Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Τα 20 κλιμάκια του νέου φόρου

Σε δύο δόσεις εξετάζεται να εισπραχθεί φέτος, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, το νέο τέλος που θα επιβληθεί στα ακίνητα, ενώ ανοιχτό παραμένει ακόμη το ζήτημα εάν θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του η παλαιότητα των κτισμάτων. Στην απόφαση αυτή φαίνεται ότι καταλήγουν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να δώσουν τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να εξοφλήσουν το νέο φόρο με τους δύο επόμενους λογαριασμούς της ΔΕΗ, σε κάθε περίπτωση δε έως το τέλος Φεβρουαρίου. Από την άλλη πλευρά, η εισήγηση που κερδίζει έδαφος προβλέπει να μη λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του εν λόγω τέλους η παλαιότητα των κτισμάτων, καθώς, όπως επισημαίνουν οι υποστηρικτές της, δεν θα καταστεί δυνατή η είσπραξη των 4 δισ. ευρώ στη διετία 2011 - 2012.

Ωστόσο, υπάρχει και η αντίθετη άποψη, η οποία υποστηρίζει ότι οι επιβαρύνσεις στα ακίνητα είναι ήδη πολλές και, με δεδομένο ότι οι ιδιοκτήτες περιμένουν ακόμη τα εκκαθαριστικά του ΕΤΑΚ του 2009, αλλά και του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας του 2010, το συνολικό «πακέτο» θα είναι δυσβάσταχτο για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, με δεδομένες και τις περικοπές μισθών και συντάξεων, στις οποίες έχει προχωρήσει ήδη η κυβέρνηση. Το θέμα αναμένεται, πάντως, να ξεκαθαρίσει σήμερα, οπότε, εκτός απροόπτου, θα δοθούν οι πρόσθετες διευκρινίσεις από το υπουργείο Οικονομικών, η ηγεσία του οποίου ωστόσο έχει ξεκαθαρίσει ότι το νέο τέλος θα επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες και όχι τους ενοικιαστές. Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, αποκάλυψε ότι για τον υπολογισμό του νέου τέλους θα υπάρχουν 20 κλίμακες χρέωσης, από τα 0,50 έως και τα 10 ευρώ ανά τ.μ. .

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται ότι το ειδικό τέλος ανά τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας θα κλιμακώνεται ως εξής: 0,5 ευρώ, 1 ευρώ, 1,5 ευρώ, 2 ευρώ, 2,5 ευρώ, 3 ευρώ, 3,5 ευρώ, 4 ευρώ, 4,5 ευρώ, 5 ευρώ, 5,5 ευρώ, 6 ευρώ, 6,5 ευρώ, 7 ευρώ, 7,5 ευρώ, 8 ευρώ, 8,5 ευρώ, 9 ευρώ, 9,5 ευρώ και 10 ευρώ. Επισημαίνεται ότι το εύρος των τιμών ζώνης ανά τ.μ., που θα αντιστοιχεί σε κάθε κλιμάκιο, θα αποσαφηνιστεί με τη διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το ειδικό τέλος θα επιβληθεί σε κάθε κτίσμα που ηλεκτροδοτείται, ακόμη και αν πρόκειται για πρώτη κατοικία ή εξοχική που χρησιμοποιείται για ένα μήνα το χρόνο ή κενά διαμερίσματα ή αγροτικά κτίσματα όπως αποθήκες και θερμοκήπια, ενώ θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τους ανέργους, ανάπηρους, τρίτεκνους, πολύτεκνους και όλους όσοι έχουν ενταχθεί στα κοινωνικά τιμολόγια της ΔEH. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παράγοντες των ιδιοκτητών ακινήτων υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα πλήξει πάνω από 5 εκατ. νοικοκυριά, ενώ υπολογίζουν ότι, κατά μέσο όρο, το κάθε νοικοκυριό θα κληθεί να καταβάλει τουλάχιστον 300 ευρώ.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki