Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ξεκινά η εφαρμογή του ποθεν έσχεσ στην α΄ κατοκιία

Στην εφαρμογή πόθεν έσχες σε πρώτη κατοικία και τοκοχρεολυτικές δόσεις στεγαστικού δανείου έχει προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών, μετά τη δημοσίευση του τελευταίου φορολογικού νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Σε επείγουσα εγκύκλιο  για την εφαρμογή του νέου φορολογικού νόμου προβλέπεται η κατάργηση της εξαίρεσης της πρώτης κατοικίας από το πόθεν έσχες ανεξαρτήτως εμβαδού και αξίας, ενώ το ίδιο ισχύει και μάλιστα αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2010 για το σύνολο των δόσεων των στεγαστικών δανείων. Σύμφωνα με την εγκύκλιο:

- Καταργείται από 23 Απριλίου 2010 και μετά η απαλλαγή από το τεκμήριο της δαπάνης που καταβάλλεται για την αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας, καθώς και της δαπάνης που καταβάλλεται για την ανέγερση οικοδομής από επιχείρηση που αναλαμβάνει κατά κύριο επάγγελμα την ανέγερση οικοδομών. Δηλαδή, τα ποσά που καταβάλλονται από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου αυτού και μετά, για αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας και ανεξάρτητα από την επιφάνεια αυτής, υπάγονται στην εφαρμογή του τεκμηρίου. Από 23 Απριλίου και μετά υπάγονται στην εφαρμογή του τεκμηρίου και οι δαπάνες που καταβάλλονται για την ανέγερση οικοδομής από ατομική επιχείρηση που αναλαμβάνει κατά κύριο επάγγελμα την ανέγερση οικοδομών.

- Τεκμήριο αποτελεί και η δόση στεγαστικού δανείου. Οι σχετικές διατάξεις τίθενται σε ισχύ αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2010 οπότε καταργείται η απαλλαγή από το τεκμήριο της καταβολής των τόκων ή χρεολυσίου κατά περίπτωση για αγορά κατοικίας. Επίσης, από την 1η Ιανουαρίου 2010 και μετά καταργείται η απαλλαγή από το τεκμήριο της καταβολής του τοκοχρεολυσίου, τόσο για αγορά εξοπλισμού γεωργικής επιχείρησης, όσο και για αγορά οικοπέδου από επιτηδευματίες που ασκούν ατομική επιχείρηση και ασχολούνται επαγγελματικά με την ανέγερση και πώληση οικοδομών.

Από 23 Απριλίου 2010 και μετά, όλα τα ποσά που καταβάλλονται για τη χορήγηση δανείων προς οποιονδήποτε υπάγονται στην εφαρμογή του τεκμηρίου. Παύει συνεπώς να ισχύει από 23/4/2010 και μετά η απαλλαγή από το τεκμήριο της χορήγησης δανείων προς εταιρείες ή κοινοπραξίες ή κοινωνίες από τα μέλη ή τους μετόχους τους.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki