Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ανάσα για τεκμήρια , αγρότες και συμβολαιογράφους

Στη διόρθωση των διατάξεων της φορολογίας εισοδήματος που προκαλούν παράλογη επιβάρυνση σε όσους φορολογούμενους έχουν ελάχιστο πραγματικό εισόδημα από τόκους προχωρά το υπουργείο Οικονομικών. Οι διατάξεις που βρίσκονται στην τελική ευθεία για την κατάθεσή τους στη Βουλή προβλέπουν μια σειρά από παρεμβάσεων που θα διορθώσουν τα κακώς κείμενα στην εφαρμογή των τεκμηρίων.

Πιο συγκεκριμένα οι διατάξεις θα προβλέπουν:

-τη μη ενεργοποίηση των τεκμηρίων διαβίωσης για όσους φορολογούμενους έχουν πραγματικό εισόδημα από τόκους και ακίνητα και οι αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσής τους (τεκμήρια διαβίωσης) δεν ξεπερνούν τα 9.500 ευρώ. Ουσιαστικά θα προβλέπεται ότι στις περιπτώσεις φορολογούμενων με εισόδημα από κεφάλαιο και υπεραξία κεφαλαίου το τεκμαρτό εισόδημα από αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης θα φορολογείται με την κλίμακα φορολόγησης των μισθωτών και συνταξιούχων. Έτσι, θα υπάρχει αφορολόγητο όριο από τα τεκμήρια διαβίωσης ύψους 9.500 ευρώ. Να σημειωθεί ότι με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία φορολογούμενοι που είχαν μερικά ευρώ εισόδημα από τόκους και αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης μερικών χιλιάδων ευρώ βρίσκονταν αντιμέτωποι με τη φορολόγησή τους με βάση το τεκμαρτό εισόδημα και με συντελεστή 26%. Έτσι, καλούνταν να πληρώσουν τσουχτερό φόρο εισοδήματος για πραγματικό εισόδημα μερικών ευρώ από τόκους.

-δεν θα ενεργοποιούνται τα τεκμήρια διαβίωσης για τους κατοίκους εξωτερικού που έχουν πραγματικό εισόδημα στην Ελλάδα. Ωστόσο, θα ισχύουν κανονικά τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων για τους κατοίκους εξωτερικού που αποκτούν πραγματικό εισόδημα στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, ο μόνιμος κάτοικος εξωτερικού ο οποίο έχει στην Ελλάδα πραγματικό εισόδημα από τόκους ύψους 10 ευρώ αλλά προχώρησε και στην αγορά ενός ακινήτου έναντι 50.000 ευρώ θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει φορολογηθεί το εισόδημα που δαπάνησε για την αγορά του ακινήτου ή ότι εισήγαγε εισόδημα από τη χώρα διαμονής του.

-γλιτώνουν από τη φορολόγηση με βάση το εισόδημα ιδιοχρησιμοποίησης χωραφιών οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος, δηλαδή οι αγρότες που δεν έχουν πραγματοποιήσει έναρξη εργασιών στην εφορία.

-μειώνονται σημαντικά τα πρόστιμα για τους συμβολαιογράφους οι οποίοι έχουν υποπέσει σε παραβάσεις που αφορούν στο πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ που πρέπει να επισυνάπτεται σε όλες τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Η διάταξη που περιλαμβάνεται στο υπό κατάθεση φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει ότι το πρόστιμο στον συμβολαιογράφο για παράβαση των διατάξεων αναφορικά με το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ διαμορφώνεται στο ένα τοις χιλίοις της αξίας του συμβολαίου με ελάχιστο τα 100 ευρώ και μέγιστο τα 1000 ευρώ. Σήμερα το πρόστιμο είναι 5.000 ευρώ.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki