Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Νέοι φόροι και εισφορά στα ακίνητα

leftaΗ επιβολή έκτακτης εισφοράς 2 % στους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας άνω των 5 εκατ. ευρώ για την επόμενη τριετία περιλαμβάνεται στο «πακέτο» των φορολογικών μέτρων που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, μαζί με τις αυξήσεις σε ΦΠΑ, καύσιμα και τις περικοπές μισθών και δώρων που ανήγγειλε νωρίτερα το REN. Επίσης επιβάλλεται έκτακτη εισφορά 1 % σε όσους είχαν εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ πέρυσι ενώ για τα φετινά (2010) εισοδήματα αυξάνεται ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής στο 45 %, για το εισόδημα που υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ.
Οι ρυθμίσεις περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε ήδη στη Βουλή και θα ψηφιστεί την Παρασκευή, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Τα μέτρα έχουν συνολικό αποτέλεσμα 4,8 δις. ευρώ που προέρχεται ισόποσα από αύξηση εσόδων και μείωση δαπανών. Σύμφωνα με τις τελικές, επίσημες ανακοινώσεις:
-Αυξάνονται οι συντελεστές ΦΠΑ από 4,5, 9 και 19 % σε 5, 10 και 21 % αντίστοιχα.
-Αυξάνεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στη βενζίνη κατά 8 λεπτά το λίτρο και στο πετρέλαιο κίνησης 3 λεπτά. Η λιανική επιβαρύνεται κατά 10 και 4 λεπτά αντίστοιχα, μαζί με το ΦΠΑ.
-Αυξάνεται ο φόρος στα τσιγάρα από 63 σε 65 % της πλέον ζητούμενης τιμής και στα ποτά κατά 20 %.
-Επιβάλλεται Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στην ηλεκτρική ενέργεια, 5 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα νοικοκυριά και καταργείται η απαλλαγή της ΔΕΗ από τον Ειδικό Φόρο στο πετρέλαιο που χρησιμοποιεί.
-Αυξάνονται οι φόροι στα αγαθά πολυτελείας (αυτοκίνητα με εργοστασιακή αξία άνω των 17.000 ευρώ, δηλαδή λιανική άνω των 35.000, σκάφη αναψυχής, ελικόπτερα, πολύτιμοι λίθοι, μέταλλα, δέρματα).
Από την πλευρά των δαπανών τα μέτρα αφορούν κυρίως τους μισθούς. Ειδικότερα:
-Μειώνονται κατά 30 % το Δώρο Πάσχα, το επίδομα αδείας και το Δώρο Χριστουγέννων. Αυτό ισοδυναμεί με μείωση κατά 60 % του 14ου μισθού, όπως μεταδώσαμε νωρίτερα.
-Μειώνονται κατά 2 % τα επιδόματα στο Δημόσιο, ΟΤΕ και ΝΠΔΔ, και στη Βουλή, πέραν της μείωσης 10 % που είχε ήδη ανακοινωθεί.
-Μειώνονται κατά 7 % οι μισθοί στις ΔΕΚΟ, στις οποίες θα ισχύσουν και οι περικοπές του 14ου μισθού. Οι μειώσεια αφορούν και τα κυβερνητικά στελέχη.
-Παγώνουν όλες οι συντάξεις, αλλά δεν μειώνεται ο 14ος μισθός. Μειώνονται οι αποδοχές των συνταξιούχων ΔΕΗ και ΟΤΕ με υψηλά εισοδήματα.
-Μειώνεται κατά 500 εκατ. ευρώ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και 200 εκατ. ο προϋπολογισμός του υπουργείου Παιδείας.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki