Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Παράνομος αλλά προσοδοφόρος...

Εκατοντάδες προσφυγές έχουν κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας κυρίως από ιδιοκτήτες με ακίνητα σε ακριβές περιοχές της χώρας με τιμή ζώνης άνω των 4.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Στις περιοχές αυτές η κυβέρνηση διατήρησε αμετάβλητες τις αντικειμενικές αξίες (τον Ιανουάριο του 2016 είχαν ανακοινωθεί οι νέες τιμές της εφορίας που είχαν μάλιστα αναδρομική ισχύ από τις 21 Μαΐου 2015), με αποτέλεσμα το ΣτΕ να κρίνει παράνομο τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ σε 4 περιοχές (Φιλοθέη, Ψυχικό, Βουτζά και Δελφούς). Σύμφωνα με πληροφορίες, εκκρεμούν και άλλες υποθέσεις τόσο σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 4.000 ευρώ αλλά και σε περιοχές με τιμή ζώνης κάτω από 600 ευρώ ανά τ.μ. στις οποίες διατηρήθηκαν οι πλασματικές αντικειμενικές αξίες. Ηδη για τις 4 προαναφερόμενες περιοχές το υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει σε τροποποιήσεις των τιμών, κάτι που θα πράξει και για τις υπόλοιπες που θα δικαιωθούν από το ανώτατο δικαστήριο. Πάντως, η ενδεχόμενη μείωση των αντικειμενικών αξιών δεν θα επιφέρει και μείωση του ΕΝΦΙΑ. Ο στόχος είναι συγκεκριμένος και προβλέπει έσοδα 2,65 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Ετσι στην περίπτωση που αποφασιστεί ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2017 θα υπολογιστεί με βάση τις νέες τιμές των ακινήτων που θα ισχύσουν αναδρομικά, το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει σε παρεμβάσεις στον φόρο ώστε να διασφαλιστεί ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ. Οι μόνες αλλαγές που έχουν προγραμματιστεί για τον ΕΝΦΙΑ του 2017 είναι:

• Η επιβολή του συμπληρωματικού φόρου στα αγροτεμάχια. Με βάση τις σημερινές αξίες των αγροτεμαχίων ο ΕΝΦΙΑ μπορεί να αποφέρει 230-250 εκατ. ευρώ. Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο μειωτικών συντελεστών, ώστε να αποφευχθούν εκρηκτικές αυξήσεις φόρου για μερικές δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες.

• Η αύξηση του ποσοστού έκπτωσης φόρου για όσους πληρούν συγκεκριμένα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια, από το 50% που είναι σήμερα στο 100%.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki