Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Κωδικοί φωτιά

Σε λίγες ημέρες οι φορολογούμενοι θα έχουν πρόσβαση σε πίνακα πληροφοριακού χαρακτήρα μέσω του οποίου θα ενημερώνονται και για τα ποσά που κατέβαλαν μέσα στο 2014 για την εξυπηρέτηση των δανείων τους (τοκοχρεολυτικές δόσεις).

Φέτος έχουν επέλθει αρκετές αλλαγές στους κωδικούς αλλά και στη διαδικασία της συμπλήρωσης της δήλωσης. Οι κυριότερες είναι:

1. Οι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους υποχρεούνται να δηλώσουν όλα τα εισοδήματά τους, πραγματικά ή τεκμαρτά, αυτοτελώς φορολογούμενα ή απαλλασσόμενα. Δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν καθόλου εισοδήματα ούτε περιουσιακά στοιχεία που να αποτελούν τεκμήρια (κατοικία, αυτοκίνητο κ.λπ.), εφόσον φιλοξενούνται σε σπίτια συγγενών ή φίλων. Οι φοιτητές -τα ενήλικα τέκνα- δεν εξαιρούνται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης (π.χ. φοιτητές κ.λπ.), ακόμα και εάν αυτά αναγνωρίζονται ως εξαρτώμενα μέλη του φορολογουμένου, εφόσον αποκτούν εισόδημα.

2. Οσοι έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος σε κάθε περίπτωση.

3. Ο πίνακας 4, που αφορά τα εισοδήματα όλων των φορολογουμένων, έχει αναμορφωθεί πλήρως, καθώς κατααγράφονται οι επτά πηγές προέλευσης των εισοδημάτων από μισθωτή υπηρεσία και συντάξεις, ειισοδήματα αξιωματικών και κατώτερου πληρώματος Εμπορικού Ναυτικού, αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, επιχειρηματική δραστηριότητα, μερίσματα - τόκοι - δικαιώματα, εισόδημα από ακίνητη περιουσία και εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου. Σε κάθε κατηγορία εισοδήματος δηλώνονται και οι φόροι που αναλογούν και παρακρατήθηκαν.

4. Οποιαδήποτε αλλαγή στην οικογενειακή κατάσταση του φορολογουμένου θα πρέπει πρώτα να έχει δηλωθεί στο Μητρώο, για να υποβληθεί σωστά η δήλωση. Πριν από την επιβεβαίωση των στοιχείων της δήλωσής σας πρέπει να ενημερώσετε το Μητρώο της ΔΟΥ για τη διακοπή της έγγαμης σχέσης.

5. Δηλώνεται το εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου. Κάθε εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης μη εισηγμένων τίτλων, πχ. μεταβίβαση μεριδίων εταιρειών, μεταβίβαση μετοχών κ.ά., φορολογείται με 15%. Επίσης, δηλώνεται το εισόδημα από δικαιώματα (royalties) που αποκτάται από φυσικά πρόσωπα, και φορολογείται με συντελεστή 20%.

6. Δηλώνονται οι εισφορές που έχουν καταβάλει από μόνοι τους οι φορολογούμενοι σε ασφαλιστικά ταμεία, οι αμοιβές μισθωτών με απόδειξη δαπάνης, ενώ υπάρχει διαχωρισμός κωδικών που αφορούν το ακαθάριστο εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση και το ακαθάριστο εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση.

7. Οι κάθε είδους παροχές σε είδος άνω των 300 ευρώ που δίδονται από τον εργοδότη προς τον εργαζόμενο ή σε συγγενικό του πρόσωπο θεωρούνται μισθός και προστίθενται στο φορολογητέο εισόδημά του.

8. Για όλους τους φορολογουμένους και όχι μόνο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους εφαρμόζονται φέτος οι φοροαπαλλαγές για τις ιατρικές δαπάνες, τα νοσήλια, τα φάρμακα και τις δωρεές άνω των 100 ευρώ.

Για ιατρικές δαπάνες και νοσοκομειακή περίθαλψη προβλέπεται έκπτωση φόρου 10% των εξόδων, εφόσον υπερβαίνουν το 5% του φορολογούμενου εισοδήματος.

9. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, για να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ, θα πρέπει να έχουν αποδείξεις που αντιστοιχούν σε ποσοστό 10% του δηλούμενου ατομικού εισοδήματος και μέχρι του ποσού των 10.500 ευρώ.

10. Η καταβολή του φόρου εισοδήματος γίνεται σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη μέχρι τις 31 Ιουλίου 2015, η δεύτερη μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2015 και η τρίτη μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2015. Για εφάπαξ εξόφληση δίνεται έκπτωση 2%.

Αυστηρό «πόθεν έσχες», αλλαγές για τους αγρότες

Αυστηρότερο γίνεται το «πόθεν έσχες», ενώ μεγάλες είναι οι αλλαγές στη φορολογία των αγροτών, των εκμισθωτών ακινήτων και στα τεκμήρια διαβίωσης για ορισμένους φορολογούμενους.

Ειδικότερα:

• Διευρύνεται το «πόθεν έσχες», καθώς για πρώτη φορά θα συνυπολογίζονται στο τεκμήριο για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων και οι αγορές μετοχών, ομολόγων, επενδυτικών κεφαλαίων, καθώς και η ίδρυση εταιρείας. Οι σχετικές δαπάνες θα δηλωθούν μία προς μία αναλυτικά.

• Το φορολογητέο εισόδημα των αγροτών και των κτηνοτρόφων για το έτος 2014 θα προσδιοριστεί με λογιστικό τρόπο, δηλαδή με αφαίρεση των παραγωγικών δαπανών τους από τα ακαθάριστα έσοδά τους και θα φορολογηθεί με 13% από το πρώτο ευρώ. Αφορολόγητες είναι οι αγροτικές αποζημιώσεις, ενώ για τις επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι αγρότες εφαρμόζεται αφορολόγητο όριο έως 12.000 ευρώ.

Επίσης μειώθηκε στο 27,5% η προκαταβολή φόρου. Οι αγρότες που θα δηλώσουν ζημιά ή μηδενικό ή πολύ χαμηλό φορολογητέο εισόδημα, θα φορολογηθούν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης (κατοικίες, αυτοκίνητα). Και στις περιπτώσεις των αγροτών αυτών, τα τεκμαρτά εισοδήματα που θα προκύψουν με βάση τα τεκμήρια θα φορολογηθούν με 13% από το πρώτο ευρώ.

• Τα τεκμαρτά εισοδήματα τα οποία θα προκύψουν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης για όσους φορολογούμενους δεν απέκτησαν καθόλου εισόδημα το 2014 (ανέργους κ.λπ.) θα φορολογηθούν με την κλίμακα φόρου των μισθωτών και των συνταξιούχων, που προβλέπει αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ.

• Εξαιρούνται από τα ελάχιστα τεκμήρια διαβίωσης των 3.000 και των 5.000 ευρώ όσοι δηλώνουν εισοδήματα μόνο από τόκους και ακίνητα.

• Με συντελεστή 11% και από το πρώτο ευρώ θα φορολογηθούν τα πρώτα 12.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος από ακίνητα. Για μεγαλύτερα ποσά επιβάλλεται φόρος 33%. Οσοι δεν εισέπραξαν ενοίκια το 2014 έχουν τη δυνατότητα να τα εκχωρήσουν στο Δημόσιο για να γλιτώσουν από τον φόρο.

• Αν ο φορολογούμενος έχει εισόδημα μόνο από «μπλοκάκι» έχει τη δυνατότητα να φορολογηθεί με την κλίμακα των μισθωτών • συνταξιούχων. Στην περίπτωση όμως που ο φορολογούμενος είναι μισθωτός και παράλληλα ενισχύει το εισόδημά του με έσοδα από «μπλοκάκι», τότε τα έσοδα από μπλοκάκι θα φορολογηθούν με 26% από το πρώτο ευρώ. Οσοι έχουν εισοδήματα μόνο από μπλοκάκια θα συνεχίσουν να φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών εφόσον:

Με σύμβαση

α) έχουν έγγραφη σύμβαση με τα φυσικά ή και νομικά πρόσωπα στα οποία εργάζονται, β) τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα για τα οποία εργάζονται δεν υπερβαίνουν τα τρία σε αριθμό και αν είναι περισσότερα των τριών τότε το 75% του εισοδήματος πρέπει να προέρχεται τουλάχιστον από έναν και γ) δεν διεξάγουν εμπορική δραστηριότητα και η επαγγελματική εγκατάστασή τους ταυτίζεται με τη διεύθυνση κατοικίας τους.

• Αναγράφονται τα πάσης φύσεως εισοδήματα από ακίνητα (από εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση ή από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση κ.λπ.). Τα ποσά που πρέπει να αναγραφούν στους ειδικούς κωδικούς είναι τα πάσης φύσεως εισοδήματα από ακίνητα. Τα συγκεκριμένα ποσά μεταφέρονται και συμπληρώνονται αυτόματα από το σύστημα Τaxisnet στους συγκεκριμένους κωδικούς, αμέσως μόλις ο φορολογούμενος ολοκληρώσει την ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε2 «αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας», η οποία πρέπει να προηγηθεί της υποβολής της δήλωσης Ε1.

• Το τεκμαρτό εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. προς τα τέκνα ή τους γονείς του φορολογουμένου ή προς άλλους ανιόντες ή κατιόντες εξ αίματος ή εξ αγχιστείας συγγενείς, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία, δεν υπάγεται σε φόρο

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki