Μια δράκα επιχειρρηματιών και επιχειρηματικών ομίλων πρόκειται αρχικά να επωφεληθεί απο τις ρυθμίσεις που αφορούν την παραθεριστική κατοικία και οι οποίες ήδη έχουν προκαλέσει ερωτηματικά για την συνταγματικότητα τους. Πρόκειται για εκείνους που είτε ήδη διεκδικούν μεγάλα κομμάτια γης που ανήκουν στο δημόσιο είτε έχουν ήδη έτοιμα σχέδια για αξιοποίηση ιδιωτικών εκτάσεων. Φυσικά τα οφέλη για τους "επενδυτές" που θα συμμετάσχουν στους επόμενους διαγωνισμούς είναι προφανή. Άλλωστε , στις προθέσεις της ηγετικής ομάδα του ΤΑΙΠΕΔ είναι να εκποιήσει -πέραν αυτών που συζητούνται δημοσίως -και άλλες εκτάσεις σε όλα τα τουριστικά θέρετρα της χώρας. Για παράδειγμα στα νησιά των Κυκλάδων που ήδη έχουν γίνει καταγραφές αλλά και στα Ιόνια, την Κρήτη και την Βόρεια Ελλάδα.
Πάντως οι ρυθμίσεις ευνοούν την εκποίηση της έκατασης της Αφάντου στη Ρόδο όπου έξι όμιλοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και σύντομα θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές. Πρόκειται για την Τ.Ε.ΜΕΣ. της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου, που αναπτύσσει το τουριστικό συγκρότημα Costa Navarino στη Μεσσηνία, για την Ατλάντικα Ελλάς της οικογένειας Νικολαΐδη, τη Lamda Development και τρεις ξένους ομίλους δηλαδή η Minoan Group, η London Regional & Properties και η αμερικανική NCH Capital.Σημειώνεται ότι η τελευταία είναι και ο μοναδικός υποψήφιος για την πολυετή παραχώρηση του ακινήτου Κασσιόπη στην Κέρκυρα.
Εκτός απο αυτούς το νέο θεσμικό πλαίσιο θα αφορά και εκείνους που έχουν ήδη σχέδια για την ανάπτυξη τουριστικών "χωριών". Για παράδειγμα η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου, προωθεί την κατασκευή παραθεριστικών κατοικιών στο συγκρότημα Costa Navarino. Επίσης ανάλογες κινήσεις είχε εξαγγείλει η Dolphin Capital όπως το Lavender Bay Golf Resort (700 κατοικίες, ξενοδοχείο, γήπεδο γκολφ κ.λπ.) στον Βόλο και το Sitia Bay Golf Resort στην Κρήτη. Επίσης υπάρχει η επένδυση της Minoan Group στο Λασίθι, που πρόσφατα μπήκε στη διαδικασία fast track, και το σχέδιο, αρχικού ύψους περί τα 2 δισ. ευρώ, της εταιρείας Λοκρός για το Atalanti Hills στη Φθιώτιδα.