Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Πληρώστε τώρα και απο του χρόνου βλέπουμε

Αναβολή για τουλάχιστον ένα χρόνο, δηλαδή έως το 2015 αναμένεται να λάβει η ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ (Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτητών Ακινήτων), αναφορικά με τα ξενοίκιαστα/κενά ακίνητα, καθώς το οικονομικό επιτελείο έχει μεν αποδεχθεί το αίτημα βουλευτών, αλλά και της ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων), σχετικά με την ανάγκη μείωσης του συντελεστή φορολόγησης της εν λόγω κατηγορίας ακινήτων, πλην όμως επισημαίνεται ότι η εφαρμογή μιας ακόμα ελάφρυνσης του ΕΝΦΙΑ, δεν είναι εφικτή φέτος.

Αντιθέτως, εκτιμάται ότι κάτι τέτοιο θα είναι εφικτό από το 2015 και μετά, με το ποσοστό της έκπτωσης να προβλέπεται ότι θα είναι μεγάλο, πιθανώς ακόμα και 50%.

Αξίζει πάντως να τονιστεί ότι η αναβολή για τουλάχιστον 12 μήνες της παροχής έκπτωσης στους κατόχους απρόσοδων αστικών ακινήτων (κενά/ξενοίκιαστα), είτε πρόκειται για κατοικίες, είτε για επαγγελματικά ακίνητα, θα διατηρήσει μία από τις μεγαλύτερες αδικίες που επιφέρει ο ΕΝΦΙΑ στην αγορά ακινήτων. Αλλωστε, το ποσοστό των κενών ακινήτων είναι αρκετά σημαντικό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις μεσιτικών γραφείων, περίπου το 20% των διαθέσιμων προς ενοικίαση κατοικιών είναι σήμερα κενό για πολλούς μήνες. Το φαινόμενο αυτό αφορά κυρίως τα μεγάλης επιφάνειας διαμερίσματα και τα μεγάλης ηλικίας ακίνητα, που απαντώνται κυρίως σε υποβαθμισμένες συνοικίες του κέντρου της Αθήνας. Οπως αναφέρουν φορείς της αγοράς, η αποχώρηση πολλών οικονομικών μεταναστών που εγκαταλείπουν την Ελλάδα για αναζήτηση εργασίας σε άλλες χώρες, σε συνδυασμό με την επιστροφή πολλών νέων στην πατρική εστία, εγκαταλείποντας το «όνειρο» της εργένικης ζωής, έχουν περιορίσει τη ζήτηση. Οπως τονίζουν μεσίτες, η μόνη κατηγορία διαμερισμάτων που βρίσκουν ευκολότερα ενοικιαστές είναι οι γκαρσονιέρες και τα δυάρια επιφάνειας έως 65 τ.μ., εφόσον μάλιστα βρίσκονται σε σχετικά καλή κατάσταση.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki