Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Βιομηχανία

Αλουμίνιο ανθεκτικό στην κριση

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής  Αρχής το 1ο εξάμηνο 2019, οι εξαγωγές του Ελληνικού κλάδου αλουμινίου αντιπροσώπευαν το 5,7% περίπου των συνολικών εξαγωγών της χώρας.Οι εξαγωγές της βιομηχανίας αλουμινίου από €600 εκ.  το 2009 τριπλασιάστηκαν στα €1,9 δις το 2018 με σταθερή αύξηση  κάθε χρόνο.

‘Έτσι ο κλάδος, συμπεριλαμβανομένων του βωξίτη και της αλουμίνας, που είναι ιδιαίτερα  γνωστός και ανταγωνιστικός στις διεθνείς αγορές, κατατάσσεται, ανάμεσα στους 99 κλάδους της συνδυασμένης ονοματολογίας,  ως:

Ο 2ος πιο εξαγωγικός κλάδος της χώρας με 952 εκατ.€  αξία εξαγωγών, μετά τον κλάδο των ορυκτών καυσίμων,  παρουσιάζοντας αύξηση 2 % σε σχέση με την αντίστοιχη  περίοδο 2018 (οι εξαγωγές τις πρώτης και δεύτερης μεταποίησης  το  1ο εξάμηνο 2019 έφτασαν τα  762 εκατ. €) και

Ο 1ος με το καλύτερο εμπορικό ισοζύγιο 412 εκατ.€ , σημειώνοντας  εντυπωσιακή αύξηση 30% σε σχέση με  την αντίστοιχη  περίοδο 2018. Αυτό καταγράφει την υψηλή προστιθέμενη αξία του κλάδου από τα πολλαπλά στάδια μεταποίησης που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα.

 

Ο συνολικός κλάδος αποτελείται από 3.000  μεγάλες, μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις  σε όλα τα στάδια μεταποίησης  και εμπορίου.  Απασχολεί άμεσα ή έμμεσα 30.000 άτομα με συνολικές πωλήσεις που ξεπερνούν τα 2,5 δις € και παραγωγικές μονάδες, ιδιόκτητα δίκτυα διανομών και εμπορική παρουσία σε πάνω από 50 χώρες

 

 

Ειδικότερα για τον κλάδο της διέλασης (τα προφίλ αλουμινίου για τις οικοδομικές και βιομηχανικές χρήσεις) οι πωλήσεις προϊόντων  το 1ο εξάμηνο 2019 σημείωσαν αύξηση πάνω από 14% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο 2018. Η εγχώρια αγορά απορρόφησε πάνω από το 28% των πωλήσεων σημειώνοντας  αύξηση μεγαλύτερη  από 18% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο  2018, ενώ οι εξαγωγές  απορρόφησαν σχεδόν  το  72% των πωλήσεων, αυξανόμενες και αυτές κατά 13% περίπου.

 

Η κύρια αγορά που απευθύνονται τα προϊόντα διέλασης είναι η οικοδομή  τόσο στην εγχώρια αγορά (80%) όσο και στις εξαγωγές (40%) αξιοποιώντας τα  διεθνώς πιστοποιημένα συστήματα αλουμινίου για πόρτες/παράθυρα των Ελληνικών εταιρειών.

Μειώνουν τον σδ στα εξοχικά

Το υπουργείο Περιβάλλοντος έκανε ένα βήµα πίσω, στην τουριστική κατοικία περιµένοντας την κίνηση από το υπουργείο Πολιτισµού και Τουρισµού που ετοιµάζει σχετικό νόµο. Ωστόσο, βασική προϋπόθεση για το άνοιγµα αυτής της αγοράς είναι να προχωρήσει η ολοκλήρωση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισµό που είναι αρµοδιότητα του ΥΠΕΚΑ. Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος απέφυγε να τοποθετηθεί σε ό,τι αφορά το νέο σχέδιο για την τουριστική κατοικία. «Οτανυπάρξει πρόταση από το υπουργείο Πολιτισµού καιΤουρισµού εµείς θα τοποθετηθούµε» τόνισε χαρακτηριστικά. Οπως ανέφερε, στόχος είναι να µειωθεί ο συντελεστήςδόµησης για την τουριστική κατοικία στο σύνολό της. Πηγές τουΥΠΕΚΑ έλεγαν χθες ότι«αν µειωθεί κατά25% ο συντελεστής δόµησης που σήµερα είναι 0,2 για τα τουριστικά ακίνητα εµείς θα είµαστε ευχαριστηµένοι».

Συρρίκνωση της μεταποίησης

Με ταχύτερο ρυθμό επιδεινώθηκαν οι επιχειρησιακές συνθήκες στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα τον Δεκέμβριο, καθώς η εγχώρια ζήτηση παρέμεινε υποτονική και οι νέες παραγγελίες υποχώρησαν σημαντικά. Ο κύριος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της Markit υποχώρησε ελαφρώς στις 43,1 μονάδες το Δεκέμβριο, από τις 43,9 μονάδες του προηγούμενου μήνα, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο. Όπως επισημαίνεται στη σχετική έκθεση της Markit, η εξασθενημένη ζήτηση ήταν αποτέλεσμα κυρίως των δύσκολων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών συνθηκών, καθώς και των δυσμενών καιρικών συνθηκών στην Ελλάδα και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης. Οι εισερχόμενες νέες εργασίες μειώθηκαν τον τελευταίο μήνα του έτους με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από το Μάρτιο του 2009. Η πρόσφατη μείωση ήταν αποτέλεσμα της επιδείνωσης τόσο της εγχώριας ζήτησης όσο και της ζήτησης από το εξωτερικό, την οποία μέλη του πάνελ συνέδεσαν με τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες. Η σημαντική αύξηση του κόστους προμηθειών προήλθε από τις υψηλότερες τιμές πρώτων υλών και ήταν η πιο ραγδαία που έχει καταγραφεί από τον Ιούλιο του 2008. Με τα έσοδα να μειώνονται και το κόστος εισροών να αυξάνεται, οι Έλληνες κατασκευαστές αναζήτησαν τρόπους μείωσης των δαπανών κατά την τελευταία περίοδο της έρευνας. Ως εκ τούτου, η αγοραστική δραστηριότητα, τα αποθέματα και η απασχόληση μειώθηκαν περαιτέρω. Οι αγορές και το προσωπικό περιορίστηκαν ουσιαστικά και με ταχείς ρυθμούς, ενώ τα αποθέματα τόσο των προμηθειών όσο και των τελικών προϊόντων συρρικνώθηκαν σημαντικά. Οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών μειώθηκαν το Δεκέμβριο, ως αποτέλεσμα της περαιτέρω εξασθένησης της ζήτησης για προμήθειες. Ήταν η πρώτη βελτίωση της απόδοσης των προμηθευτών του τομέα που καταγράφηκε σε διάστημα εννέα μηνών.

Μείωση της βιομηχανικής παραγωγής

Μείωση 7,1% παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Σεπτεμβρίου 2010, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Σεπτεμβρίου 2009, έναντι μείωσης 9,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2009 προς το 2008.

ΑΣΤΑΚΟΣ : Κούνησαν το μαντήλι για Καταρ

Αποσύρουν το ενδιαφέρον τους για την επένδυση στον Αστακό οι δύο εταιρείες του Κατάρ που συμμετείχαν στο κονσόρτσιουμ για την υλοποίηση του ενεργειακού κέντρου, κρίνοντας ότι δεν είναι βιώσιμο το εν λόγω πρότζεκτ. Με επιστολή του ο υφυπουργός Ενέργειας του Κατάρ ενημέρωσε σχετικά τον υφυπουργό Εξωτερικών Σπύρο Κουβέλη. Σε δηλώσεις του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κουβέλης αναφέρει ότι η πλευρά του Κατάρ αναγνωρίζει ότι από την πλευρά μας έγιναν οι κατάλληλοι χειρισμοί και ότι το πρόβλημα ανέκυψε μεταξύ των επιχειρηματιών που μετέχουν στην κοινοπραξία.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki