Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

ΤτΕ :Κάτω ΑΕΠ και μισθοί, πάνω ο πληθωρισμός

Ύφεση 2 % (όσο και το 2009) προβλέπει για εφέτος η Τράπεζα της Ελλάδος με την Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2009-2010 που κατατέθηκε στη Βουλή και δόθηκε στη δημοσιότητα.
Ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γ. Προβόπουλος τονίζει ότι «ελληνική οικονομία έχει πλέον εμπλακεί σε έναν φαύλο κύκλο, με μία και μοναδική διέξοδο: τη δραστική μείωση του ελλείμματος και του χρέους, την άμεση δηλαδή αντιστροφή της δυσμενούς τάσης», εκτιμά ωστόσο ότι η αλλαγή πορείας δεν θα είναι ούτε εύκολη ούτε θα επιτευχθεί σύντομα.
Προϋπόθεση για να σπάσει ο φαύλος κύκλος σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα είναι να διασφαλιστεί ότι η οικονομική πολιτική που εξαγγέλθηκε θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα, χωρίς δισταγμούς, αναβλητικότητα και υπαναχωρήσεις. «Αυτό θα συμβάλει αποφασιστικά στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, η οποία θα επηρεάσει θετικά το κόστος δανεισμού του Δημοσίου, με αλυσιδωτές ευνοϊκές επιδράσεις στο κόστος δανεισμού των τραπεζών και κατ’ επέκταση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Στις παρούσες συνθήκες, η δημοσιονομική εξυγίανση είναι εκ των ων ουκ άνευ για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας».
Ο πληθωρισμός προβλέπεται να αυξηθεί εφέτος στο 3 %. Με δεδομένο το πάγωμα ή μειώσεις μισθών στο Δημόσιο και με υπόθεση εργασίας ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στον ιδιωτικό τομέα θα καταλήξουν σε αυξήσεις της τάξεως του 1%, προκύπτει ότι σε πραγματικούς όρους οι μέσες ακαθάριστες αποδοχές θα μειωθούν κατά 3,8%.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki