Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Τη Τετάρτη το Τέλος στη Βουλή

Με ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών-βελτιώσεων συζητείται την Τετάρτη στη Βουλή η τροπολογία για την επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτων από το οποίο η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εισπράξει 2,6 δισ. ευρώ φέτος και άλλα τόσα το 2012. Υπό την πίεση των έντονων αντιδράσεων και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει διορθώσεις που αφορούν στην εξαίρεση ή την επιβολή μειωμένου τέλους για τις ξενοδοχειακές μονάδες και στους ανέργους που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, οι οποίοι σύμφωνα με την τροπολογία καλούνται να καταβάλουν το ειδικό τέλος, μέσω των λογαριασμών ρεύματος, με βάση τους κανονικούς συντελεστές. Το μειωμένο τέλος που έχει οριστεί σε 0,5 ευρώ ανά τ.μ. για ένα ιδιοκατοικούμενο ακίνητο έως 200 τ.μ. με τιμή ζώνης έως 3.000 ευρώ πληρώνουν: Οι πολύτεκνοι. Οι μακροχρόνια άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ χωρίς να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας με οικογενειακό εισόδημα κατά το προηγούμενο έτος του έτους επιβολής του ειδικού τέλους μέχρι 8.000 ευρώ. Ανάπηρο ή πρόσωπο που βαρύνεται φορολογικά από ανάπηρο. Σύμφωνα με τον τροπολογία:

1. Το νέο τέλος επιβάλλεται σε δομημένες ηλεκτροδοτούμενες, για οικιστική ή εμπορική χρήση, επιφάνειες.

2. Το τέλος υπολογίζεται με τον πολλαπλασιασμό των τετραγωνικών μέτρων των ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών επί το συντελεστή του ειδικού τέλους που αντιστοιχεί στην τιμή ζώνης του ακινήτου και επί το συντελεστή προσαύξησης που αντιστοιχεί στην παλαιότητα του ακινήτου.

3. Το ειδικό τέλος βαρύνει τον κύριο του ακινήτου και σε περίπτωση επικαρπίας τον επικαρπωτή. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας βαρυνόμενοι είναι οι συνιδιοκτήτες κατά το λόγο της μερίδας κάθε συνιδιοκτήτη.

4. Υπόχρεος για την καταβολή είναι ο χρήστης του ακινήτου, ο οποίος το καταβάλλει μαζί με το λογαριασμό κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος.

5. Αν ο χρήστης είναι μισθωτής, με την καταβολή επέρχεται αυτοδικαίως συμψηφισμός με οφειλόμενα ή μελλοντικά μισθώματα.

6. Για το έτος 2011 το ειδικό τέλος θα συνεισπραχθεί από τη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος σε δύο ισόποσες δόσεις από τον Οκτώβριο του 2011 έως τον Ιανουάριο του 2012.

7. Τα ποσά που θα εισπραχθούν από τη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος θα αποδοθούν στο ελληνικό δημόσιο εντός είκοσι ημερών από τη λήξη του μήνα που εισπράχθηκαν οι λογαριασμοί.

8. Αν που δεν καταβληθεί το τέλος, η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές προβαίνουν στη διακοπή παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος και δεν το επαναχορηγούν μέχρι την εξόφλησή του.

9. Αν δεν ζητηθεί η διακοπή της σύνδεσης τότε με απόφαση Βενιζέλου επιβάλλεται πρόστιμο στη ΔΕΗ ή στον εναλλακτικό προμηθευτή ρεύματος. Το πρόστιμο ορίζεται στο προσαυξημένο κατά 25% ειδικό τέλος το οποίο δεν εισπράχθηκε. Παράδειγμα Συνδρομητής δεν κατέβαλε το τέλος ύψους 350 ευρώ και η ΔΕΗ δεν διέκοψε τη σύνδεση. Στην περίπτωση αυτή, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών θα επιβληθεί στη ΔΕΗ πρόστιμο ύψους 437,50 ευρώ (350,00 x 1,25).

10. Αν δεν ζητηθεί η επαναχορήγηση ρεύματος, η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές, αφού διαγράψουν τον υπόχρεο συνδρομητή ενημερώνουν το ελληνικό δημόσιο, ώστε να μεριμνήσει για την είσπραξη του οφειλόμενου τέλους με την επιβολή των αναγκαστικών μέτρων (κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων).

11. Η αλλαγή προμηθευτή ρεύματος δεν επιτρέπεται αν δεν εξοφληθεί προηγουμένως το ειδικό τέλος. Παράδειγμα Φορολογούμενος έχει πρώτη κατοικία 120 τ.μ. από το 2008 στο Χαλάνδρι(περιοχή με τιμή ζώνης 2.300 ευρώ/τ.μ.). Επίσης έχει σπίτι 60 τ.μ. σαράντα ετών στο χωριό που κληρονόμησε από τον πατέρα του (τιμή ζώνης 700 ευρώ/τ.μ.) Η κατοικία στο Χαλάνδρι έχει ειδικό τέλος 8 ευρώ/τ.μ. και συντελεστή προσαύξησης 1,25 λόγω τριετίας. Το σπίτι στο χωριό έχει ειδικό τέλος 4 ευρώ/τ.μ. και συντελεστή προσαύξησης 1. Με τους επόμενους δύο λογαριασμούς της ΔΕΗ ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει έκτακτο τέλος ακινήτων. Για την κατοικία στο Χαλάνδρι: 120 (επιφάνεια κατοικίας) x 8 (συντελεστής ειδικού τέλους) x 1,25 (συντελεστής προσαύξησης) = 1.200 ευρώ. Για το σπίτι στο χωριό: 60 (επιφάνεια κατοικίας) x 4 (συντελεστής ειδικού τέλους) x 1 (συντελεστής προσαύξησης) = 240 ευρώ. Σύνολο: 1.440 ευρώ.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki