Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Φόροι στα Ακίνητα: Όλοι ζητούν "κούρεμα"

Την άμεση και επείγουσα ανάγκη ελάφρυνσης όλων των πολιτών από την εξοντωτική φορολογία κατοχής ακίνητης περιουσίας, ως το πρώτο αναγκαίο μέτρο «αποφτωχοποίησης» του Ελληνικού Λαού και επανεκκίνησης της εθνικής οικονομίας, ζήτησε από την Κυβέρνηση ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς κατά την έναρξη του 32ου ετήσιου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας, που  πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Στο συνέδριο παρέστησαν μεταξύ άλλων πλήθος ιδιοκτητών από όλη τη χώρα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών της Περιφέρειας Αττικής Χρήστος Καραμάνος, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Αθηναίων Γιώργος Μπρούλιας, ο προεδρεύων του ΤΕΕ Θόδωρος Σαραφίδης, κ.α. εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης από τους οποίους ο κ. Παραδιάς ζήτησε τη συνηγορία τους για τη μείωση των αντικειμενικών αξιών αλλά και των δημοτικών τελών που σε διάφορους δήμους είναι ιδιαίτερα δυσβάστακτα, ιδιαίτερα στα ακίνητα με επαγγελματικές χρήσεις.

·         Ο κ. Παραδιάς ανέλυσε ότι η ΠΟΜΙΔΑ που εκπροσωπεί τους ανθρώπους που έγιναν ιδιοκτήτες όχι γιατί κέρδιζαν πολλά χρήματα στη ζωή τους, αλλά γιατί δούλευαν πολύ και «έτρωγαν» λίγα, αγωνίζεται όχι για το πώς να μην πληρώνουμε φόρους, αλλά για το πως οι φόροι να είναι τέτοιοι  ώστε να μπορούμε πράγματι να τους πληρώνουμε! «Καλός» φόρος, είπε, για τους πολίτες αλλά και για το κράτος, είναι εκείνος που όλοι οι φορολογούμενοι μπορούν να τον πληρώσουν, όπως π.χ. το ΤΑΠ ή το ΕΤΑΚ. «Κακός» φόρος είναι εκείνος που θα οδηγήσει το φορολογούμενο να χάσει το σπίτι του ή να κινδυνεύσει να πάει φυλακή γιατί δεν μπορεί να τον πληρώσει, όπως είναι ο δημευτικός ΦΜΑΠ που δυστυχώς επανακάμπτει.

·         Η νέα Κυβέρνηση επαγγέλθηκε ένα νέο φόρο ακινήτων. Η εμπειρία μας έχει διδάξει ότι κάθε νέος φόρος στα ακίνητα  είναι τρισχειρότερος και πολύ πλέον επικίνδυνος από τον εκάστοτε προηγούμενο, ακόμη και για εκείνους που υποτίθεται ότι θα επωφεληθούν από την αλλαγή, ενόσω τα απαιτούμενα φορολογικά έσοδα θα παραμείνουν αμείλικτα στο ίδιο ύψος!  Πολύ γρήγορα ξεχάστηκε το μάθημα του 2009, όπου η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ είχε επαγγελεθί προεκλογικά την κατάργηση του ΕΤΑΚ (με συντελεστή 1 ο/οο, και αφορολόγητο 100.000 ευρώ), ενός τέλους που όλοι μπορούσαν να το πληρώσουν, και την επαναφορά του ΦΜΑΠ.  Η χαρά κράτησε ένα μόλις έτος (2010), γιατί μετά, όπως όλοι γνωρίζουμε, επιβλήθηκε το γνωστό χαράτσι μέσω της ΔΕΗ κλπ….

·         Οταν ισχυρίζεται κανείς ότι θα φορολογήσει τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, στην ουσία πάντοτε στοχεύει στη μεσαία αστική, γιατί η πραγματικά μεγάλη περιουσία είτε είναι αφορολόγητη αγροτική, είτε ανήκει σε εταιρείες διαφόρων τύπων που φορολογούνται χωρίς κλίμακα.

·         Ο Ελληνικός Λαός «φτωχοποιήθηκε» όχι τόσο γιατί του μείωσαν τους μισθούς και τις συντάξεις, όσο γιατί με την υπερφορολόγηση πέρα από κάθε μέτρο, λογική και δυνατότητα, ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας του, του εξευτέλισαν και του κατεδάφισαν κυριολεκτικά την αξία της πραγματικής αποταμίευσής του, για την απόκτηση της οποίας δούλεψε, ξενιτεύτηκε, αγωνίστηκε, και στερήθηκε. Και όλα αυτά βάσει σχεδίων που εκπονήθηκαν εκτός Ελλάδος, εμπνευσμένα από κύκλους χωρών άσχετων με την ελληνική νοοτροπία, που δεν μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει για τον Ελληνα το κεραμίδι και το ντουβάρι.

·         Συνεπώς η επαναφορά ενός νέου ΦΜΑΠ ναι μεν θα φοροαπαλλάξει, προσωρινά εννοείται, αυτούς που πλήρωσαν «κατοστάρικα» για τον ΕΝΦΙΑ, που όμως θα μετατραπούν σε πρόσθετα «χιλιάρικα» και σε "χαριστική βολή" στη μεσαία τάξη των φορολογουμένων, οι οποίοι, αδυνατώντας να πληρώσουν, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την πόρτα είτε των πλειστηριασμών των περιουσιακών τους στοιχείων, είτε της φυλακής, λόγω της ισχύουσας ποινικοποίησης της αντικειμενικής αδυναμίας πληρωμής κάθε χρόνο, του ετήσιου αυτού δημευτικού φόρου. Ετσι αυτή η επιλογή, μοιραία θα αποτελέσει και τη χαριστική βολή και στα δημόσια έσοδα από την πηγή αυτή! Αντίθετα, χαμηλότερος φόρος κατοχής ανά ακίνητο, θα βοηθήσει την ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας που θα φέρει μείωση της ανεργίας και περισσότερα έσοδα στο κράτος από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος των 100 επαγγελμάτων που ζούν ή εξαρτώνται από την οικοδομή. Και σε κάθε περίπτωση θα δώσει και πάλι αξία και ελπίδα στον κάθε Ελληνα, ότι η περιουσία του κάτι αξίζει, και γι΄αυτό αξίζει να πληρώνει φόρους γι΄αυτήν!

Στο συνέδριο απηύθυναν ομιλίες κατά σειρά:

-Ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της εκχώρησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση των πόρων από τη φορολογία της κατοχής ακίνητης περιουσίας, ώστε οι Δήμοι να μπορούν να προσδιορίζουν οι ίδιοι το ύψος της επιβάρυνσης. Ανήγγειλε επίσης ότι στην πρωτεύουσα θα τεθεί για πρώτη φορά σε εφαρμογή Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης, (για την θέσπιση του οποίου απαιτήθηκαν όπως είπε χαρακτηριστικά οι υπογραφές 17 υπουργών), που στοχεύει στην αναζωογόνηση του κέντρου.

-Ο προεδρεύων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Θόδωρος Σαραφίδης χαρακτήσισε ελπιδοφόρο μήνυμα την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αρκεί ο νέος φόρος να είναι καλύτερος.

-Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Αθηναίων Γιώργος Μπρούλιας ανέφερε ότι στόχος σε  ορίζοντα πενταετίας είναι η μείωση των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού κατά 20 %, με έμφαση στα επαγγελματικά ακίνητα όπου οι συντελεστές είναι υψηλότεροι.

-Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης ζήτησε μείωση των αντικειμενικών αξιών, απαλλαγή των κενών ακινήτων από το φόρο περιουσίας και ξεχωριστή φορολόγηση κάθε ακινήτου η οποία να λαμβάνει υπόψη το διαθέσιμο εισόδημα του φορολογούμενου.

-Ο  αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών της Περιφέρειας Αττικής Χρήστος Καραμάνος ζήτησε τη συνεργασία της ΠΟΜΙΔΑ και διάλογο για όλα τα θέματα αρμοδιότητας της Περιφέρειας που αφορούν την ακίνητη ιδιοκτησία.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki