Η ανάπτυξη της τουριστικής κατοικίας στη χώρα μας, εκτιμάται ότι θα ωθήσει σημαντικά την ελληνική οικονομία, ενώ παράλληλα αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών. Σύμφωνα με έκθεση του ΣΕΤΕ, πάνω από ένα εκατομμύριο Ευρωπαίοι θεωρούν την Ελλάδα ως υποψήφιο προορισμό δεύτερης κατοικίας. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το μοντέλο της τουριστικής κατοικίας στην Ελλάδα αφορά ήπια δόμηση, καθώς δεν ακολουθεί το ισπανικό μοντέλο δημιουργίας πολυκατοικιών πάνω στη θάλασσα. Εκτιμούν ότι με ποσοστό δόμησης 5% με 6% σε μία έκταση 1.000 στρεμμάτων μπορούν να ανεγερθούν περίπου 50 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα τα οποία μπορούν να αποφέρουν έσοδα ύψους 40-50 εκατ. ευρώ, και παράλληλα να ενισχύσουν την ελληνική οικονομία και να αυξήσουν τα δημόσια έσοδα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης, το νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, και που αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, εκτός από τη διευκόλυνση των τουριστικών επενδύσεων, εστιάζει και στην ανάπτυξη της τουριστικής κατοικίας, και περιλαμβάνει την αξιοποίηση τουριστικών κατοικιών μέσα σε υπάρχουσες ή νέες ξενοδοχειακές μονάδες, «για την παραπέρα ανάπτυξη του τουριστικού κλάδου με έμφαση στην ανάπτυξη της δημόσιας περιουσίας». Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, εστιάζει στην ανάπτυξη των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων (mixed use hotels) και στα ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας (condo hotels).
Ως σύνθετα τουριστικά καταλύματα χαρακτηρίζονται τα ξενοδοχειακά καταλύματα που συνδυάζονται με τουριστικές κατοικίες και με εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής. Σύμφωνα με πληροφορίες τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα θα μπορούν να αναπτύσσονται σε εκτάσεις τουλάχιστον 150 στρεμμάτων, σε συνδυασμό με ξενοδοχεία 4 ή 5 αστέρων σε ποσοστό έως 35% της συνολικά δομούμενης επιφάνειας. Η ρύθμιση αυτή θα αφορά υφιστάμενες τουριστικές επενδύσεις, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, αλλά και επενδύσεις που θα έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία αδειοδότησης όταν θα ισχύει ο εν λόγω νόμος και θα πληρούν τις προϋποθέσεις του. Οσον αφορά στα ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας, πρόκειται για ξενοδοχειακές μονάδες τεσσάρων και πέντε αστέρων, επί τμημάτων των οποίων θα επιτρέπεται η σύσταση οριζόντων και καθέτων ιδιοκτησιών και η μακροχρόνια εκμίσθωσή τους σε τρίτους, υπό την προϋπόθεση ότι θα τα παραχωρούν για εκμετάλλευση στο φορέα της τουριστικής επιχείρησης για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, όπως για παράδειγμα για διάστημα 6 μηνών ετησίων, και το λιγότερο για 20 έτη.