Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Το εγκλημα των αντικειμενικών

Το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σταδιακά από το επόμενο έτος στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των αγοραίων. Ωστόσο κατά τη διαμόρφωση των νέων αντικειμενικών αξιών θα ληφθεί υπόψη η τάση που επικρατεί σήμερα στην αγορά κατοικίας και επαγγελματικής στέγης, η οποία αναμφισβήτητα είναι πτωτική. Αυτό άλλωστε προκύπτει και από τον δείκτη Ρropindex, που βασίζεται σε στοιχεία των μεγαλύτερων τραπεζών στην Ελλάδα, ο οποίος δείχνει πτώση στις τιμές των διαμερισμάτων το πρώτο τετράμηνο του 2010 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα κατά 7,7%. Αν τελικά το υπουργείο Οικονομικών προχωρήσει στην εξίσωση των τιμών της αγοράς με αυτές της Εφορίας, τότε την επόμενη διετία είναι πιθανόν η μέση αύξηση στις αντικειμενικές αξίες να ξεπεράσει ακόμη και το 30%. Επίσης, για την οικοδομή θα αποτελέσει διπλό χτύπημα μετά και την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στο 23%. καθώς επηρεάζει :

1 Πόθεν έσχες. Το «πόθεν έσχες», ισχύει πλέον για την αγορά όλων των ακινήτων, ακόμη και αν πρόκειται για πρώτη κατοικία. Λόγω της αύξησης των αντικειμενικών, θα αυξηθεί και το ποσό του πόθεν έσχες που πρέπει να δικαιολογηθεί μέσω της δήλωσης.

2 Τεκμήρια διαβίωσης.

3 Γονικές παροχές. Αν δεν επέλθουν αλλαγές στην κλίμακα υπολογισμού του φόρου, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα οδηγήσει σε εκτόξευση της φορολογικής επιβάρυνσης, όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα. .

4 Φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσία Η ισχύουσα κλίμακα προβλέπει αφορολόγητο όριο 400.000 ευρώ για κάθε σύζυγο, ενώ, από αυτό το ύψος και πάνω, οι συντελεστές κλιμακώνονται από 0,1% έως 1% ανάλογα με την αξία του ακινήτου. Για τις πολύ μεγάλης αξίας περιουσίες (άνω των 5.000.000 ευρώ), τα έτη 2010, 2011 και 2012 προβλέπει επιβολή ειδικού φόρου ίσου με το 2% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

5 Φόρος μεταβίβασης. Για τα ακίνητα που δεν θα αποκτηθούν ως πρώτη κατοικία, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών ισοδυναμεί με πραγματικό χαράτσι. Ειδικά για τα νεόδμητα ακίνητα (αυτά που έχουν χτιστεί με άδεια μεταγενέστερη της 1ης Ιανουαρίου του 2006) η επιβάρυνση θα είναι εκρηκτική, καθώς αυτά υπάγονται και σε ΦΠΑ 23%.

6 Εξοδα μεταβίβασης.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki