Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Τα νέα τεκμήρια με το φορολογικό νομοσχέδιο

leftaΑπό 40 ως 120 ευρώ ετησίως ανά τετραγωνικό ορίζεται το τεκμήριο διαβίωσης για τα σπίτια, ανάλογα με το εμβαδόν, το είδος (διαμέρισμα ή μονοκατοικία) και τη χρήση (πρώτη κατοικία ή εξοχικό) με το φορολογικό νομοσχέδιο που εγκρίθηκε απόψε από το Υπουργικό Συμβούλιο και θα κατατεθεί την Τρίτη στη Βουλή.
Συγκεκριμένα, η ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης ορίζεται κλιμακωτά, για τα πρώτα ογδόντα τετραγωνικά μέτρα σε 40 ευρώ το τετραγωνικό, για τα επόμενα από 81 ως 200 τετραγωνικά σε 60 ευρώ / τ.μ. και για τα πλέον των 200 τ.μ . σε 100 ευρώ / τ.μ. Για τους βοηθητικούς χώρους της κύριας κατοικίας το τεκμήριο είναι 30 ευρώ / τ.μ., και για μονοκατοικίες τα ποσά αυξάνονται κατά 20%. Για τη δεύτερη κατοικία το τεκμήριο είναι το μισό της πρώτης ενώ αν η οικογενειακή περιουσία περιλαμβάνει περισσότερα σπίτια για τον υπολογισμό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης λαμβάνεται υπόψη η συνολική επιφάνεια όλων των δευτερευουσών κατοικιών αθροιστικά.
Το αφορολόγητο όριο για αγορά πρώτης κατοικίας περιορίζεται στις 100.000 ευρώ, για τον έγγαμο στις 200.000 ευρώ. Το αφορολόγητο προσαυξάνεται κατά 20.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα παιδιά. Στο ποσό της απαλλαγής περιλαμβάνεται και η αξία μίας θέσης στάθμευσης αυτοκινήτου και ενός αποθηκευτικού χώρου, για επιφάνεια έως 20 τ.μ. το καθένα, εφόσον βρίσκονται στο ίδιο ακίνητο και αποκτώνται ταυτόχρονα με το ίδιο συμβόλαιο αγοράς.
Η κυβέρνηση προχωρά επίσης στην κατάργηση του φόρου αυτομάτου υπερτιμήματος (υπεραξίας) και του τέλους συναλλαγής ακινήτων.
Με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι:
-Τα καθαρά κέρδη των επιχειρήσεων που ασχολούνται με την πώληση ανεγειρόμενων οικοδομών εξευρίσκεται με τη χρήση 20% στα ακαθάριστα έσοδά τους.
-Όταν υπεκμισθώνεται ακίνητο για το οποίο έχει συναφθεί σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης, αναγνωρίζεται προς έκπτωση μόνο το μέρος του μισθώματος που καταβάλλεται προς την εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης και αντιστοιχεί στο κτίριο.
5.Αν τα κεφάλαια που εισάγονται από το εξωτερικό διατεθούν μέσα σε δύο χρόνια από το χρόνο εισαγωγής τους για την αγορά ακινήτου πλην οικοπέδου, για την ανέγερση οποιουδήποτε είδους οικοδομής στην Ελλάδα ή για οποιαδήποτε άλλη επένδυση επιχειρηματικής δραστηριότητας, το πενήντα τοις εκατό (50%) του καταβληθέντος φόρου επιστρέφεται άτοκα. Ο φόρος είναι 5 % και επιβάλλεται στα κεφάλαια που επαναπατρίζονται με αντάλλαγμα την απαλλαγή από το πόθεν έσχες.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki