Η κρίση στην Ευρώπη έστρεψε τους ευρωπαίους στην ενοικίαση κατοικίων. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα , οι βρετανοί αλλά και οι άλλοι ευρωπαίοι έχουν στραφεί προς την κατεύθυνση της ενοικίασης κατοικών αποφεύγοντας την αγορά αλλά και την διαμονή σε ξενοδοχεία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών η αγορά ενοικίασης εξοχικών κατοικιών θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος καθώς:
- Οι υποψήφιοι αγοραστές είναι πολύ επιφυλακτικοί στο να υποθηκεύσουν μελλοντικά τους εισοδήματα στην αγορά ενός εξοχικού ενώ και οι τράπεζες εμφανίζονται απρόθυμες να χρηματοδοτήσουν τέτοιες αγορές κυρίως σε περιοχές υψηλού οικονομικού κινδύνου όπως για παράδειγμα στην ισπανία, στην Ελλάδα και την Πορτογαλία.
-Το κόστος των ξενοδοχείων έχει αυξηθεί κατα 4% περίπου και αυτό αποθαρύνει πολλούς ευρωπαίους που κάνουν διακοπές είτε στη Μεσόγειο είτε στην Αδριατική.
Ενδεικτική είναι η έρευνα που έκανε βρεταννική ιστοσελίδα για ενοικιαζόμενη εξοχική κατοικία απο την οποία προκύπτει ότι φέτος το 80% των ερωτηθέντων θα προτιμήσει να νοικιάσει ένα σπίτι για τις διακοπές. Στοιχεία , απο τις ενοικιάσεις κατοικιών σε αγορές όπως της Κροατίας και του Μαυροβουνίου εμφανίζουν την ζήτηση για ενοικιαζόμενα εξοχικά να είναι αυξημένη σε σύγκριση με το 2011.
Η προοπτική της ενοικίασης μπορεί να αποτελέσει ασφαλιστική δικλείδα για την αγορά εξοχικής κατοικίας , η οποία πιέζεται απο την κρίση στην ευρωζώνη και πλέον η προοπτική κατακόρυφης αύξησης της προσφοράς είναι ορατή. Άλλη έρευνα που έγινε τον Μάρτιο στη Μ.Βρετανία έδειξε ότι το 65% των βρεταννών που έχουν εξοχικά σκέπτονται να πουλήσουν καθώς η πτώση των τιμών αλλά και ο δανεισμός έχει καταστήσει την επένδυση τους αντιοικονομική.