Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ποδαρικό με φόρους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας για δεκάδες χιλιάδες υπόχρεους, γέννηση «φορολογικών διαφορών» για όσους κληρονόμησαν ακίνητα σε περιοχές εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού την τελευταία 10ετία αλλά και περιορισμό του «πάρε-δώσε» ανάμεσα στον φορολογούμενο και τον έφορο φέρνει η ένταξη χιλιάδων οικισμών στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών. Αυτή θα είναι μόνο η αρχή των αλλαγών που θα επέλθουν το 2011 στη φορολογία ακινήτων καθώς αναμένεται:

*Γενική αύξηση στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, πιθανότατα από το δεύτερο εξάμηνο του νέου έτους. Εκτός από τις αντικειμενικές αξίες, θα αναπροσαρμοστούν οι κλίμακες υπολογισμού του φόρου κληρονομιών και γονικών παροχών ενώ αναμένεται να αυξηθούν και τα αφορολόγητα για απόκτηση πρώτης κατοικίας, είτε με κληρονομιά, είτε με αγορά, είτε με γονική παροχή.

*Υποχρεωτική δήλωση όλων των μεταβολών που επέρχονται στην ακίνητη περιουσία των πολιτών μέσω Διαδικτύου (πιθανότατα με τη μεσολάβηση συμβολαιογράφων).

Το υπουργείο Οικονομικών δημοσίευσε τους οικισμούς που θα εντάσσονται στο αντικειμενικό σύστημα από την 1η Ιανουαρίου του 2011. Με το αντικειμενικό σύστημα, θα καλύπτονται πλέον 25 νομοί της χώρας ενώ οι εντάξεις νέων περιοχών θα συνεχιστούν και μέσα στο 2011. Ενδεικτικά στοιχεία για τον νέο τιμοκατάλογο ακινήτων της εφορίας είναι τα ακόλουθα:

*Στην Κρήτη, στους περισσότερους νέους οικισμούς, οι τιμές έχουν προσδιοριστεί από τα 600 έως τα 900 ευρώ. Ελάχιστες είναι οι περιοχές όπου οι τιμές υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα, ο οικισμός Γαζίου στον ομώνυμο δήμο του νομού Ηρακλείου (η τιμή ανά τετραγωνικό φτάνει στα 1.600 ευρώ) αλλά και ο οικισμός Μουρνιών στον δήμο Ελ. Βενιζέλου του Νομού Χανίων (1.100 ευρώ/τ.μ.).

*Στο Νότιο Αιγαίο και στις Κυκλάδες, εντοπίζονται οι «ακριβότεροι» νέοι οικισμοί. Η Χώρα της Αμοργού προσδιορίστηκε στα 1.400 ευρώ, ο οικισμός Γυαλού στη Θήρα στα 2.700 ευρώ ενώ στον οικισμό Αθηνιό της Σαντορίνης η τιμή ανά τετραγωνικό φτάνει στις 3.200 ευρώ. Στην Ιο, στη Χώρα, η τιμή προσδιορίστηκε στις 2.000 ευρώ.

*Ο παραδοσιακός οικισμός Μηθύμνης στη Λέσβο ξεχωρίζει στο Βόρειο Αιγαίο με τιμή 1.700 ευρώ το μέτρο.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki