Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Συμφωνία για το μηχανισμό ευρωστήριξης

Σε συμφωνία ως προς τις τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, στον οποίο θα μπορούν να καταφύγουν, αν χρειαστεί, οι χώρες του ευρώ, κατέληξε το Συμβούλιο Eurogroup που συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο. Οι αποφάσεις αναμένεται να επικυρωθούν στο σημερινό Ecofin.
Ο Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, υπενθύμισε ότι ο μηχανισμός στήριξης, διαθέτει 500 δισ. Ευρώ από την ΕΕ και 250 δισ. Ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σε ό,τι αφορά την συνδρομή της ΕΕ, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ υπενθύμισε ότι υπάρχουν δύο σκέλη: Το ένα αφορά στα 60 δισ. Ευρώ που μπορεί να διαθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τους κοινοτικούς πόρους και το δεύτερο σκέλος αφορά στα 440 δισ. Ευρώ μέσω εγγυημένων δανείων από όλα τα κράτη μέλη του ευρώ, χωριστά.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα 440 δισ. Ευρώ, το Eurogroup συμφώνησε στη δημιουργία ενός οργανισμού, ο οποίος θα έχει την ευθύνη της διαχείρισης των δανείων από τις χώρες της ευρωζώνης. Ο οργανισμός αυτός, ο οποίος θα έχει έδρα το Λουξεμβούργο και θα έχει το δικό του διοικητικό συμβούλιο, θα δανείζεται από τις αγορές, με την εγγύηση των χωρών του ευρώ και έτσι θα μπορεί να δανείσει απευθείας σε μία χώρα της ευρωζώνης που ενδεχομένως αντιμετωπίζει πρόβλημα δανεισμού. Ο Οργανισμός αυτός, σύμφωνα με τον Επίτροπο Οικονομίας, Όλι Ρεν, θα είναι επιχειρησιακός σε ένα μήνα και θα λειτουργήσει τα επόμενα τρία χρόνια.
Ωστόσο, ο Επίτροπος Οικονομίας, υπογράμμισε ότι αν κάποια χώρα της ευρωζώνης αναγκαστεί να προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, θα πρέπει να συμφωνήσει σε ένα κοινό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο θα διαπραγματευθεί με την Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σύμφωνα με τον Όλι Ρεν, το πρόγραμμα αυτό θα θέτει αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, όπως ακριβώς έγινε και στην περίπτωση της Ελλάδας, ενώ την απόφαση για την εκταμίευση των δανείων θα λαμβάνει το Eurogroup, στη βάση της αξιολόγησης της Επιτροπής και της ΕΚΤ.
Εξάλλου, το Eurogroup εξέτασε την αποδοτικότητα των μέτρων που ανακοίνωσαν πρόσφατα η Ισπανία και η Πορτογαλία. Τόσο ο Πρόεδρος του Eurogroup, όσο και ο Επίτροπος Οικονομίας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα "θαρραλέα" μέτρα που έλαβαν οι δύο χώρες, ωστόσο υπογράμμισαν την ανάγκη να γίνουν περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, αλλά και της δημοσιονομικής κατάστασης των δύο χωρών. Επιπλέον, οι δύο ευρωπαίοι ιθύνοντες, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για το 2011 και το 2012, σε περίπτωση που διαπιστωθούν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους.
Ο Όλι Ρεν ανέφερε ότι την ερχόμενη Τρίτη η Επιτροπή θα παρουσιάσει την αξιολόγησή της για το κατά πόσο έχει ληφθεί αποτελεσματική δράση από τα κράτη μέλη που βρίσκονται σε διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος.
Τέλος, σε ό,τι αφορά την Ουγγαρία, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ επανέλαβε ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, εμμέσως πλην σαφώς άφησε αιχμές για τις πρόσφατες δηλώσεις Ούγγρων αξιωματούχων, καλώντας όλους τους ευρωπαίους ιθύνοντες να επιδείξουν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό "λεκτική αυτοσυγκράτηση". "Την περίοδο αυτή, επικρατεί ιδιαίτερη νευρικότητα και αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές, την οποία πυροδοτούν φήμες και δηλώσεις", ανέφερε ο Πρόεδρος του Eurogroup.
Οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν, επίσης, για την εφαρμογή ενός νέου μηχανισμού κυρώσεων και για την έγκαιρη επέμβαση επί των χωρών με υπερβολικά κρατικά ελλείμματα, προκειμένου να ενισχυθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπέι.
Μία συμφωνία, που επιτεύχθηκε στη σύνοδο των υπουργών στο Λουξεμβούργο υπό τον Βαν Ρομπέι, προσανατολίζεται στην επιβολή κυρώσεων ακόμη και εάν δεν έχει υπερβαθεί το υφιστάμενο όριο του 3% που προβλέπει το Σύμφωνο για τα δημόσια ελλείμματα, τόνισε ο ίδιος.
Οι κυρώσεις αυτές, των οποίων ο χαρακτήρας απομένει να καθορισθεί, θα αποφασίζεται να εφαρμόζονται όποτε μία χώρα δεν λαμβάνει υπ’ όψη της τις προειδοποιήσεις των άλλων χωρών για την απόκλιση των δημοσίων οικονομικών της, ή όταν το συνολικό επίπεδο του χρέους της αυξάνεται γρήγορα.
Μία άλλη καινοτομία που εξετάζει η ΕΕ να εφαρμόσει είναι η αυστηρότερη επιτήρηση στο μέλλον του συνολικού χρέους, το οποίο δεν θα επιτρέπεται να ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ και όχι μόνον τα ετήσια ελλείμματα.
Η κεντρική ιδέα είναι να ενεργοποιείται ο μηχανισμός για το υπερβάλλον έλλειμμα αρκετά νωρίτερα για όσες χώρες των οποίων το χρέος δεν μειώνεται στα εκτιμώμενα χρονικά διαστήματα.
Οι υπουργοί σκοπεύουν να απευθυνθούν στις Βρυξέλλες για να καταθέσει προτάσεις σχετικά με το ποιόν των κυρώσεων-όπως η αναστολή της καταβολής ορισμένων κοινοτικών επιδοτήσεων προς τις υπότροπες χώρες.
Η Γερμανία επιμένει εξάλλου στην αναστολή του δικαιώματος ψήφου στη λήψη αποφάσεων στις υπουργικές συνόδους. «Δεν το συζητούμε αυτό, όμως όλοι έχουν συναίσθηση πως μη οικονομικές κυρώσεις απαιτούν την τροποποίηση των καταστατικών συνθηκών», τόνισε σχετικά ο Βαν Ρομπέι.
«Δεν έχουμε βέβαια αποκλείσει την τροποποίηση των συνθηκών, όμως τώρα εστιαζόμαστε περισσότερο στο τι το πρακτέον σε σύντομο χρονικό διάστημα και στα πλαίσια της υπάρχουσας συνθήκης, η οποία απαγορεύει να επεκταθούμε και να λάβουμε μη οικονομικές κυρώσεις», πρόσθεσε, τονίζοντας πως «δεν υπάρχουν ταμπού» για το μέλλον.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποδέχθηκαν επί της αρχής τη ρήτρα της προκαταβολικής εξέτασης στο μέλλον των βασικών γραμμών των εθνικών προϋπολογισμών από την ΕΕ, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπέι. Το μέτρο αυτό θα ενισχύσει την πειθαρχία στην τήρηση του προϋπολογισμού.
"Δεν τίθεται θέμα πτώχευσης της χώρας"
Διέψευσε κατηγορηματικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, σενάρια και φήμες περί πτωχεύσεως της χώρας και περί επιστροφής στη δραχμή.
«Γινόμαστε μάρτυρες το τελευταίο διάστημα διαφόρων φημών για δήθεν επιστροφή στη δραχμή, δήθεν αναδιαρθρώσεις χρέους, υβριδικά συστήματα χρήματος και άλλα που ακούμε για πρώτη φορά», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και σημείωσε ότι «είναι φανερό πως τέτοια διασπορά πλήρως ανυπόστατων φημών μόνο σύγχυση και αποπροσανατολισμό προκαλεί στην προσπάθεια που καταβάλλει σύσσωμη η ελληνική κοινωνία για την ασφαλή έξοδο από την κρίση».
«Φυσικά διαψεύδουμε κατηγορηματικά όλα αυτά τα ευφάνταστα σενάρια από όπου κι αν προέρχονται, από όπου κι αν εκπορεύονται με όποιον τρόπο κι αν διαδίδονται στην ελληνική κοινωνία», τόνισε ο κ. Πεταλωτής.
Υπογράμμισε δε ότι «δεν τίθεται θέμα πτώχευσης, επιστροφής στη δραχμή ή οτιδήποτε άλλο ακούγεται αυτό το διάστημα» και ότι οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς με βάση και το Πρόγραμμα Σταθερότητας που υλοποιεί η κυβέρνηση «που θα μας βάλει σε άλλη πορεία από εδώ και πέρα».
Ο Γιώργος Πεταλωτής ανέφερε ότι σημαντικό στοίχημα για την κυβέρνηση αποτελεί η βελτίωση της ποιότητας ζωής του Έλληνα πολίτη και σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει το αίσθημα ασφάλειας.
Συμπλήρωσε δε ότι οι πολίτες για να αισθάνονται και να είναι ασφαλείς «πρέπει να μην αφήνονται έρμαια σε μια ακατάσχετη φημολογία διάφορων, που κλονίζει την οικονομική ασφάλεια και την ψυχολογία τους».
Ερωτηθείς πού οφείλονται αυτές οι φήμες, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε υποθέσεις και εικασίες και τόνισε ότι είναι σημαντικό το ότι η διαπίστωση πως με την ανασφάλεια που διασπείρεται στην κοινωνία κάποιοι κερδίζουν.
Επιπλέον, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι ο καθένας έχει τις απόψεις του και τα κίνητρα με τα οποία βγαίνει και κάνει δηλώσεις σχετικά με την ελληνική οικονομία και τόνισε ότι είναι σαφές ότι αυτή η κυβέρνηση εργάζεται και ότι έκανε πολύ μεγάλη προσπάθεια για να συσταθεί ο μηχανισμός στήριξης, «χωρίς τον οποίο δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε με τη βεβαιότητα και την ασφάλεια με την οποία μιλάμε».

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki