θα έρθουν θα ανοίξουν τα σας, θα επικρίνουν επιλογές σας , θα σας προσφέρουν λιγότερα χρήματα από ό, τι νομίζετε ότι αξίζει το σπίτι σας . Χωρίς εμπειρία το πιθανότερο είναι ότι θα κάνετε πολλά λάθη. Έχοντας όμως τη τεχνογνωσία του πωλητή , πολλές από αυτές τις παγίδες είναι πιθανόν να τις αποφύγετε .

Λάθος No.1 - Συναισθηματικά φορτισμένοι Μόλις αποφασίσετε να πωλήσετε το σπίτι σας, μπορεί να είναι χρήσιμο να αρχίσετε να σκέφτεστε τον εαυτό σας ως επιχειρηματία και όχι ως ιδιοκτήτη του σπιτιού. Με το να αντιμετωπίζετε την υπόθεση ως οικονομική συναλλαγή περιορίζετε τις επιπτώσεις από τις συναισθηματικές πτυχές της πώλησης. Επίσης, προσπαθήστε να θυμηθείτε πώς αισθανθήκατε όταν ήσασταν εσείς αγοραστής. Οι περισσότεροι αγοραστές θα είναι επίσης σε μια συναισθηματική φόρτιση . Μόνο έτσι θα μπορέσετε να ελέγξετε την συμπεριφορά σας απέναντι σε παρατηρήσεις που δεν θα σας ευχαριστούν.

Λάθος Νο 2 Ελλειπής έρευνα Θα πρέπει να κάνετε τη έρευνα σας σχετικά με ακίνητα που έχουν πουληθεί πρόσφατα στην περιοχή σας , αφού αυτό θα καθορίσει την τιμή πώλησης Επίσης θα πρέπει να διαμορφώσετε ένα σχέδιο προβολής με στόχο να δουν το ακίνητο όσο το δυνατόν περισσότεροι υποψήφιοι αγοραστές.

Λάθος Νο 3 - Μη ρεαλιστική τιμή Η τιμή είναι αυτή που είτε προσελκύει είτε απομακρύνει τους υποψήφιους αγοραστές. Πολύ υψηλές ή πολύ χαμηλές τιμές προκαλούν έκπληξη , προβληματισμό και δυσφορία. Δηλαδή ότι χειρότερο για κάποιον που αναζητά …πελάτη. Κινηθείτε στον μέσο όρο και αφήστε τα υπόλοιπα για την διαπραγμάτευση.

Λάθος No.4 – Μη ενοχλείστε από τα παζάρια. Κάθε έξυπνος αγοραστής θα διαπραγματευτεί την τιμή. Αυτός είναι ο κανόνας . Σε μία διαπραγμάτευση μπορεί να ακούσετε και πράγματα που θα σας εξοργίσουν πχ μία προσφορά 50% χαμηλότερη από την ζητούμενη τιμή. Αυτό είναι το παιγνίδι. Μη παραβλέπετε άλλωστε ότι ο αγοραστής πρέπει να αισθανθεί ότι αγοράζει σε μια καλή τιμή . Για όλες αυτές τις αιτίες η διαπραγμάτευση είναι απαραίτητη.

Λάθος No.5 - Πώληση σε νεκρές περιόδους. Η κατάλληλη στιγμή που θα βγει το σπίτι στην αγορά μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη. Χριστούγεννα , Πάσχα, θερινές διακοπές είναι οι πιο ακατάλληλες περίοδοι για να πουλήσετε το σπίτι. Επίσης όταν το οικονομικό και πολιτικό κλίμα είναι τεταμένο καλύτερα να αναβάλλετε την κίνηση σας.

Λάθος No.6 -Σημαντικά προβλήματα Οποιοδήποτε πρόβλημα που παρουσιάζει το σπίτι δεν είναι δυνατόν να κρυφτεί από τον έλεγχο ενός εμπειρογνώμονα. Για το λόγο αυτό είτε θα πρέπει να το διορθώσετε είτε να προσαρμόσετε την ζητούμενη τιμή.

Λάθος No.7 - Δεν Προετοιμάζεται το Σπίτι Βρώμικοι τοίχοι , σπασμένα πόμολα, σπασμένα είδη υγιεινής, ρωγμές είναι ο καλύτερος τρόπος για να απομακρύνετε κάθε υποψήφιο αγοραστή. Έτσι λοιπόν προετοιμάστε το σπίτι για το ραντεβού με τους αγοραστές.

Λάθος No.8 - Δεν θέλετε επισκέψεις. Αν κάποιος θέλει να αγοράσει το σπίτι σας θα πρέπει να το επισκεφθεί και εσείς θα πρέπει να είναι ευγενείς μαζί του ακόμα και αν το αντιπαθήσατε από την πρώτη τηλεφωνική σας επικοινωνία. Θα πρέπει να καθαρίσετε το σπίτι πριν από κάθε επίσκεψη. Ο αγοραστής δεν γνωρίζει και δεν νοιάζεται αν το σπίτι σας ήταν καθαρά την περασμένη εβδομάδα.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki