Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Κόσμος

Κτίζουν 15.000 σπίτια για πλούσιους

Η φυγή κεφαλαίων από την Ελλάδα και τις άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου και η αναζήτηση ασφαλούς καταφυγίου στην αγορά ακινήτων του Λονδίνου οδηγεί σε έκρηξη του τομέα πολυτελών κατοικιών σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας συμβούλων EC Harris. Σύμφωνα με την έκθεση, τα παχιά πορτοφόλια από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία κ.ά. τοποθετούνται μαζικά στην αγορά πολυτελούς κατοικίας του Λονδίνου. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη περί τις 125 αναπτύξεις για την κατασκευή 15.000 κατοικιών μέχρι το 2021, έναντι συνολικής επένδυσης 38 δισ. στερλινών. Χάρη στους πλούσιους του ευρωπαϊκού Νότου και των Αράβων, η αγορά πολυτελών κατοικιών της βρετανικής πρωτεύουσας καλπάζει, την ίδια στιγμή που άλλοι τομείς (όπως οι φθηνότερες κατοικίες) εμφανίζουν εικόνα στασιμότητας Το 2016 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί 3.800 κατοικίες, αριθμός επταπλάσιος από τις 500 κατοικίες που κατασκευάστηκαν φέτος. Μέσα σε ένα μόλις χρόνο, τα κατασκευαστικά έργα εκτινάχθηκαν κατά 70%.

Φοιτητικές εστίες και ξενοδοχεία

Ο σουηδικός όμιλος επίπλων IKEA σχεδιάζει να κατασκευάσει αλυσίδα αποτελούμενη από 100 τουλάχιστον οικονομικά ξενοδοχεία σε όλη την Ευρώπη Η εταιρεία Inter IKEA αναζητεί σε όλες της Ευρωπαϊκές χώρες οικόπεδα για ανέγερση δημοκρατικών ξενοδοχείων, γράφει η Financial Times παραπέμποντας σε τοπ-μάνατζερ της σουηδικής εταιρείας. Στις ονομασίες των ξενοδοχείων δεν θα χρησιμοποιείται η ονομασία IKEA και για την διοίκηση της αλυσίδας η σουηδική εταιρεία θα καλέσει έναν από τους υπάρχοντες ξενοδοχειακούς φορείς εκμετάλλευσης, πληροφορεί η πηγή της εφημερίδας. Εκτός από τα ξενοδοχεία η IKEA σχεδιάζει να κατασκευάσει φοιτητικές εστίες.

Επενδύσεις με απόδοση 6%

Σε μία από τις κατηγορίες ακινήτων που χαρακτηρίζονται από σταθερές αποδόσεις σε ένα λίαν αρνητικό περιβάλλον, εξελίσσεται ο κλάδος των ξενοδοχείων, καθώς σύμφωνα με έρευνα της IPD (International Property Database), τα ξενοδοχειακά ακίνητα στην Ευρώπη προσέφεραν αποδόσεις της τάξεως του 6% κατά το 2011, συνεχίζοντας την πορεία μετάβασής τους από μία «εναλλακτική μορφή επένδυσης» σε μία από τις πλέον δημοφιλείς επιλογές. Ολο και περισσότεροι επενδυτές προσελκύονται στα συγκεκριμένα ακίνητα, καθώς τα ξενοδοχεία προσφέρουν ροή εσόδων μακροπρόθεσμα, χωρίς βέβαια να παραβλέπουν τον παράγοντα της ποιότητας και της τοποθεσίας κάθε ξενοδοχείου. Πάντως, οι αποδόσεις των ξενοδοχείων εξακολουθούν να υπολείπονται των λοιπών κατηγοριών του κλάδου, όπως τα γραφεία και τα εμπορικά κέντρα, που κατά το 2011 προσέφεραν στους επενδυτές μέση απόδοση της τάξεως του 6,6%. Σύμφωνα όμως με την IPD, οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις των ξενοδοχειακών ακινήτων υπερτερούν των υπολοίπων ακινήτων, καθώς διαμορφώνονται (για περίοδο 10 ετών) σε 7,4%, έναντι 6%. Αντίστοιχα, σε επίπεδο πενταετίας, οι αποδόσεις των ξενοδοχείων ανέρχονται σε 5,1%, έναντι 3,5% των υπολοίπων ακινήτων. Μία από τις βασικές αιτίες για το γεγονός αυτό, είναι η μικρότερη ευαισθησία που εμφανίζει η αγορά των ξενοδοχείων σε έντονες διακυμάνσεις, κάτι που δεν ισχύει με τις αγορές γραφείων και εμπορικών καταστημάτων

. Από τις 11 χώρες που εξέτασε η IPD, η Μεγ. Βρετανία αποτέλεσε την πιο δυναμική αγορά, προσφέροντας ετήσια απόδοση (υπολογισμός με βάση το τοπικό νόμισμα) της τάξεως του 10,4%, με τις αξίες των ξενοδοχείων της χώρας να ενισχύονται κατά 3,7%. Ενας από τους λόγους της πρωτοκαθεδρίας της χώρας είναι και η εξαιρετική αγορά του Λονδίνου. Μετά τη Μεγ. Βρετανία, ακολούθησαν κατά σειρά η Γαλλία και η Γερμανία, προσφέροντας ετήσιες αποδόσεις ύψους 9,3% και 4,9%, αντίστοιχα. Μάλιστα, η Γαλλία κατατάσσεται στην κορυφή των αποδόσεων σε επίπεδο 10ετίας με ποσοστό της τάξεως του 11%, ενώ η Φινλανδία ξεχωρίζει στην κατηγορία των αποδόσεων 5ετίας με ποσοστό 9,1%. Στον αντίποδα, η Ιταλία εμφάνισε τη χαμηλότερη απόδοση, με απώλειες της τάξεως του -4,9%. Κύριος λόγος ήταν η μείωση των αξιών των ξενοδοχείων, που προσέγγισε το 10,5% κατά το 2011, καθώς η χώρα βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, άλλαξε κυβέρνηση και εξακολουθεί να μάχεται για την αποφυγή προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης που έχουν συστήσει το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Λαός και Κολωνάκι

Πολλοί γνωστοί μεγιστάνες του πλούτου που έχουν αποκτήσει μοναδικά σπίτια στο Λονδίνο. Μεταξύ αυτών ο Σπύρος Λάτσης, από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, αγόρασε τη δεκαετία του '80 μια έπαυλη στην περιοχή Green Park, η οποία κόστισε τότε 6,5 δισεκατομμύρια δραχμές. Ο Γιάννης Λάτσης, επίσης, είχε στην κατοχή του μέχρι το 1988 μια ιστορική έπαυλη στο Οξφορντσάιρ. Το κτίριο έγινε στη συνέχεια οικοτροφείο, ανακαινίστηκε και τελικά πουλήθηκε πέρυσι σε Ρώσο μεγιστάνα αντί 160 εκατ. ευρώ, ποσό που ήταν το υψηλότερο που δόθηκε ποτέ για αγορά ακινήτου στη Βρετανία. Το Park Place διαθέτει ελικοδρόμιο, μεγάλη αίθουσα προβολών, spa και γυμναστήριο, έχει δέκα κρεβατοκάμαρες με δικό τους μπάνιο, σαλόνια και τραπεζαρίες, και περιβάλλεται από έναν τεράστιο χώρο με κήπους και ένα μικρό δάσος που εκτείνεται σε έκταση 2.000 στρεμμάτων. Στον χώρο αυτό υπάρχουν υποστατικά, στάβλοι, κτίρια για το προσωπικό, αλλά και μια τεχνητή σπηλιά με καμάρες σε ελληνικό στυλ, η οποία κατασκευάστηκε τον 18ο αιώνα. Τέλος, υπάρχει γήπεδο τένις με χλοοτάπητα σε διαστάσεις γηπέδου αγώνων. Αλλά και το ζεύγος Θόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου διαθέτει ένα από τα ακριβότερα σπίτια στο Λονδίνο, το οποίο αγόρασε το 1990 στο Τσέλσι και η αξία του ξεπερνά τα 12 εκατ. ευρώ.

Μπορεί τα τελευταία χρόνια η ελληνική απόβαση στο Λονδίνο να έχει ενταθεί, ωστόσο, οι Ελληνες που έχουν παρουσία στη βρετανική πρωτεύουσα έχαν μακρά ιστορία. Το 1670 ομάδα Ελλήνων μετακόμισε στο Soho όπου έφτιαξε ελληνική παροικία ενώ σήμερα υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 180 χιλιάδες Ελληνόφωνοι (κυρίως Κύπριοι) είναι μόνιμοι κάτοικοι στο Λονδίνο.

Το... greek money έχει και προτιμήσεις σχετικά με το πού θα επενδύσει στο Λονδίνο. Υπάρχουν οι Ελληνες που αγοράζουν φοιτητικά διαμερίσματα αξίας 200 χιλιάδων λιρών και πάνω, αλλά υπάρχουν και οι... εκατομμυριούχοι που επιλέγουν πιο ακριβά ακίνητα. Οι περιοχές στις οποίες στοχεύουν είναι: Κένσιγκτον, Τσέλσι, , Μέιφερ, Νάιτμπριτζ, Μάρλεμπον, Ρίτζεντς Παρκ, Νότινγκ Χιλ, Σάουθ Κένσινγκτον

Τουρκία: Μαθήματα προσέλκυσης επενδυτών

Νέοι νόμοι στην Τουρκία επιτρέπουν σε αγοραστές από χώρες που είχαν αποκλειστεί από την είσοδο στην αγορά ακινήτων να επενδύουν χωρίς περιορισμούς. Οι αγοραστές από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία και την Ολλανδία έχουν ήδη απεριόριστη δικαιώματα αγοράς αλλά οι αγοραστές από μέρη όπως η Ρωσία και η Ουκρανία αντιμετωπίζουν περιορισμούς σχετικά με την αγορά του Ευξείνου Πόντου. Τώρα, ένα νέο διάταγμα που θα επιτρέπει την πρόσβαση σε αγοραστές από 129 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των χώρων, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το νέο διάταγμα καταργεί την απόφαση της αμοιβαιότητας που απαγορεύεται τουρκικές αγορές ακινήτων από τους πολίτες των χωρών όπου οι Τούρκοι υπήκοοι δεν μπορούν να αγοράσουν ακίνητη περιουσία. Το νομοσχέδιο, επίσης, αύξησε το ποσό της γης που είναι σε θέση να αγοράσουν στην Τουρκία ξένοι υπήκοοι στα 30 - 60 εκτάρια.. Οι τελικές λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη γνωστές και είναι πιθανό ότι θα υπάρξει ένα όριο στον αριθμό των περιουσιών που οι ξένοι αγοραστές μπορούν να κατέχουν.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki