Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Πως θα επιβληθεί ο φόρος υπεραξίας

Με φόρο 20% θα επιβαρύνονται όλοι όσοι πωλούν ακίνητα σε χρονικό διάστημα μικρότερο των πέντε ετών από την ημερομηνία που αγόρασαν το ακίνητο. Οπως προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο, «τα κέρδη υπεραξίας κεφαλαίου που προκύπτουν από τη μεταβίβαση ακινήτων, δηλαδή η διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης, θα φορολογoύνται με συντελεστή 20%». Ο φόρος υπεραξίας θα επιβάλλεται επί ακινήτων ή μεριδίου αυτού ή εμπράγματου δικαιώματος επί ακινήτου που αποκτάται με οποιαδήποτε αιτία (αγορά, γονική παροχή, δωρεά, κληρονομιά) και μετά την κτήση του μεταβιβάζεται.

Στην έννοια του όρου «μεταβίβαση» περιλαμβάνονται:

Η μεταβίβαση της πλήρους ή ψιλής κυριότητας. Η σύσταση επικαρπίας, οίκησης ή άλλης δουλείας επί του ακινήτου.

Η παραίτηση από την κυριότητα ακινήτου ή από εμπράγματο δικαίωμα επί ακινήτου.

Η μεταβίβαση του τίτλου μεταφοράς συντελεστή δόμησης.

Η παραχώρηση του δικαιώματος αποκλειστικής χρήσης επί κοινόκτητων κτιρίων, βοηθητικών ή ειδικών χώρων κτισμάτων ή επί κοινόκτητου τμήματος οικοπέδου.

Η ανάκληση απαλλοτρίωσης η οποία έχει συντελεστεί υπέρ προσώπου υποκειμένου στον φόρο του παρόντος άρθρου.

Η εκποίηση ακινήτου συνεπεία εκούσιου ή δικαστικού πλειστηριασμού.

Ως τιμή κτήσης του ακινήτου ή του εμπράγματου επ' αυτού δικαιώματος λαμβάνεται η αξία αυτού κατά τον χρόνο απόκτησής του όπου εφαρμόζεται το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού ή το αναγραφόμενο στο συμβόλαιο τίμημα, εφόσον αυτό είναι μεγαλύτερο. Ως τιμή πώλησης του ακινήτου ή του εμπράγματου επ' αυτού δικαιώματος λαμβάνεται η αξία αυτού κατά τον χρόνο μεταβίβασής του, ανεξάρτητα από τη μεταγραφή της πράξης μεταβίβασης, όπου εφαρμόζεται το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού, και το αναγραφόμενο στο συμβόλαιο τίμημα, εφόσον αυτό είναι μεγαλύτερο. Σε περίπτωση μεταβίβασης ακινήτου ή εμπράγματου επ' αυτού δικαιώματος το οποίο μετά την κτήση του εντάχθηκε σε σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας του ως τιμή πώλησης λαμβάνεται η αξία που προσδιορίζεται με βάση το σύστημα αυτό ή το δηλούμενο τίμημα εφόσον αυτό είναι μεγαλύτερο. Η διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης του ακινήτου, η οποία υποβάλλεται σε φόρο, λαμβάνεται αποπληθωρισμένη με την εφαρμογή των ακόλουθων συντελεστών παλαιότητας Σε περιπτώσεις κτήσης του ακινήτου αιτία θανάτου, δωρεάς ή γονικής παροχής ως χρόνος απόκτησης για τον προσδιορισμό του φόρου θεωρείται ο χρόνος επαγωγής της κληρονομιάς ή ο χρόνος κατάρτισης του συμβολαίου δωρεάς ή γονικής παροχής.

Τα κέρδη υπεραξίας κεφαλαίου που προκύπτουν από τη μεταβίβαση ακινήτων φορολογούνται με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%) με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης. Στον φόρο  δεν υπόκεινται:

Το κέρδος που πραγματοποιείται από εμπορική δραστηριότητα αγοραπωλησίας ακινήτων.

Το κέρδος που πραγματοποιείται από την πώληση ακινήτου, παγίου περιουσιακού στοιχείου, νομικού προσώπου.

Το κέρδος ως 25.000 ευρώ που πραγματοποιείται από μεταβίβαση ακινήτου και εφόσον το ακίνητο αυτό έχει διακρατηθεί για διάστημα τουλάχιστον πέντε ετών.

Η εξαίρεση του προηγούμενου εδαφίου δεν ισχύει για φυσικά πρόσωπα τα οποία πραγματοποιούν πέραν της μιας μεταβιβάσεις εντός της ως άνω περιόδου διακράτησης.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki