Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Επιτόκια Vs Ακίνητα

Σε σταυρόλεξο για προχωρημένους εξελίσσεται πλέον η αγορά ακινήτων καθώς καθημερινά αλλάζουν τα δεδομένα που επηρεάζουν την αγορά με αποτέλεσμα , να επικρατεί πλέον πλήρης ανασφάλεια σχετικά με τις εξελίξεις. Αυτή την φορά τα νέα δεδομένα συνδέονται με την αγορά χρήματος καθώς η άνοδος των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις σε συνδυασμό με τα φορολογικά μέτρα και την δυσκολία ρευστοποίησης των ακινήτων  έχει ως αποτέλεσμα οι επενδύσεις σε ακίνητα να γίνονται λιγότερο ελκυστικές για όσους διαθέτουν ρευστότητα ή πρόσβαση σε αυτή.
«Οι επενδυτές δεν είναι ικανοποιημένοι με τις αποδόσεις που προσφέρουν τα επαγγελματικά ακίνητα  . Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πιέζουν τους πωλητές-ιδιοκτήτες για υψηλότερες αποδόσεις από εκείνες που προσφέρουν αυτή την στιγμή οι καταθέσεις προθεσμίας. Από την πλευρά τους οι πωλητές εμφανίζονται επιφυλακτικοί στο να ρίξουν τις τιμές και έτσι η αγορά είναι παγωμένη. Στα επαγγελματικά ακίνητα πλέον οι αγορές –αλλά και το ενδιαφέρον - έχουν σταματήσει και το μόνο που εξακολουθεί κάπως να κινείται  είναι οι μισθώσεις των νεότευκτων γραφειακών χώρων καθώς και των εμπορικών χώρων  που βρίσκονται σε εμπορικούς δρόμους υψηλής προβολής.» , τόνιζε χαρακτηριστικά επικεφαλής μεγάλης εταιρίας ακινήτων , θυγατρικής μεγάλης εμπορικής τράπεζας και συμπλήρωνε επισημαίνοντας : «δεν θα πρέπει να αποκλειστεί τους προσεχείς μήνες και με δεδομένο ότι δεν θα υπάρξουν θεαματικές αλλαγές στην αγοράς χρήματος , ότι οι τιμές πώλησης να υποχωρήσουν περαιτέρω ώστε  με τον τρόπο αυτό να υπάρξει το δέλεαρ των ελκυστικών αποδόσεων.»
Το σίγουρο είναι ότι αυτό το ιδιότυπο «μπρα ντε φερ» μεταξύ των επιτοκίων και των αποδόσεων σε ακίνητα καθιστά όσους έχουν ρευστότητα κυριάρχους του παιγνιδιού και αυτό γιατί μπορούν να διαπραγματευτούν και ενίοτε να πετύχουν, χαμηλότερες τιμές τουλάχιστον σε επαγγελματικά ακίνητα που δεν χαρακτηρίζονται ως υψηλής προβολής. Πρόκειται δηλαδή για τους γραφειακούς χώρους σχετικά «μεγάλης ηλικίας» που δεν βρίσκονται σε δρόμους υψηλής προβολής καθώς και εμπορικούς χώρους οι οποίοι βρίσκονται σε δρόμους μικρότερης προβολής. Στην αθηναϊκή αγορά πολύ συχνά χρησιμοποιείται το παράδειγμα εμπορικού ακινήτου σε παράλληλο της Ερμού το οποίο εξακολουθεί να παραμένει αδιάθετο για μεγάλο χρονικό διάστημα παρά το γεγονός ότι η τιμή που προσφέρεται είναι τουλάχιστον 30% χαμηλότερη από την αντίστοιχη του πλέον εμπορικού δρόμου της χώρας.
Αντίθετα στην περίπτωση των logistics η καλή εικόνα που είχε διαμορφωθεί τα προηγούμενα χρόνια , προς το παρόν τουλάχιστον,  δεν φαίνεται να διαφοροποιείται . Οι αποδόσεις εξακολουθούν να είναι ανταγωνιστικές σε σχέση με τις εναλλακτικές τοποθετήσεις μηδενικού κινδύνου . Αλλά και στην περίπτωση αυτή διατυπώνονται φόβοι ότι σε περίπτωση που η κρίση παραταθεί χρονικά αυτό θα αφήσει τα «σημάδια» και στην αγορά αποθηκευτικών χώρων. Συγκεκριμένα διατυπώνονται φόβοι ότι η συρρίκνωση της καταναλωτικής δαπάνης η οποία ήδη έχει αρχίσει να καταγράφεται στα στοιχεία της ΕΣΥΕ , θα έχει προέκταση και στην αγορά των χώρων διανομής και αποθήκευσης.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki