Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Φόροι και άλλα έξοδα για την πρώτη κατοικία

Η αγορά πρώτης πρώτης κατοικίας τώρα έχει μεγαλύτερο κόστος με την αλλαγή του αφορολόγητου αφού καθιερώνεται αφορολόγητο με βάση την αξία του ακινήτου. Τα νέα αφορολόγητα, έχουν ως εξής:

►Για τον εργένη: 200.000 ευρώ

►Για τον παντρεμένο: 250.000 ευρώ

►Για τον παντρεμένο με ένα παιδί: 275.000 ευρώ

►Για τον παντρεμένο με δύο παιδιά: 300.000 ευρώ

►Για τον παντρεμένο με τρία παιδιά: 330.000 ευρώ και 30.000 ευρώ επιπλέον για καθένα από τα επόμενα παιδιά.

Εκτός από τον νέο φόρο, ο υποψήφιος αγοραστής, θα πρέπει να υπολογίσει και τα υπόλοιπα έξοδα. Συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, μεσίτες και υποθηκοφύλακες θα πρέπει να πληρωθούν κανονικά.Πρόκειται για  την αμοιβή του δικηγόρου κυμαίνεται από 0,5% έως 1% επί της αξίας του ακινήτου. Το ποσοστό θα μειωθεί μόνο αν η αξία της αγοράς υπερβαίνει τα 1,4 εκατ. ευρώ.Επίσης :

  • Η αμοιβή του συμβολαιογράφου, έχει προσδιοριστεί στο 1% επί της αξίας του ακινήτου (πριν από έναν χρόνο ήταν 1,2%). Δεν αποκλείεται, η αμοιβή να φτάσει σε ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά καθώς μεταβάλλεται ακόμη και ανάλογα με τον αριθμό των σελίδων που θα έχει το συμβόλαιο. Στο εργαλείο του enet.gr, η αμοιβή έχει υπολογιστεί με συντελεστή 1,2% για καλύτερη προσέγγιση του τελικού αποτελέσματος.
  • Τα μεσιτικά, μπορεί να φτάσουν στο 2% επί της (πραγματικής) αξίας του ακινήτου. Μάλιστα, αν ζητήσετε απόδειξη, ο μεσίτης θα απαιτήσει και την καταβολή του Φ.Π.Α που πλέον ανέρχεται στο 21%
  • Τέλος, υπάρχουν και διάφορα έξοδα όπως τα έξοδα του υποθηκοφυλακείου ή του κτηματολογίου (τουλάχιστον 0,475% επί της αξίας του ακινήτου) αλλά και το τέλος μεταγραφής στο ταμείο Νομικών το οποίο επίσης αντιστοιχεί στο 0,125% επί της αξίας του ακινήτου.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki