Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Αλαλουμ με τον ΕΝΦΙΑ

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα σε τροποποίηση του σχετικού νόμου, προκειμένου να εξαιρεθούν τελικά από τη ρύθμιση των 72 έως 100 μηνιαίων δόσεων όλες οι απλήρωτες -ληξιπρόθεσμες και μη ληξιπρόθεσμες- δόσεις του ΕΝΦΙΑ, καθώς και οι μη ληξιπρόθεσμες δόσεις του φόρου εισοδήματος του 2014.

Πρακτικά η κυβέρνηση με την κίνηση αυτή, άφησε εκτεθειμένη τη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων , η οποία είχε επιβεβαιώσει σε χθεσινή ημερίδα του ΕΒΕΑ, ότι όλες οι απλήρωτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, τόσο οι ληξιπρόθεσμες όσο και οι μη ληξιπρόθεσμες, μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση που προβλέπει αποπληρωμή οφειλών έως και σε 72 ή 100 μηνιαίες δόσεις. Πάντως ξένοι αξιωματούχοι προσκείμενοι στην τρόικα αποτιμούσαν θετικά την κίνηση αυτή, κάνοντας λόγο για βήματα προόδου στη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση που στοχεύει στην επιστροφή των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Άλλωστε για την τρόικα η ρύθμιση των 100 δόσεων εκλήφθηκε ως μονομερής ενεργεία επιδεινώνοντας το κλίμα στις διαπραγματεύσεις. Από προχθές το βράδυ είχε ξεκινήσει η φημολογία ότι μετά τις πιέσεις της τρόικας θα αλλάξει η ρύθμιση, κάτι το οποίο διέψευσε η κ. Σαββαΐδου στο ΕΒΕΑ. Ωστόσο, λίγες ώρες μετά τη διάψευση από τη ΓΓΔΕ, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες, υποστηρίζοντας ότι οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ που είναι «μη ληξιπρόθεσμες, ή θα πληρωθούν ή θα μπουν στην πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων» προσθέτοντας πως δεν αλλάζει ο αριθμός των δόσεων και οι όροι του διακανονισμού αποπληρωμής οφειλών προς το Δημόσιο, ενώ μόνο η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ (δόση Σεπτεμβρίου) εάν δεν έχει εξοφληθεί θα μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Σύμφωνα με τη λογική της τρόικας, αν η νέα ρύθμιση εφαρμοζόταν έτσι όπως διαμορφώθηκε, τότε ένα μεγάλο μέρος από τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ που είχαν προϋπολογιστεί να εισπραχθούν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015 ώστε να ενταχθούν στον προϋπολογισμό του 2014 θα εισπράττονταν αργότερα, οπότε θα δημιουργούνταν δημοσιονομικό κενό 1 δισ. ευρώ.

Έτσι η κυβέρνηση, αποφάσισε να προχωρήσει στην τροποποίηση του σχετικού νόμου και συγκεκριμένα να διορθώσει την παράγραφο 7 του άρθρου 51. Η εν λόγω διάταξη ορίζει ότι στη νέα ρύθμιση μετά από επιλογή του οφειλέτη μπορούν να υπαχθούν και βεβαιωμένες έως την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές που κατά την ημερομηνία της αίτησης δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Δηλαδή, οι φορολογούμενοι με βάση τον νόμο θα είχαν τη δυνατότητα να εντάξουν στην ρύθμιση όλες τις απλήρωτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος.

Η τροποποίηση που θα γίνει τώρα θα προβλέπει ότι από τις βεβαιωμένες μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές προς το Δημόσιο που μπορούν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση εξαιρούνται:

Οι οφειλές των δόσεων του ΕΝΦΙΑ που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, δηλαδή οι 4 εναπομείνασες δόσεις του νέου φόρου ακινήτων, οι οποίες λήγουν τον Φεβρουάριο του 2015.

Οι μη ληξιπρόθεσμες οφειλές του φόρου εισοδήματος του 2014. Πρόκειται ουσιαστικά για την τρίτη διμηνιαία δόση των οφειλών αυτών, η οποία λήγει στις 29 Νοεμβρίου 2014.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki