Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Χαράτσια χωρίς τέλος

Από τις αρχές του έτους το Ενεργειακό πιστοποιητικό είναι υποχρεωτικό και πρέπει να αναγράφεται σε όλα τα συμβόλαια, αγοράς, πώλησης, μεταβίβασης κ.λπ. Το κόστος του κυμαίνεται ανάλογα με το μέγεθος του κτιρίου και τον μηχανικό με τον οποίο ήδη γίνονται πολλά «παζάρια». Κατά μέσο όρο υπολογίζεται ότι κοστίζει γύρω στα 150 ευρώ καθώς για ένα μέσο ακίνητο έως 80 τ.μ. φτάνει τα 90-100 ευρώ. Για διαμερίσματα πάνω από 80 τ.μ. το κόστος ανεβαίνει στα 100-120 ευρώ ενώ για ένα σπίτι 200 τ.μ. μπορεί να ξεπεράσει τα 200-250 ευρώ. Ομοίως και στα καταστήματα και γραφεία το ενεργειακό πιστοποιητικό κοστίζει γύρω στο 1,5 με 1,8 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Δηλαδή, ο μηχανικός που καλείται απλά να κάνει τον έλεγχο και να βγάλει τη γνωμάτευση μπορεί να πληρωθεί με βάση τα τετραγωνικά που επιθεωρεί. Εννοείται ότι οι επισκευές για την αποκατάσταση των ενεργοβόρων κτιρίων (μετά από τις συστάσεις του επιθεωρητή) μπορεί να κοστίσουν πολλές χιλιάδες ευρώ, ανάλογα με το εύρος τους (αλλαγές κουφωμάτων, παραθύρων, σκίαστρα, μονώσεις κ.λπ.). Να σημειωθεί ότι η ενεργειακή επιθεώρηση δεν είναι δια βίου αλλά μπορεί να πραγματοποιείται πολύ συχνά, ανάλογα με τις δικαιοπραξίες που γίνονται. Υπενθυμίζεται ότι το «πράσινο» πιστοποιητικό από την 1η Ιανουαρίου 2016 είναι υποχρεωτικό:

1 Σε όλες τις εμπορικές διαφημιστικές καταχωρήσεις στον Τύπο και το διαδίκτυο για τη διάθεση προς πώληση ή προς μίσθωση κτιρίου που διαθέτει ΠΕΑ απαιτείται η αναγραφή του δείκτη ενεργειακής απόδοσης (ενεργειακή κατηγορία) του κτιρίου. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος ιδιοκτήτης θέλει να βάλει μια καταχώριση για την πώληση ή ενοικίαση ενός κτιρίου θα πρέπει πρώτα να έχει απευθυνθεί σε ενεργειακό επιθεωρητή, να γίνει η κατάταξη του κτιρίου στις βαθμίδες ενεργειακής απόδοσης (Α έως Η, ανάλογα με το πόσο ενεργοβόρο είναι το ακίνητο), να εκδοθεί το πιστοποιητικό και ο αριθμός αυτού να γραφτεί υποχρεωτικά στην αγγελία. Σκοπός είναι να γνωρίζει ο αγοραστής ή ενοικιαστής ότι το ακίνητο που τον ενδιαφέρει έχει καταταγεί σε ενεργειακή βαθμίδα. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογα με το πόσο ενέργεια καταναλώνει το ακίνητο για να ζεσταθεί ή να κρυώσει, επηρεάζεται και η τελική τιμή του. Ένα ενεργοβόρο κτίριο ασφαλώς αντιμετωπίζεται διαφορετικά, και σίγουρα αρνητικά από αυτόν που θέλει να το χρησιμοποιήσει.

Από την 1η Ιανουαρίου 2016 είναι πλέον υποχρεωτική η έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού (ΠΕΑ) και για κτίσματα μικρότερα των 50 τ.μ., όταν αυτά ενοικιάζονται ή πωλούνται. Αυτό σημαίνει ότι και οι μικρές γκαρσονιέρες πλέον θα πρέπει να ελέγχονται για την ενεργειακή τους απόδοση. Υπενθυμίζεται ότι η έκδοση πιστοποητικού ενεργειακής απόδοσης (ΠΕΑ) απαιτούταν σε όλα τα κτίρια επιφάνειας άνω των 50 τμ, (κατοικία, μόνιμη και παραθεριστική, γραφεία, εμπορικές χρήσεις, συνάθροιση κοινού, εκπαίδευση, προσωρινή διαμονή, υγεία και κοινωνική πρόνοια, κλπ), ως εξής:

Με το πέρας της κατασκευής κάθε νέου ή ριζικά ανακαινιζόμενου κτιρίου.

Από 09.01.2011: σε κάθε πώληση-αγορά ενιαίου κτιρίου ή πώληση-αγορά τμήματος κτιρίου (πχ διαμέρισμα).

Από 09.01.2012 στην ενοικίαση τμήματος κτιρίου κατοικία (π.χ. διαμέρισμα) και επαγγελματικής στέγης.

Επίσης τα συστήματα θέρμανσης των κτιρίων πρέπει να επιθεωρούνται υποχρεωτικά τουλάχιστον κάθε πέντε (5) έτη για συστήματα με λέβητες συνολικής ωφέλιμης ονομαστικής ισχύος έως είκοσι (20) έως και εκατό κιλοβάτ (100 kW) τουλάχιστον κάθε δύο (2) έτη, για συστήματα με λέβητες άνω των εκατό κιλοβάτ (100 kW) (ανά 4 έτη αν χρησιμοποιούν αέριο ως καύσιμο).

Σε ότι αφορά τα ενεργειακά πιστοποιητικά, οι κυριότερες από τις νέες υποχρεώσεις που επιβάλλονται από την πρόσφατη νομοθεσία, η μη τήρηση των οποίων μπορεί να επισύρει πρόστιμο από 1.000 έως 10.000 ανάλογα με την επιφάνεια και τη χρήση του

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki