Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Κόλπα τραπεζιτών

Απευθείας κρατική επιδότηση θα προβλέπει το μεταβατικό πλαίσιο που θα ισχύσει από την έναρξη του πτωχευτικού κώδικα την 1η Ιουνίου μέχρι και τη λειτουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων που τοποθετείται χρονικά στο πρώτο τρίμηνο του 2022. Αυτό συμφώνησαν το υπουργείο Οικονομικών και οι τράπεζες/servicers, ώστε να μην υπάρξει κενό προστασίας για τους ευάλωτους δανειολήπτες, στη χθεσινή συνάντηση που είχαν και τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα περιγράφει τις λεπτομέρειες του πλαισίου, το οποίο θα κινείται στη λογική του Φορέα και τα προβλεπόμενα κριτήρια, χωρίς ωστόσο να υπάρχει φορέας.

 

Ειδικότερα, για την πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών (ετήσιο εισόδημα 7.000-21.000 ευρώ) θα χορηγείται επιδότηση 70-210 ευρώ αναλόγως την οικογενειακή κατάσταση για το διάστημα από την έναρξη του πτωχευτικού και μέχρι τη σύσταση του φορέα, και το υπόλοιπο τμήμα της δανειακής δόσης θα καταβάλλεται από τον δανειολήπτη.

 

Ετσι, αν η δόση του δανείου ανέρχεται σε 300 ευρώ τον μήνα, το κράτος θα καταβάλλει τα 210 ευρώ και το νοικοκυριό (5μελής οικογένεια) τα υπόλοιπα 90 ευρώ αποφεύγοντας τον πλειστηριασμό της κατοικίας του.

 

Ωστόσο αν για ένα εύλογο χρονικό διάστημα –πιθανότατα 2-3 μήνες– ο δανειολήπτης δεν καταβάλει το ποσό που του αναλογεί, τότε η τράπεζα/servicer μπορεί να εκκινεί τη διαδικασία πλειστηριασμού. Με το μέτρο της κρατικής επιδότησης στην πραγματικότητα παρατείνεται το «πάγωμα» των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων δανειοληπτών που λήγει στις 31 Μαΐου 2021 –παραμονή της έναρξης του νέου πτωχευτικού– μέχρι την έναρξη λειτουργίας του Φορέα που «προστατεύει» την πρώτη κατοικία, όχι ως περιουσιακό στοιχείο αλλά ως δυνατότητα διατήρησης της στέγασης, έναντι ενοικίου στο σπίτι που θα χάνει δανειολήπτης ώστε να έχει «δικαίωμα» στη 2η ευκαιρία που του δίνει, προσχηματικά, ο νέος πτωχευτικός κώδικας.

 

Οπως προσχηματική είναι και η δυνατότητα που παρέχει στον ευάλωτο δανειολήπτη ο νόμος για επανάκτηση/επαναγορά του ακινήτου του μετά από 12 χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι τα κριτήρια για να κριθεί ένας οφειλέτης είναι:

 

Εισοδηματικά: Ως 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και προσαυξάνεται κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος. Στη μονογονεϊκή οικογένεια, για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Οροφή είναι τα 21.000 ευρώ τον χρόνο, ανεξάρτητα από τη σύνθεση του νοικοκυριού.

Περιουσιακά: Συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού ώς τις 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως τις 180.000 ευρώ. Συνολικό ύψος καταθέσεων ή/και τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.ά. ώς 7.000 ευρώ προσαυξανόμενη κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Η προσαύξηση για το πρώτο ανήλικο τέκνο μονογονεϊκής οικογένειας ορίζεται στα 7.000 ευρώ. Η ίδια προσαύξηση ισχύει για κάθε απροστάτευτο τέκνο στα νοικοκυριά

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki