Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Απροσδόκητα κέρδη

Σημαντική ελάφρυνση θα έχει η αγορά κατοικίας στην περίπτωση που εφαρμοστεί ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ. Τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι:

- Το πρώτο που είναι και το λιγότερο πιθανό να συμφωνηθεί προβλέπει την θέσπιση ενιαίου συντελεστή 15% ή 16% με κατάργηση του σημερινού κανονικού συντελεστή 23% και του μειωμένου 13%. Πρόκειται, όμως, για σενάριο που όπως υποστηρίζουν υπηρεσιακές πηγές του ΥΠΟΙΚ θα οδηγήσει σε μεγάλη μείωση των φορολογικών εσόδων, της τάξης ακόμη και των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

- Το δεύτερο και πιο πιθανό σενάριο προβλέπει την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή στο επίπεδο του 18% ή 19%. Το σενάριο αυτό οδηγεί σε μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα καθώς η απώλεια των εσόδων από τη μείωση του κανονικού συντελεστή αντισταθμίζεται πλήρως από την αύξηση του συντελεστή 13% στο 18% ή 19%.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά θεωρεί κόκκινη γραμμή τη διατήρηση του συντελεστή 6,5% που υπάρχει σήμερα στον οποίο θα συνεχίσουν να υπάγονται τα φάρμακα, ορισμένα βασικά είδη διατροφής όπως είναι το γάλα και το ψωμί και πιθανώς τα βιβλία. Από τις αλλαγές, είναι δεδομένο το όφελος για όσους προχωρήσουν στην αγορά διαρκών καταναλωτικών αγαθών τα οποία υπάγονται σήμερα στο 23%, όπως είναι για παράδειγμα οι κατοικίες, τα αυτοκίνητα, οι τηλεοράσεις, τα κινητά τηλέφωνα κ.α.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki