Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ψάχνουν την φόρμουλα για τα δάνεια σε ελβετικά φράγκα

Την προστασία των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο μετά τις τελευταίες δικαστικές αποφάσεις, αλλά και τις επιταγές της κοινοτικής Οδηγίας 2014/17/ΕΕ, επαναφέρει ως ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό Γ. Σταθάκη ο βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης.

Όπως λέει ο κ. Κακλαμάνης, έχει παρέλθει από 21/3/16 η προθεσμία για την ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της οδηγίας για την ενημέρωση των καταναλωτών αναφορικά με προϊόντα ενυπόθηκης πίστης. Παράλληλα, επισημαίνει ότι παραμένουν "ξεκρέμαστοι" οι δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που κρίνουν πως οι δόσεις των δανείων τους πρέπει να διαμορφώνονται με βάση την ισοτιμία του ελβετικού φράγκου κατά την υπογραφή της σύμβασης και όχι όπως αυτή διαμορφώθηκε αργότερα.

Παράλληλα, όμως, στην απάντηση του, ο Γ. Σταθάκης αναφέρει, ότι "οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου παρακολουθούν την εξέλιξη των υποθέσεων που αφορούν σε δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο στα ελληνικά δικαστήρια και διερευνάται η επίλυση του προβλήματος με σκοπό την εύρεση της "χρυσής τομής" ανάμεσα στους δανειολήπτες και τα πιστωτικά ιδρύματα".

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο κ. Κακλαμάνης, η συγκεκριμένη κατηγορία δανειοληπτών (περισσότεροι από 60.000) είναι κι αυτή, που έχει υποστεί στις πλάτες της το μεγάλο οικονομικό βάρος από τις πυκνές-συχνές αλλαγές ισοτιμίας ευρώ-ελβετικού φράγκου τα προηγούμενα χρόνια.

Οι "γκρίζες ζώνες", πάντως, στην απάντηση του Υπουργού Οικονομίας, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι δύο:

-Η μία αφορά στο αόριστο του χρονικού διαστήματος για τη λύση του προβλήματος, αν και ήδη υπάρχουν αρκετές δικαστικές αποφάσεις υπέρ των δανειοληπτών.

-Η δεύτερη είναι ο προσδιορισμός της "χρυσής τομής", αφού, μέχρι σήμερα, οι μοναδικοί χαμένοι από τις πολλαπλές αλλαγές ισοτιμίας ευρώ-ελβετικού φράγκου είναι οι δανειολήπτες.

Τέλος, ο κ. Κακλαμάνης υπενθυμίζει ότι προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευθεί πως θα δώσει άμεσα λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Από τότε έχουν περάσει 16 μήνες.

Ενώ κλείνει την ανακοίνωση εκφράζοντας την ελπίδα του ότι ο κ. Σταθάκης δεν θα μείνει στα λόγια αλλά θα προχωρήσει σε πράξεις σύντομα, ώστε να απονεμηθεί και εμπράκτως δικαιοσύνη για χιλιάδες Έλληνες δανειολήπτες, που εγκλωβίστηκαν στις δανειακές συμβάσεις με ελβετικό φράγκο…

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki