Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Φόροι

Διευκρινήσεις για τα μειωμένα μισθώματα

Από όλες τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του κορονοιού, αυτή που προβλημάτισε περισσότερο τα εμπλεκόμενα μέρη και τη Διοίκηση, τόσο στην ουσία όσο και στο διαδικαστικό χειρισμό της, είναι η αναγκαστική μείωση των μισθωμάτων ορισμένων κατηγοριών μισθώσεων ακινήτων και εν συνεχεία, κατόπιν των συνεχών διαβημάτων της ΠΟΜΙΔΑ προς το κυβερνητικό επιτελείο, η θέσπιση μερικής και αφορολόγητης αποζημίωσης των εκμισθωτών.

 

Επί των ερωτημάτων που τίθενται ακατάπαυστα η ΠΟΜΙΔΑ ανακοινώνει και διευκρινίζει τα εξής.

 

Α. ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΜΑΤΩΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021

 

Οι συνεχείς αναφορές στον Τύπο και ΜΜΕ περί μη καταβολής μισθωμάτων το μήνα Ιανουάριο μας επιβάλλουν να τονίσουμε, όπως έχει ανακοινωθεί, και σύντομα θα επικυρωθεί νομοθετικά, ότι τα μισθώματα του Ιανουαρίου 2021 διακρίνονται ως προς τη μείωσή τους σε τρείς κατηγορίες:

ΜΕΙΩΣΗ 100%: Μόνον στα επαγγελματικά μισθώματα συγκεκριμένων κατηγοριών επιχειρήσεων που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή κατά την εορταστική περίοδο του Δεκεμβρίου 2020 μέχρι και τις 11 Ιανουαρίου 2021. Συμπεριλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού και αθλητισμού, οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών. Η μείωση στην κατηγορία αυτή κατά το Φεβρουάριο έχει ανακοινωθεί ότι θα διαμορφωθεί σε ποσοστό 80% και συνεπώς οι μισθωτές που υπάγονται στην κατηγορία αυτή θα πρέπει να καταβάλουν προς τους ιδιοκτήτες το 20% του μισθώματος.

ΜΕΙΩΣΗ 40%: Στα επαγγελματικά μισθώματα των επιχειρήσεων που έχουν χαρακτηριστεί ως «πληττόμενες» και τα μισθώματα της κύριας (και φοιτητικής) κατοικίας των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας και συνεπώς οι μισθωτές πρέπει να καταβάλουν το 60%.

ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ: Στα μισθώματα των επιχειρήσεων που συνεχίζουν ακώλυτα τη λειτουργεία τους όπως σουπερμάρκετ, φαρμακεία κλπ. Στα μισθώματα κατοικιών για τους  υπόλοιπους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους συνταξιούχους, τους επιχειρηματίες, τους εμπόρους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους εισοδηματίες και κάθε άλλη κατηγορία ενοικιαστών κύριας κατοικίας. Στα μισθώματα δευτερεύουσας κατοικίας, εξοχικής, προσωρινής διαμονής και μισθώσεων για κάθε άλλο είδος χρήσης πλην της κύριας κατοικίας εργαζόμενου του οποίου η σύμβαση εργασίας έχει ανασταλεί λόγω της αναγκαστικής διακοπής της λειτουργίας της επιχειρήσεως στην οποία εργάζεται.

 

Β. ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΕΚΜΙΣΘΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΜΑΤΩΝ. Το αρχικό ποσοστό του ποσού 30% επί της μείωσης, συμψηφιζόμενου με τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις, αυξήθηκε σε καταβολή του 50%, το οποίο είχε εξ αρχής διεκδικήσει η ΠΟΜΙΔΑ και θα φθάσει ακόμη και σε ποσοστό έως και 80% για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 στις επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή. Για όσους φορολογούμενους δικαιούνται συμψηφισμό με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις πλην όμως έχουν ήδη εξοφλήσει πλήρως Φόρο Εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, ο συμψηφισμός θα γίνει με τις υποχρεώσεις του επομένου οικονομικού έτους.

Τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις παραπάνω επιχειρήσεις για τον Ιανουάριο 2021 θα αποζημιωθούν με το 60% και το Φεβρουάριο 2021 με το 40% του μηνιαίου μισθώματος.

Στον παρατιθέμενο πίνακα φαίνονται τα ποσοστά της αποζημίωσης και τα στάδια της διαδικασίας.

Χρονική περίοδος        Ποσοστό μείωσης επί του συνολικού μισθώματος    Ποσοστό επιστροφής επί της μείωσης μισθώματος   Στάδιο διαδικασίας: Προθεσμία υποβολής, χρόνος καταβολής

Μάρτιος Κλειστοί: -40%  Συμψ.30%*       Εως 31.1.2021 διορθώσεις για όσους έλαβαν μηνύματα από την ΑΑΔΕ

Απρίλιος-Μάιος  Κλειστοί: -40%

Πληττόμενοι: -40%       Συμψ.30%*

Ιούνιος Κλειστοί: -40%  Συμψ.30%*

Ιούλιος - Αύγουστος     Τουρισμός, Πολιτισμός, Αθλητισμός, Μεταφορές: -40%      Συμψ.30%*

Σεπτέμβριος.- Οκτώβριος Τουρισμός, Πολιτισμός, Αθλητισμός, Μεταφορές: -40%

Λοιποί: Προαιρετική . (30% κατ’ ελάχιστο)       Συμψ.30%*       Εληξε. Η εκκαθάριση συνεχίζεται

Νοέμβριος       Κλειστοί: -40%

Πληττόμενοι: 40%        Καταβολή 20%    Εληξε στις 31.12.2020. Καταβολή εντός Ιανουαρίου

Δεκέμβριος      Κλειστοί: -40%

Πληττόμενοι: -40%       Καταβολή.20%    Εως 31.1.2021. Καταβολή εντός Φεβρουαρίου

Ιανουάριος      Κλειστοί -100%

Πληττόμενοι-40% Καταβολή 80%

Καταβολή  20%   Αναμένεται η ψήφιση νόμου, η έκδοση Υπ. Απόφασης με τους ΚΑΔ κάθε κατηγορίας και το άνοιγμα της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ για δήλωση

Φεβρουάριος     Κλειστοί -80%

Πληττόμενοι-40% Καταβολή 60%

Καταβολή 20%

 

Γ. ΟΙ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΗΛΩΣΗΣ & ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ

Κύριο πρόβλημα για τους εκμισθωτές παραμένει ο χρόνος που μεσολαβεί μέχρι την καταβολή της νόμιμης αποζημίωσής τους, ο οποίος παραμένει μακρός παρά τις συνεχείς προσπάθειες του επιτελείου της ΑΑΔΕ. Η απέραντη περιπτωσιολογία και η ανάγκη πλήρους ελέγχου της διαδικασίας εκκαθάρισης των δηλώσεων και καταβολής προς τους δικαιούχους εκμισθωτές ακινήτων του ποσού που δικαιούται έκαστος από τις μειώσεις μισθωμάτων οι οποίες κατά τα φαινόμενα θα συνεχιστούν, καθιστά απόλυτα επείγουσες και αναγκαίες τις εξής κατωτέρω παρεμβάσεις στον τρόπο λειτουργείας της πλατφόρμας δήλωσης μισθωμάτων και COVID της ΑΑΔΕ, ώστε να σμικρυνθεί το χρονικό διάστημα μεταξύ της υποβολής της δήλωσης COVID και της καταβολής της αποζημίωσης που δικαιούνται οι εκμισθωτές:

•       Ανάρτηση από ΑΑΔΕ των αναλυτικών λογαριασμών μείωσης και των συμψηφισμών που αναγνώρισε σε κάθε φορολογούμενο.

•       Νέα προθεσμία δήλωσης όλων των αδήλωτων μειώσεων λόγω καθυστερημένης δήλωσης του μισθωτή προς τον εκμισθωτή.

•       Νέα προθεσμία διόρθωσης δηλώσεων που έχουν απορριφθεί για οποιοδήποτε λόγο.

•       Νέα προθεσμία διόρθωσης λαθών δηλώσεων βάσει μηνυμάτων της ΑΑΔΕ.

•       Νέα διαδικασία και προθεσμία διόρθωσης μισθωτηρίων & τροποποιήσεων.

•       Αυτόματη ταξινόμηση δηλώσεων μισθωτηρίων και COVID στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ βάσει αριθμού παροχής ρεύματος ή επώνυμο μισθωτή.

•       ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΟΛΩΝ: Άμεση αλλαγή στη φόρμα υποβολής των δηλώσεων COVID με αυτόματη Online αναγνώριση και επιβεβαίωση, κατά τη διαδικασία πληκτρολόγησης, του μισθωτή ως δικαιούχου της μείωσης (και συνεπώς του εκμισθωτή ως δικαιούχου της αποζημίωσης), και αυτόματη εκκαθάριση της δήλωσης COVID χωρίς να απαιτείται αποδοχή από τον μισθωτή. Με την αλλαγή αυτή ο εκμισθωτής θα γνωρίζει αυτόματα αν η δήλωσή του ενοικιαστή του περί δικαιώματος μείωσης του ενοικίου είναι αληθής, και συνεπώς αν ο ίδιος έχει δικαίωμα σε αποζημίωσή του από το Κράτος. Η εν λόγω αναγκαία ρύθμιση και προσαρμογή της φόρμας θα αποκαταστήσει τη διαφάνεια και αξιοπιστία του συστήματος, θα εξοβελίσει αυτόματα τις ψευδείς δηλώσεις μισθωτών περί δήθεν δικαιώματός τους για μείωση του μισθώματος, θα καταστήσει δυνατή την άμεση και χωρίς προβλήματα και διενέξεις εκκαθάριση των δηλώσεων COVID, την άμεση ενημέρωση του εκμισθωτή για το ποσό της αποζημίωσης που δικαιούται, και τη δυνατότητα άμεσης ή έστω σύντομης καταβολής του.

Αλαλούμ με τις δηλώσεις μειωμένων μισθωμάτων

Το γεγονός της αργοπορίας της διαδικασίας εκκαθάρισης δηλώσεων και καταβολής προς τους δικαιούχους εκμισθωτές ακινήτων του ποσού που δικαιούται έκαστος από τις μειώσεις μισθωμάτων, οι οποίες κατά τα φαινόμενα θα συνεχιστούν, και η ανάγκη τερματισμού των ψευδών δηλώσεων μεγάλου αριθμού μισθωτών προς τους εκμισθωτές τους περί δήθεν δικαιώματός τους για μείωση μισθώματος, καθιστά απόλυτα επείγουσες και αναγκαίες τις εξής κατωτέρω παρεμβάσεις στον τρόπο λειτουργείας της πλατφόρμας δήλωσης μισθωμάτων και COVID της ΑΑΔΕ.

 

Αυτό επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ σε επιστολή της προς τον Διοικητή της ΑΑΔΕ κ.

Γιώργο Πιτσιλή, που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της κ. Στράτο Παραδιά, τον Γενικό της Γραμματέα κ. Τάσο Βάππα και τον Φοροτεχνικό - Συγγραφέα κ. Γιώργο Χριστόπουλο.

 

Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

 

Προς τον Διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γιώργο Πιτσιλή Ενταύθα Αθήνα, 27.12.2020

 

 

ΘΕΜΑ: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΣΕΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ & COVID

 

Αξιότιμε κε Διοικητά

 

Το γεγονός της αργοπορίας της διαδικασίας εκκαθάρισης δηλώσεων και καταβολής προς τους δικαιούχους εκμισθωτές ακινήτων του ποσού που δικαιούται έκαστος από τις μειώσεις μισθωμάτων, οι οποίες κατά τα φαινόμενα θα συνεχιστούν, και η ανάγκη τερματισμού των ψευδών δηλώσεων μεγάλου αριθμού μισθωτών προς τους εκμισθωτές τους περί δήθεν δικαιώματός τους για μείωση μισθώματος, καθιστά απόλυτα επείγουσες και αναγκαίες τις εξής κατωτέρω παρεμβάσεις στον τρόπο λειτουργείας της πλατφόρμας δήλωσης μισθωμάτων και COVID της ΑΑΔΕ:

 

Α. Για τις ήδη υποβληθείσες δηλώσεις COVID: ΑΝΟΙΓΜΑ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΕΩΣ

31.1.2021:

 

1. ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΙΩΣΕΩΝ ώστε να καλυφθούν οι εκμισθωτές από την αληθή μεν, αλλά καθυστερημένη ανακοίνωση της ύπαρξης λόγου μείωσης ενοικίου από τον ενοικιαστή τους, η οποία έχει ήδη συνοδευτεί από μονομερή μείωση του ενοικίου επομένων μηνών, χωρίς πρακτική δυνατότητα του εκμισθωτή να αντιδράσει και να αξιώσει τα παρακρατηθέντα ποσά μισθωμάτων.

 

2. ΓΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ COVID ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΙ

 

1.      Μη πληττόμενος μισθωτής για χρήση επαγγελματικής στέγης (45.788

απορριφθείσες δηλώσεις):  Να θεωρηθεί έγκυρη η υποβληθείσα δήλωση COVID αν κατά το χρόνο υποβολής της στη χρήση του μισθίου έχει υπεισέλθει και ασκεί το επάγγελμα αντί του αρχικού μισθωτή, τρίτο πρόσωπο εν αγνοία του εκμισθωτή.

2.      Διόρθωση του ποσού μειωμένου ενοικίου (Περίπτωση: Τα ποσοστά μείωσης

ενοικίου είναι χαμηλότερα του προβλεπόμενου στο νόμο, αφορά 21.074 απορριφθείσες δηλώσεις)

3.      Συμπλήρωση του ΑΦΜ του μισθωτή (αφορά 553 απορριφθείσες δηλώσεις).

4.      Διόρθωση της λανθασμένα δηλωθείσας χρήσης του μίσθιου ακινήτου

(άγνωστος αρ. απορριφθεισών δηλώσεων).

5.      Αποδοχή δηλώσεων για λυμένες μισθώσεις, αν αφορούν διάστημα προ της

λύσης.

 

Β. Για τις δηλώσεις που θα υποβάλλονται στο εξής:

 

ΑΥΤΟΜΑΤΗ ONLINE ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΜΙΣΘΩΤΗ ΩΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥ ΤΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ COVID ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΜΙΣΘΩΤΗ - ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ COVID Αυτόματη εμφάνιση της κρίσιμης αυτής πληροφορίας κατά την πληκτρολόγηση και υποβολή της «Δήλωσης Covid». Για την πληροφορία αυτή, πρέπει κατά την καταχώρηση των στοιχείων του Μισθωτή (βλ.

σχ. στο έντυπο - α/α, ΑΦΜ. ονοματεπώνυμο / επωνυμία), να αναγνωρίζει η εφαρμογή σας (εσωτερικά και διαλειτουργικά)  τις προβλεπόμενες από τις σχετικές διατάξεις προϋποθέσεις, του δικαιώματος του μεν μισθωτή να καταβάλει μειωμένο το μίσθωμα, του δε εκμισθωτή να αποδεχθεί υποχρεωτικά τη μείωση. Για παράδειγμα να αναδύεται η να αυτοσυμπληρώνεται σχετικό πεδίο με την ένδειξη «είναι πληττόμενη δραστηριότητα με  ΚΑΔ...», ή «κλεισμένη με εντολή δημόσια ς αρχής, με ΚΑΔ....».

Με τον τρόπο αυτό ο εκμισθωτής θα γνωρίζει αυτόματα αν η δήλωσή του ενοικιαστή του περί δικαιώματος μείωσης του ενοικίου είναι αληθής, και αν ο ίδιος έχει δικαίωμα σε αποζημίωσή του από το Κράτος. Η εν λόγω αναγκαία ρύθμιση και προσαρμογή της φόρμας θα αποκαταστήσει τη διαφάνεια και αξιοπιστία του συστήματος, θα εξοβελίσει αυτόματα τις ψευδείς δηλώσεις μισθωτών περί δήθεν δικαιώματός τους για μείωση του μισθώματος, θα καταστήσει δυνατή την άμεση και χωρίς προβλήματα και διενέξεις εκκαθάριση των δηλώσεων COVID, την άμεση ενημέρωση του εκμισθωτή για το ποσό της αποζημίωσης που δικαιούται, και τη δυνατότητα άμεσης ή έστω σύντομης καταβολής του.

 

Γ. Αλλαγές στον τρόπο καταχωρήσεων στην πλατφόρμα μισθώσεων

 

1. ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΔΗΛΩΜΕΝΩΝ ΜΙΣΘΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΙΣΧΥ (μισθώσεις των οποίων η διάρκεια ξεκινάει πριν την 12/06/2020, ή και

μετά.) Ευχέρεια υποβολής ως τροποποιητικής δήλωσης χωρίς να χρειάζεται να υποβληθεί νέα δήλωση (εξαρχής) που θα περιέχει  αλλαγή (εκτός από τη διάρκεια της μίσθωσης το μίσθωμα, την ημερομηνία σύνταξης του συμφωνητικού, τα  στοιχεία του  "ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ") και ως προς ΕΝΑ από τα εξής στοιχεία της αρχικής μίσθωσης:

1.      -Αλλαγή στο πρόσωπο του εκμισθωτή (όταν υπάρχει κληρονόμος,

αγοραστής, δωρεοδόχος, τέκνο από γονική παροχή και κάθε είδος νέου κυρίου του ακινήτου).

2.      -Αλλαγή στο πρόσωπο του μισθωτή (όταν υπάρχει κληρονόμος του μισθωτή

ή υπεισερχόμενο τρίτο φυσικό ή νομικό πρόσωπο βάσει συμβατικής ρήτρας της αρχικής μίσθωσης).

3.      -Αλλαγή στην περιγραφή του μισθίου (αλλαγή στο εμβαδόν, στους

βοηθητικούς χώρους, στον αριθμό παροχής ρεύματος)

4.      -Αλλαγή στη χρήση του μισθίου ακινήτων που μπορεί να χρησιμοποιηθούν

και για τις δύο χρήσεις (κατοικία σε γραφείο και τανάπαλιν).

 

2. ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΠΕΔΙΟΥ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΩΝ ΜΙΣΘΩΜΑΤΟΣ. Στη αρχική ή τροποποιητική δήλωση μίσθωσης να υπάρχουν πεδία καταχώρησης των επομένων ποσών συμβατικών αναπροσαρμογών του μισθώματος και των αντίστοιχων χρονικών διαστημάτων τους, ώστε να αποφεύγεται η συνεχής άσκοπη τροποποίηση των μισθωτηρίων, η δήλωση λύσης των προηγουμένων & η απόρριψη COVID.

 

3. ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Στην προβολή των κατατεθειμένων δηλώσεων μίσθωσης ως εκμισθωτών και ως μισθωτών, εκτός από τον αριθμό καταχώρησης, ημερομηνία υποβολής, στάδιο, είδος, να υπάρχει ταξινόμηση με τον ΑΡΙΘΜΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ, ως ενεργό πεδίο, ώστε πατώντας να επιβεβαιώνουμε την διεύθυνση/ταυτοποίηση του ακινήτου (όπως γίνεται και κατά την υποβολή της δήλωσης). Αν αυτό τεχνικά είναι αδύνατο, να υπάρχει δυνατότητα ταξινόμησης με κριτήριο το ΕΠΩΝΥΜΟ του Μισθωτή. Μόνον έτσι θα έχουμε την συνολική εικόνα όλων των διαδοχικών δηλώσεων που αφορούν το ίδιο ακίνητο, ή τον ίδιο μισθωτή, και θα καθίσταται ευχερέστατη η παρακολούθησή τους."

Ρυθμίσεις για Ε9 και ξεχασμένα τετραγωνικά

Πέντε διατάξεις που αφορούν τους ιδιοκτήτες ακινήτων περιέχει το νομοσχέδιο-σκούπα του Υπουργείου Υγείας με το οποίο ρυθμίζονται επείγοντα θέματα διαφόρων κατηγοριών. Συγκεκριμένα:

 

Με το άρθρο 54 επεκτείνεται η ρύθμιση περί μη επιβολής προστίμων σε εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9)

 

Ειδικότερα για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) ετών 2010 και επόμενων, που υποβλήθηκαν ή θα υποβληθούν από τις 31.12.2014 μέχρι την ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, όπως αυτή προκύπτει από σχετική διαπιστωτική πράξη του Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο», η οποία κοινοποιείται προς τον Υπουργό Οικονομικών, δεν επιβάλλονται το πρόστιμο του άρθρου 54 του ν. 4174/2013 (Α  170) ή το αυτοτελές πρόστιμο του άρθρου 4 του ν. 2523/1997 (Α  179). Πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί δεν διαγράφονται. Πρόστιμα που έχουν καταβληθεί δεν επιστρέφονται.

 

Με το άρθρο 59 παρατείνεται το “πάγωμα’ των μισθωμάτων που καταβάλει το Δημόσιο μέχρι 31.12.2021.

Με το άρθρο 91 δίνεται για πρώτη φορά το δικαίωμα της έγκυρης διεξαγωγής κάθε είδους Γενικών Συνελεύσεων με ηλεκτρονικά μέσα, και όχι με αυτοπρόσωπη παρουσία των μελών. Αυτό αφορά πλέον όχι μόνον τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, αλλά επεκτείνεται και σε όλες τις νομικές οντότητες που διέπονται από τον Αστικό Κώδικα, όπως είναι τόσο τα σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα αλλά και όλες οι Γενικές Συνελεύσεις των πολυκατοικιών της χώρας, που συνέρχονται συνήθως στο τέλος ή στην αρχή κάθε ημερολογιακού έτους. Η δυνατότητα αυτή θα ισχύσει μέχρι την 31.3.2021.

 

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη νέα διάταξη οι Γενικές Συνελεύσεις των συνιδιοκτητών πολυκατοικιών μπορούν να συγκληθούν και να διεξαχθούν διαδικτυακά με απόφαση των διαχειριστών των πολυκατοικιών, με τη χρήση των πλέον σύγχρονων και πρόσφορων ψηφιακών μέσων για την απομεμακρυσμένη συμμετοχή των μελών τους.  Με τη χρήση των ίδιων ψηφιακών μέσων λαμβάνονται και οι αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του κανονισμού κάθε πολυκατοικίας περί απαρτίας και λήψης αποφάσεων. Οι διαχειριστές των πολυκατοικιών υποχρεούνται να  λαμβάνουν κάθε πρόσφορο μέτρο για την εξασφάλιση της διαφάνειας και του αδιάβλητου των διαδικασιών.

 

Με το άρθρο 136 ρυθμίζεται με αίτηση των οφειλετών η εξόφληση οφειλών προς τους Ο.Τ.Α. σε έως και 120 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο ποσό κάθε δόσης τα 20 ευρώ για ιδιώτες και τα 50 ευρώ για επιχειρήσεις.

Με το άρθρο 144 ειδικότερα ορίζεται, όπως είχε ζητήσει εξ αρχής η ΠΟΜΙΔΑ, ότι οι οφειλές δημοτικών τελών αδήλωτων εμβαδών ακινήτων που προέκυψαν μέσω της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ, για το διάστημα από 1.1.2020 και μετά, θα καταβληθούν σε έως 24 μηνιαίες δόσεις (μέσω των λογαριασμών ΔΕΗ κλπ.) με ελάχιστο ποσό κάθε δόσης τα 10 ευρώ για τους ιδιώτες και τα 50 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα, αυτεπαγγέλτως και χωρίς αίτηση των οφειλετών.

 

Με το ίδιο άρθρο θεωρούνται έγκυρες όλες οι δηλώσεις για αδήλωτα τετραγωνικά που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ μέχρι 30.10.2020.

Μεταβίβαση "Γολγοθάς"

Ουραγός παραμένει η Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη όσον αφορά στον όγκο γραφειοκρατίας που απαιτεί η μεταβίβαση ακινήτων. Για παράδειγμα ο όγκος της γραφειοκρατίας που ζητείται για να πωληθεί ένα διαμέρισμα στη χώρα μας είναι μεγαλύτερος από χώρες όπως οι Νήσοι του Σολομώντα, η Ουγκάντα, η Ζιμπάμπουε, η Γκάνα, η Καμπότζη και η Σομαλία. Πρόκειται για μια κατάσταση η οποία μάλιστα βαίνει διαρκώς επιδεινούμενη είτε επειδή προστίθενται έγγραφα και δικαιολογητικά είτε επειδή άλλες χώρες προχωρούν σε βελτιώσεις των δικών τους συστημάτων ξεπερνώντας την Ελλάδα. Έτσι σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ευκολία του επιχειρείν η Ελλάδα βρίσκεται στην 156η θέση μεταξύ 190 χωρών καθώς εξακολουθεί να απαιτείται η συγκέντρωση 11 διαφορετικών εγγράφων και πιστοποιητικών για την αγοραπωλησία ενός ακινήτου. Στην αντίστοιχη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2019, η χώρα μας βρισκόταν στην 153η θέση. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δαπανήσουν ένα μήνα (26 εργάσιμες ημέρες) για να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, χρόνος που δεν “περιποιεί τιμή “ στη χώρα και είναι η χειρότερη επίδοση των χωρών-μελών της ΕΕ. Ασφαλώς υπάρχουν και χειρότερες περιπτώσεις όπως π.χ η Νιγηρία όπου οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συγκεντρώσουν 12 έγγραφα αλλά χρειάζονται πάνω από 3μήνες ή 105 ημέρες. Στον αντίποδα, στη Γεωργία και στο Κατάρ χρειάζεται κανείς ένα έγγραφο και μια εργάσιμη ημέρα για να ολοκληρώσει και συλλογή.Στη Νορβηγία απαιτείται μια διαδικασία και 3 ημέρες στην Πορτογαλία μια διαδικασία και 10 εργάσιμες και στην Ολλανδία , 5 έγγραφα και 2,5 εργάσιμες ημέρες. Συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ , η Ελλάδα βρίσκεται επίσης στην τελευταία θέση (34η).Κατά μέσον όρο , μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ απαιτούνται 4,7 έγγραφα και 23,6 ημέρες για την ολοκλήρωση μιας μεταβίβασης. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί έγγραφα όπως η βεβαίωση πληρωμής ΕΝΦΙΑ, το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, το πιστοποιητικό ότι το ακίνητο δεν φέρει πολεοδομικές παραβάσεις και η βεβαίωση πληρωμής τέλους ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ). Ειδική η τελευταία βεβαίωση είχε καταργηθεί το 2014, ακριβώς για να περιοριστεί η γραφειοκρατία αλλά έκανε… δυναμική επανεμφάνιση το 2017.

Σεμινάριο για φόρους

Με αφορμή τις νέες αλλαγές στο φορολογικό τοπίο των ακινήτων η ΠΟΜΙΔΑ και η ΠΟΦΕΕ διοργανώνουν ενημερωτικό διαδικτυακό φορολογικό σεμινάριο τη Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2020, 5-7 μ.μ., με όλη την επίκαιρη θεματολογία που αφορά τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους φοροτεχνικούς τους:

 

•       Μισθώσεις κατοικιών και επαγγελματικές μισθώσεις ακινήτων

•       Δηλώσεις στοιχείων μισθώσεων και λύσεων ακινήτων στην ΑΑΔΕ

•       Δηλώσεις COVID. Προθεσμίες υποβολής και διορθώσεών τους

•       Φορολογία εισοδήματος ακινήτων, ανείσπρακτα ενοίκια, νέα κίνητρα

•       Φορολογία ΕΝΦΙΑ, διορθώσεις Ε9, μεταβιβάσεις, δωρεές, γονικές παροχές

•       Φορολογία νομικών προσώπων-εκμισθωτών ακινήτων

•       Ισχύουσες ρυθμίσεις οφειλών από φόρους ακινήτων

•       Δημοτικά τέλη κλειστών και αδήλωτων ακινήτων-επαναλειτουργία πλατφόρμας.

 

Εισηγητές στο σεμινάριο θα είναι οι Πρόεδροι των οργανώσεων κ.κ. Βασίλης Καμπάνης και Στράτος Παραδιάς, οι φοροτεχνικοί κ.κ. Γιώργος Χριστόπουλος, Αντώνης Μουζάκης, Δημήτρης Τσαμόπουλος, Χριστίνα Μαννέ, και οι δικηγόροι κ.κ. Τάσος Βάππας και Κώστας Χαιδούτης, Γ.Γ. και και Αντιπρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ αντίστοιχα. Έχει προσκληθεί να παρέμβει ο Διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Γιώργος Πιτσιλής.

 

Το σεμινάριο θα μπορούν να το παρακολουθήσουν ελεύθερα τα μέλη των οργανώσεων και κάθε ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ακινήτου ή φοροτεχνικός, μέσα από τις ιστοσελίδες των οργανώσεων www.pomida.gr  και  www.pofee.gr και τις σελίδες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki