Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ο πόλεμος των νομισμάτων

Ο πόλεμος των συναλλαγματικών ισοτιμιών έχει ξεσπάσει στην παγκόσμια οικονομία .Οι μεγάλες οικονομίες χρησιμοποιούν τις ισοτιμίες των νομισμάτων τους για να επιταχύνουν τις εξαγωγές, να ενισχύσουν την παραγωγή τους και να θωρακίστούν προκειμένου να ανατιμετωπίσουν την ύφεση. Σε αυτό τον πόλεμο η ΕΕ απλώς παρακολουθεί αλλά ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία ακόμα και η Ινδία και η Βραζιλία παίζουν το δικό τους παιγνίδι. Στις ΗΠΑ η FED φαίνεται να έχει προχωρήσει στο σχεδιασμό της για την εφαρμογή μιας νέας φάσης πολιτικών ποσοτικής ενίσχυσης της ρευστότητας στην οικονομία των ΗΠΑ (που αναφέρεται ως QE2), κυρίως με την αγορά κρατικών ομολόγων ύψους έως και $ 1,0 δις. Η έναρξη της εφαρμογής της πολιτικής αυτής μπορεί τώρα να ανακοινωθεί από την επόμενη ανακοίνωση της FOMC στις 2-3 Νοέμ.’10 και αυτή η προοπτική έχει συμβάλει, αφενός στη μεγάλη πτώση των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων (2ετή ομόλογα: 0,365%, 5ετή ομόλογα: 1,443%, 10ετή ομόλογα: 2,445%, 30ετή ομόλογα: 3,834%) και αφετέρου στην πτωτική πορεία του δολαρίου έναντι των κυριότερων νομισμάτων (1,3995 USD/EUR, 81,89 JPY/USD). Οι ανωτέρω εξελίξεις στον τομέα της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ λαμβάνουν μεγαλύτερη σημασία όταν θεωρούνται σε συνδυασμό με τους σχεδιασμούς πολιτικής των άλλων μεγάλων χωρών παγκοσμίως.

Η Ιαπωνική Κυβέρνηση από την πλευρά της έχει κάνει γνωστή την πολιτική της η οποία συμπεριλαμβάνει σημαντικές παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος για να αποτρέψει την περαιτέρω ανατίμηση του Γιέν έναντι του δολαρίου. Επίσης, η ΤτΙαπωνίας έχει ήδη ανακοινώσει τη δική της εκδοχή σημαντικών μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας στην οικονομία της Ιαπωνίας που επίσης συμβάλλει στην αποτροπή μιας περαιτέρω ανατίμησης του Γιέν.

Η Κυβέρνηση της Κίνας έχει αποδόσει την υπόσχεσή της για αύξηση της διακύμανσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας του Yuan σε μια μικρή ανατίμηση του νομίσματός της έναντι του δολαρίου κατά 2,0% τους τελευταίους μήνες. Η ανατίμηση αυτή κρίνεται ανεπαρκής, αφού μεταφράζεται σε νέα υποτίμηση του Yuan και του δολαρίου έναντι του Ευρώ.

Οι περισσότερες αναδυόμενες οικονομίες, οι οποίες λειτουργούν με μεγάλα πλεονάσματα στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών τους, παρεμβαίνουν τώρα ανοικτά στις αγορές συναλλάγματος για να αποτρέψουν περαιτέρω ανατίμηση των νομισμάτων τους. Ήδη ο Υπ. Οικονομικών της Βραζιλίας έχει αναφερθεί ανοικτά στο θέμα των πολιτικών (του πολέμου) «προστασίας της συναλλαγματικής ισοτιμίας των νομισμάτων» από πολλές χώρες, πράγμα που μπορεί να έχει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki