Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Μεταναστεύουν τα κεφάλαια

Φυγή καταθέσεων αλλά και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, επενδύσεις σε ακίνητα στο εξωτερικό , σύσταση επιχειρήσεων , επενδύσεις σε επιχειρήσεις μέσω συμμετοχών ακόμα και αποθησαυρισμός συνθέτουν το παζλ της μεγάλης φυγής των ελληνικών κεφαλαίων λόγω της κρίσης. Μείωση 4% σημείωσαν οι καταθέσεις της ελληνικής τραπεζικής αγοράς κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010, σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας Πειραιώς.Η μείωση προέρχεται κατά 55% από ιδιώτες και 45% από επιχειρήσεις. Την ίδια στιγμή αυξητικές τάσεις εμφανίζει τους τελευταίους μήνες και η ζήτηση για χρυσές λίρες λόγω των ανησυχιών για τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας αλλά και της επίθεσης που δέχεται στο σύνολό της η ευρωζώνη και το νόμισμά της στις διεθνείς αγορές χρήματος. Μέσα στο πρώτο τετράμηνο της εφετινής χρονιάς συνολικά 25.000 λίρες Αγγλίας διατέθηκαν στο επενδυτικό κοινό από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), η οποία διαθέτει σημαντικά αποθέματα (δεκάδες χιλιάδες «κομμάτια») που επαρκούν για την κάλυψη της ζητούμενης ποσότητας. Σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής νομισματικής αρχής, κατά τη διάρκεια του 2010 τις περισσότερες εργάσιμες ημέρες πωλούνται περισσότερες από 300 λίρες, ενώ όταν υπάρχει αρνητική ειδησεογραφία για τις προοπτικές της Ελλάδας αλλά και του ευρώ γενικότερα ο αριθμός αυτός φτάνει και το 400. Πρόκειται για μια αύξηση του όγκου των συναλλαγών της τάξεως άνω του 50% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

ΑΚΙΝΗΤΑ

Πρώτος προορισμός των ελληνικών κεφαλαίων που φεύγουν από την Ελλάδα είναι το Λονδίνο, όπου επενδύονται σε ακίνητα, σε καφετέριες και στη ναυτιλία. Οι κτηματομεσίτες στην αγγλική πρωτεύουσα καταγράφουν μια ασυνήθιστα μεγάλη παρουσία Ελλήνων πελατών που πραγατοποιούν αγορές σε τρεις περιοχές, στο Μέιφερ, στο Νάιτμπριτζ και στο Μαριλεμπόν. Οι Ελληνες που αγοράζουν ακίνητα στο Λονδίνο είναι ιδιώτες που επενδύουν τις αποταμιεύσεις τους ή επιχειρηματίες οι οποίοι και αγοράζουν τα ακριβά ακίνητα.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ενας άλλος χώρος όπου επενδύουν οι Ελληνες είναι οι καφετέριες, μια επένδυση που θεωρείται ασφαλής στο Λονδίνο, φυσικά αναφερόμαστε στις κεντρικές περιοχές. Τέλος, Ελληνες ιδιώτες και επιχειρηματίες τοποθετούν τα χρήματα τους σε μετοχές εφοπλιστικών εταιρειών. Φυσικά υπάρχει και μια κατηγορία Ελλήνων που αναθέτουν σε ξένες τράπεζες να διαχειρισθούν τα χρήματά τους. Γνωστές τράπεζες με έδρα το Λονδίνο έχουν στείλει στελέχη τους Ελληνες στην Ελλάδα με την αποστολή να βρουν πελάτες και να φέρουν τα χρήματά τους στο Λονδίνο. Αυτή η τοποθέτηση ενέχει κινδύνους, καθώς oι τοποθετήσεις που κάνουν οι τράπεζες έχουν και μεγάλο ρίσκο.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki