Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Τεκμήρια και Αφορολόγητο φέρνουν περισσότερους φόρους

xeri-dinei-leftaΤα τεκμήρια , η μείωση του αφορολόγητου για την απόκτηση πρώτης κατοικίας αλλά και για τους τόκους στεγαστικών δανείων είναι οι τρείς πιό σημαντικές αλλαγές των μέτρων που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών για την φορολογία  εισοδήματος όσο αφορά την αγορά ακινήτων. Και οι τρείς ρυθμίσεις διαμορφώνουν ένα νέο πλαίσο το οποίο στην πλειοψηφία των περιπτώσεων σημαίνει περισσότερους φόρους . Το www.realestatenews.gr  προσπάθησε να συγκεκντρώσει τις αλλαγές και να σας τις παρουσιάσει με ένα απλό τρόπο.
O προσδιορισμός της ετήσιας δαπάνης για την κατοικία (κύρια και δευτερεύουσα) του φορολογουμένου θα υπολογίζεται πλέον με βάση τις δαπάνες συντήρησης, επισκευής, τις πάγιες καταναλώσεις (ηλεκτρικό, τηλέφωνο, νερό) και τις δαπάνες λειτουργίας αυτής (π.χ., για μεγάλες κατοικίες, καθαρίστριες, κηπουροί, ασφάλειες). Για το λόγο αυτό καθορίστηκε ένα ελάχιστο ποσό ανα τετραγωνικό μετρο και τα τετραγωνικά το οποίο εξαρτάται απο την τιμή ζώνης που βρίσκεται η κατοικία.. Συγκεκριμένα, δημιουργούνται τρεις κατηγορίες περιοχών με βάση την τιμή ζώνης τους: μία κατηγορία για τιμές ζώνης έως 2.799 ευρώ το τ.μ., μία για τιμές ζώνης από 2.800 ευρώ έως 4.999 ευρώ το τ.μ. και μία για τιμές ζώνης άνω των 5.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Ο προσδιορισμός της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης της ιδιοκατοικούμενης ή μισθωμένης κύριας κατοικίας γίνεται κλιμακωτά, ανάλογα με την επιφάνεια των κύριων και βοηθητικών χώρων αυτής. Για κύρια κατοικία με επιφάνεια κύριων χώρων έως 80 τ.μ. υπολογίζεται με 60 ευρώ το τ.μ., για τα επόμενα 81 έως και 200 τ.μ. κύριων χώρων με 80 ευρώ το τ.μ., για τα επόμενα 201 έως και 300 τ.μ. κύριων χώρων με 120 ευρώ το τ.μ. και για τα πλέον των 300 τ.μ. κύριων χώρων αυτής με 150 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Για τον υπολογισμό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης των βοηθητικών χώρων το τεκμήριο ανά τετραγωνικό μέτρο καθορίζεται σε 30 ευρώ. Προκειμένου για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης, σύμφωνα με τον αντικειμενικό προσδιορισμό των ακινήτων, από 2.800 ευρώ το τ.μ. έως 4.999 ευρώ το τ.μ. τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται κατά ποσοστό 30% και για περιοχές με τιμή ζώνης από 5.000 ευρώ το τ.μ. και άνω κατά ποσοστό 50%. Προκειμένου για μονοκατοικίες τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται κατά ποσοστό 20%. Επίσης, για τον υπολογισμό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης ιδιοκατοικούμενης ή μισθωμένης δευτερεύουσας κατοικίας λαμβάνεται το ήμισυ της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης όπως αυτή υπολογίζεται για την κύρια κατοικία.
ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ
Για αγορά ή απόκτηση με γονική παροχή ή κληρονομιά πρώτης κατοικίας από άγαμο το αφορολόγητο ανέρχεται σε 200.000 ευρώ, ενώ από έγγαμο χωρίς παιδιά το αφορολόγητο διαμορφώνεται σε 250.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα αυτού και 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του. Σε ό,τι αφορά το αφορολόγητο για αγορά οικοπέδου, αυτό ανέρχεται για τον άγαμο σε 50.000 ευρώ και για τον έγγαμο χωρίς παιδιά σε 100.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα αυτού και κατά 15.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του.

Αξίζει να τονιστεί ότι σε περίπτωση αγοράς κατοικίας στο ποσό της απαλλαγής περιλαμβάνεται και η αξία μιας θέσης στάθμευσης αυτοκινήτου και ενός αποθηκευτικού χώρου, για επιφάνεια εκάστου έως 20 τ.μ., εφόσον βρίσκονται στο ίδιο ακίνητο και αποκτώνται ταυτόχρονα με το ίδιο συμβόλαιο αγοράς.

Παράλληλα περιορίζεται στο 20% η μείωση του φόρου (ήταν 40%) από τόκους των στεγαστικών δανείων που χορηγήθηκαν το 2009 και το 2010 για οποιαδήποτε κατοικία έως 200 τ.μ. και για ύψος δανείου έως 350.000 ευρώ. Επίσης προβλέπεται μείωση από τον φόρο σε ποσοστό 20% της ετήσιας δαπάνης ασφαλίστρων και μέχρι του ποσού των 1.000 ευρώ για άγαμο και 2.000 ευρώ για οικογένεια, ενώ έως τώρα ήταν απεριόριστο.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki