Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Προστασία απο τον πληθωρισμό

Ο πληθωρισμός είναι η μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας για όλους. Η άνοδος του έχει καταστήσει ανήσυχους πολλούς επενδυτές οι οποίοι προσπαθούν να βρουν έξυπνους τρόπους για να προστατεύσουν την αγοραστική τους δύναμη. Το χειρότερο είναι αυτά που έρχεται καθώς η άνοδος των τιμών του πετρελαίου και των τροφίμων μπορεί να εκτοξεύσει ακόμα ψηλότερα τον πληθωρισμό. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά ότι σήμερα είναι πολύ πιο δύσκολη η άμυνα σε σχέση με το παρελθόν αφού ορισμένες παραδοσιακές επενδυτικές τακτικές έχουν μεγάλους κινδύνους. Οι επενδύσεις σε ακίνητα για παράδειγμα είναι άγνωστο πότε θα αρχίσουν να γίνονται συμφέρουσες καθώς οι τιμές υποχωρούν και κυρίως δεν υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης της ζήτησης. Επίσης ο χρυσός είναι 22% ακριβότερος κατά τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ ανοδικά κινούνται και οι αγορές πολυτίμων μετάλλων , ενέργειας και τροφίμων.

Η λύση; Ενδεχομένως σε μετοχές μεγάλων εταιριών που έχουν οφέλη από την άνοδο του πληθωρισμού και ακολουθούν μία μερισματική πολιτική με βάση την εξέλιξη του επιπέδου τιμών. Πρόκειται, όπως λένε οικονομικοί αναλυτές για μία δοκιμασμένη λύση αφού τα μερίσματα που τείνουν να συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό μπορούν να περάσουν το αυξανόμενο κόστος των πρώτων υλών στους καταναλωτές με αύξηση των τιμών. Από την άλλη πλευρά, σε μία περίοδο ύφεσης , βραχυπρόθεσμα οι τιμές των ακινήτων –τα οποία ήταν τα παραδοσιακά καταφύγια σε περιόδους πληθωριστικών πιέσεων δεν ακολουθούν την εξέλιξη του γενικού επιπέδου τιμών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι αυξήσεις των τιμών είναι υψηλότερες από τις αποδόσεις που προσφέρουν οι υπεραξίες ακινήτων. Φυσικά, μεσοπρόθεσμα , οι τιμές των ακινήτων κινούνται παράλληλα ή και ελαφρώς υψηλότερα από τον πληθωρισμό. Τέλος υπάρχει και ο χρυσός αλλά και τα πολύτιμα μέταλλά .

Εκεί οι απόψεις διίστανται. Άλλοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι παρά το γεγονός των σημαντικών αυξήσεων που έχουν καταγραφεί το επίπεδο των τιμών απέχουν από το ιστορικό υψηλό και αυτό σημαίνει περιθώρια κέρδους. Υπάρχουν και εκείνοι που λένε ότι το ράλι έχει τελειώσει και ότι πλέον το ασφάλιστρο κινδύνου πρέπει να είναι πολύ υψηλό.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki