Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Φορολογικός δήμιος

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι, εκτός από τις αγοραπωλησίες, καθίζηση παρατηρείται και στις μεταβιβάσεις αιτία δωρεάς ή γονικής παροχής. Και αν στις αγοραπωλησίες ο λόγος είναι προφανής (έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος και έλλειψη ρευστότητας), στις γονικές παροχές και στις δωρεές, οι αιτίες είναι εντελώς διαφορετικές:

1. Αρνηση των παιδιών να «φορτωθούν» τον ΕΝΦΙΑ των γονιών τους.

2. Μπλοκάρισμα των μεταβιβάσεων λόγω χρεών (σ.σ. για να προχωρήσει μια γονική παροχή απαιτείται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα).

3. Υπερβολική και δαπανηρή γραφειοκρατική διαδικασία. Από τη στιγμή που έγινε απαραίτητη προϋπόθεση η βεβαίωση του μηχανικού, οι περισσότεροι γονείς που θέλησαν να μεταβιβάσουν ακίνητα στα παιδιά τους βρέθηκαν αντιμέτωποι με την υποχρέωση να «τακτοποιήσουν» το ακίνητο, κίνηση που προσθέτει από αρκετές εκατοντάδες έως και χιλιάδες ευρώ στον ήδη φουσκωμένο λογαριασμό. Ακόμη και αν δεν προκύπτει φόρος για μια γονική παροχή ή δωρεά, τα συμβολαιογραφικά έξοδα και τα έξοδα μεταβίβασης φτάνουν να αντιστοιχούν κοντά στο 2% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. η οποία μάλιστα δεν έχει και καμία σχέση με την πραγματική.

Υπό αυτά τα δεδομένα, οι γονικές παροχές από 139.000 που είχαν φτάσει σε ετήσια βάση το 2009, έφτασαν το 2015 να έχουν περιοριστεί σε κάτω από 20.000. με την πτώση να ανέρχεται κοντά στο 85%. Οσο για τις δωρεές, από 60.000 το 2009, δεν ξεπερνούν σήμερα τις 15.000. με την ποσοστιαία πτώση να φτάσει στο 75%. Οσο για τις αγοραπωλησίες, έκαναν ρεκόρ το 2005 (215.000), υποχώρησαν στις 135.000 το 2009 και σήμερα είναι λιγότερες από 40.000 σε ετήσια βάση.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki