Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Αντίστροφη μέτρηση για τις αντικειμενικές

Οι 330 εκτιμητές των ακινήτων, θα πρέπει μέχρι τα μέσα Μαρτίου να έχουν παραδώσει τις προτάσεις τους για τις νέες αξίες σε περίπου 10.000 περιοχές συνολικά.

 

Με απόφασή του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανέθεσε στους ιδιώτες εκτιμητές τις ζώνες ανά δήμο και κοινότητα που αναλαμβάνει ο καθένας, για να εισηγηθεί τις νέες τιμές μέσα σε 50 μέρες.

 

Οι εμπειρογνώμονες θα πρέπει να πιάσουν αμέσως δουλειά, διότι θα πρέπει παράλληλα να τρέξουν και το σχέδιο της επέκτασης του αντικειμενικού συστήματος σε 3.500 περιοχές της χώρας.

 

Τα περιθώρια είναι ασφυκτικά, καθώς το 50% του έργου τους θα πρέπει να παραδοθεί στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου και το υπόλοιπο 50% ώς τις 17 Μαρτίου. Οι τιμές που θα εισηγηθούν οι εκτιμητές θα περάσουν και από το κόσκινο της ειδικής επιτροπής που έχει συσταθεί.

 

Η άσκηση της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, θα έχει ολοκληρωθεί έως τον Μάιο. Αμέσως μετά το οικονομικό επιτελείο, το οποίο θα έχει μια πιο καθαρή εικόνα για τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται φέτος, αναμένεται να κλειδώσει την απόφαση για τη νέα μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%.

 

Οι εκτιμητές ακινήτων, σύμφωνα με την απόφαση Σταϊκούρα, θα πρέπει να προχωρήσουν στην εξίσωση των εμπορικών τιμών με τις αντικειμενικές αξίες λαμβάνοντας υπόψη συγκριτικά στοιχεία πωλήσεων.

 

Αυτό σημαίνει ότι σε πολλές περιοχές, όπου η ψαλίδα μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών τιμών παραμένει μεγάλη μετά και την αναπροσαρμογή του Ιουνίου του 2018, οι αντικειμενικές θα κάνουν μεγάλο άλμα.

 

Εισηγήσεις

Σύμφωνα με τις οδηγίες, οι εκτιμητές θα κάνουν εισηγήσεις τιμών για:

 

■ Νεόδμητο πλήρως αποπερατωμένο διαμέρισμα 1ου ορόφου καθαρής επιφάνειας 80-100 τ.μ. ή νεόδμητη πλήρως αποπερατωμένη κατοικία με συνολική καθαρή επιφάνεια κύριων χώρων 100-120 τ.μ. ανοιγμένη στον 1ο όροφο με τα εξής χαρακτηριστικά:

 

● Πρόσοψη μόνο σε έναν δρόμο ή σε κοινόχρηστο γενικά χώρο

 

● Συμβατικός τύπος κατασκευής (οπλισμένο σκυρόδεμα με τοιχοποιία από οπτοπλινθοδομές)

 

● Καλή ποιότητα κατασκευής

 

● Αριστος βαθμός συντήρησης (νεόδμητο)

 

● Δίχως αποθηκευτικό χώρο και θέση στάθμευσης

 

● Σε οικοδομή με ανελκυστήρα και αυτόνομη θέρμανση

 

● Δίχως ιδιαίτερη θέα

 

● Σε συνήθη θέση της περιοχής.

 

■ Οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο στην εκάστοτε ζώνη, με την επιτρεπόμενη χρήση γης, σε συνήθη θέση, πρόσοψη μόνο σε έναν δρόμο και Συντελεστή Εμπορικότητας (Σ.Ε.) ίσο με μονάδα (1,0).

 

Το υπουργείο Οικονομικών ζητά από τους εκτιμητές να προχωρήσουν σε αυτοψίες στην περιοχή που έχουν αναλάβει, ώστε να αποκτήσουν πραγματική εικόνα των τιμών πώλησης από δρόμο σε δρόμο.

 

Οι εκτιμητές καλούνται να εφαρμόσουν τη συγκριτική μέθοδο, η οποία βασίζεται σε ήδη πραγματοποιημένες συναλλαγές ή ακόμα και ενοίκια για άλλα ακίνητα με παρόμοια χαρακτηριστικά, για να αποκτήσουν πιο αντιπροσωπευτική εικόνα της κατάστασης στην κτηματαγορά.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki