Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Κατοικία: Οι προτάσεις για νέους φόρους

Το φορολογικό αλαλούμ με την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας συνεχίζεται με αποτέλεσμα μία αγορά που βρίσκεται σε ύφεση να δέχεται αλλεπάλληλες εκπλήξεις που έχουν αποτέλεσμα να αποθαρρύνονται ακόμα και οι ελάχιστοι εναπομείναντες υποψήφιοι αγοραστές. Τώρα , το νέο σενάριο που διαρρέεται από το υπουργείο Οικονομικών αφορά στο ενδεχόμενο κατάργησης του ΦΠΑ 23% στα νεόδμητα ακίνητα - οικοδομική άδεια από το 2006 και μετά . Δύο είναι τα εναλλακτικά σενάρια που εξετάζει το υπουργείο, στην περίπτωση που θα αποφασισθεί η κατάργηση του ΦΠΑ 23%.

* Η επιβολή φόρου υπεραξίας στον πωλητή και τέλος συναλλαγής (έως 3%) που θα επιβαρύνει τον αγοραστή.

* Η επιβολή φόρου μεταβίβασης (από 8% έως 12% ανάλογα με το πότε εκδόθηκε η άδεια) για αγορά ακινήτων αντικειμενικής αξίας έως 300.000 ευρώ και 15% για τα ακίνητα άνω των 300.000.

Ένα άλλο σενάριο που εξετάζεται για τους φόρους μεταβίβασης είναι η μείωσή τους, με χαμηλούς συντελεστές για τα «φθηνά» και υψηλότερους για τα «ακριβά» ακίνητα και διαφοροποίηση ανάλογα με το είδος της χρήσης, δηλαδή αν πρόκειται για κατοικία ή επαγγελματικό ακίνητο. Την ίδια στιγμή στο τραπέζι έχουν πέσει σενάρια για την αυτοτελή φορολόγηση 10% στα εισοδήματα από ακίνητα έως 12.000 ευρώ και για την επαναφορά του χαρτοσήμου στα ενοίκια. Το ύψος του τέλους θα είναι 1,8% ή 3,6% και θα επιβαρύνει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές. Σε ενοίκιο 500 ευρώ, η επιβάρυνση (με συντελεστή 3,6%) είναι 18 ευρώ. Αναφορικά με την ενδεχόμενη εφαρμογή αυτοτελούς φορολόγησης με συντελεστή 10% στα εισοδήματα από ακίνητα που ετησίως φθάνουν μέχρι τα 12.000 ευρώ, δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις. Πάντως στην περίπτωση που εφαρμοστεί το μέτρο ,ένας ιδιοκτήτης με εισόδημα 8.000 ευρώ τον χρόνο που δεν διαθέτει εισοδήματα από άλλες πηγές, θα κληθεί να πληρώσει φόρο 800 ευρώ, ενώ σήμερα δεν φορολογείται.

Αλλά και στους τόκους των στεγαστικών δανείων θα υπάρξουν αλλαγές καθώς σύμφωνα με την γνωμοδότηση 270/2011 του Α΄ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους δικαίωμα έκπτωσης των τόκων από το φόρο δύο ή περισσότερων στεγαστικών δανείων, ανεξάρτητα από το χρόνο σύναψής τους, για την απόκτηση δύο ή περισσοτέρων πρώτων κατοικιών ταυτόχρονα, εφόσον για το κάθε δάνειο πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου για την έκπτωση τόκων, ισχύει μόνο για την κατοικία που αποκτήθηκε χρονικά πρώτη από το φορολογούμενο, έστω και αν αυτή έχει εν τω μεταξύ εκποιηθεί. Επίσης με την ανωτέρω γνωμοδότηση το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έκρινε κατά πλειοψηφία ότι στην περίπτωση της ανέγερσης ή αποπεράτωσης πρώτης κατοικίας με λήψη στεγαστικού δανείου η εξέταση της συνδρομής της ως άνω αρνητικής προϋπόθεσης θα πρέπει να γίνεται μόνο μια φορά κατά τον κρίσιμο χρόνο (ήτοι κατά τον χρόνο υπογραφής του δανειστικού συμβολαίου).

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki