Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Επτα "καρφιά" στην αγορά κατοικίας

1. Επίκειται νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών και μάλιστα σε δύο δόσεις. Η εξίσωση των τιμών ζώνης με τις πραγματικές, περιλαμβάνεται στο μνημόνιο που έχει υπογραφεί με την τρόικα ,ενώ οι νέες τιμές αναμένεται να ανακοινωθούν το τελευταίο τρίμηνο του 2010. Ανάλογη με το ποσοστό αύξησης των αντικειμενικών αξιών θα είναι και η αύξηση του φόρου μεταβίβασης. Δηλαδή, στην περιοχή όπου η αντικειμενική αξία του ακινήτου θα αυξηθεί κατά 30.000 ευρώ, ο υποψήφιος αγοραστής θα πληρώσει 3.000 ευρώ, αν το ακίνητο είναι μεταχειρισμένο, και 6.900 ευρώ αν είναι καινούριο, οπότε υπόκειται σε ΦΠΑ.

2. Από την 1η Ιουλίου, αυξάνεται ο ΦΠΑ για όλες τις υπηρεσίες. Η αύξηση αυτή θα επηρεάσει και τη μεταβίβαση ακινήτων, καθώς όλα τα νεόδμητα που έχουν χτιστεί με άδεια οικοδομής μεταγενέστερη της 1ης Ιανουαρίου 2006 θα επιβαρυνθούν με τον συγκεκριμένο φόρο.

3. Το αφορολόγητο για την αγορά πρώτης κατοικίας .

4. Επιβάλλεται ΦΠΑ 23% από την 1η Ιουλίου τόσο στις δικηγορικές αμοιβές όσο και στα συμβολαιογραφικά έξοδα.

5. Για όλα τα ακίνητα που θα αποκτηθούν από το 2010 και μετά επιβάλλεται πόθεν έσχες.

6. Επανήλθαν, και μάλιστα πιο ενισχυμένα, τα τεκμήρια των ακινήτων. Οποιος αγοράσει ακίνητο, ακόμη και αν αυτό είναι πρώτη κατοικία, πρέπει να δηλώνει ένα ελάχιστο εισόδημα το οποίο κυμαίνεται ανάλογα με την επιφάνεια και την αντικειμενική αξία. Για διαμερίσματα 50-100 τετραγωνικών, αυτό το ετήσιο θεωρητικό εισόδημα κυμαίνεται από 2.100 έως 4.760 ευρώ. Για τις μεγάλες μονοκατοικίες των 250 τετραγωνικών, το τεκμήριο μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τις 30.000 ευρώ.

7. Πολλοί, για να δικαιολογήσουν το πόθεν έσχες, ζητούσαν μέχρι σήμερα χρήματα από τους γονείς τους, τα οποία στην εφορία δηλώνονταν με τη μέθοδο της γονικής παροχής σε χρήμα. Και αυτό το «παράθυρο» κλείνει, καθώς η γονική παροχή σε χρήμα φορολογείται πλέον με συντελεστή 10%.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki