«Χρήσιμο εργαλείο» που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, κυρίως στην αγορά της εξοχικής κατοικίας, αλλά και να ενισχύσει το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα μας, αποτελεί η πρόσφατη θεσμοθέτηση της άμεσης χορήγησης βίζας σε ξένους επενδυτές εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μόλις χθες εκδόθηκε η σχετική εφαρμοστική εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών για την άμεση έκδοση βίζας σε ξένους υπηκόους εκτός ΕΕ που θα αγοράζουν στην Ελλάδα κάποια επιχείρηση ή ακίνητο αξίας άνω των 250.000 ευρώ ή θα προχωρούν σε χρονομίσθωση ανάλογης αξίας.
Στην περίπτωση των στρατηγικών επενδυτών η διάρκεια της βίζας μπορεί να φθάσει τα 10 χρόνια ενώ για αγορές είναι πενταετής. Η διαδικασία σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε επιχειρήσεις προβλέπει πως όποιος κάνει μια τέτοια αγορά θα παίρνει ως «δώρο» άδειες παραμονής για τον ίδιο, την οικογένειά του και τους υπαλλήλους του, οι οποίες θα ανανεώνονται για όσο χρονικό διάστημα συμμετέχει στην επένδυση. Το μέτρο αυτό, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς ακινήτων, ανοίγει τον δρόμο κυρίως για την ευκολότερη προσέλκυση επενδύσεων τα επόμενα χρόνια στην ελληνική εξοχική κατοικία. Αλλωστε προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι περισσότεροι ξένοι, ιδιαίτερα την περίοδο αυτή, όπου σχεδόν 50.000 εξοχικά σπίτια έχουν βγει στο «σφυρί» σε τιμές από 20% έως 50% χαμηλότερες σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα. Η προσφορά είναι μεγάλη σε πολυτελείς βίλες άνω του 1 εκατ. ευρώ, σε μεμονωμένα οικόπεδα, καθώς και σε ξενοδοχεία - ακόμη και πέντε αστέρων - που πωλούνται σε τιμές ευκαιρίας. Ειδικότερα όσον αφορά τους Ρώσους, όπως δείχνουν τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας, το 7% με 10% των τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα (περίπου 70.000 έως 100.000) είναι εν δυνάμει επενδυτές ακινήτων.
Ηδη η απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης της βίζας για τους ρώσους πολίτες, αλλά και η προώθηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, έχουν φέρει μεγάλη αύξηση στις αφίξεις. Φέτος οι αφίξεις από τη Ρωσία αναμένεται να ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο. Αυτό που ζητούσαν επί χρόνια οι Ρώσοι ήταν η άρση της γραφειοκρατίας σε ό,τι αφορά την απόκτηση ακινήτων και η ευκολότερη χορήγηση βίζας. Ανάλογα είναι τα αιτήματα και από επενδυτές εκτός ΕΕ, όπως το Ισραήλ και οι αραβικές χώρες.