Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Αναζητούν λύσεις για τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο η είσπραξη της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ να γίνει στα τέλη Μαρτίου, δηλαδή η εξόφληση του φόρου να γίνει σε επτά και όχι σε τέσσερις δόσεις, με την πρώτη στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών έλαβε το «πράσινο φως» από την Ελληνική Στατιστική Αρχή στην οποία είχε απευθυνθεί προκειμένου να λάβει διαβεβαιώσεις πως σε τεχνικό επίπεδο εάν η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ πληρωθεί τον Μάρτιο του 2015 τα έσοδα θα μπορούν να εγγραφούν στη γενική κυβέρνηση για το 2014. Σε κάθε περίπτωση ο ΕΝΦΙΑ συνεχίζει να προκαλεί αναταράξεις και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, υπό το βάρος των έντονων αντιδράσεων κυρίως στην περιφέρεια, όπου εντοπίστηκαν τα περισσότερα μεγάλα λάθη και οι αδικίες στα εκκαθαριστικά του νέου φόρου. Προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση η κυβέρνηση δρομολογεί παρεμβάσεις, μετά τις 26 Αυγούστου, αφού ανοίξει το τρίτο θερινό τμήμα της Βουλής. Το επικρατέστερο σενάριο είναι ο επανυπολογισμός του φόρου για τις περιπτώσεις που εντοπίστηκαν μεγάλες αδικίες να γίνει στη βάση των αντικειμενικών αξιών που είχαν χρησιμοποιηθεί για τον υπολογισμό του ΦΑΠ για το 2013, ενώ αναμένεται να αποσταλούν νέα εκκαθαριστικά έως τις 15 Σεπτεμβρίου για τις περιπτώσεις που εντοπίστηκαν προβλήματα.

Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των δόσεων εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ για το σύνολο των φορολογουμένων, οι τελικές αποφάσεις εναπόκεινται πλέον στην κυβέρνηση, αφού υπάρξει σχετική συνενόηση και με την τρόικα. Για το θέμα των δόσεων το υπουργείο Οικονομικών είχε ζητήσει από την Ελληνική Στατιστική Αρχή ενημέρωση για το εάν τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ, εφόσον οι δόσεις παραταθούν και στους πρώτους μήνες του 2015 μπορούν να εγγραφούν ως έσοδο της γενικής κυβέρνησης για το 2014. Σύμφωνα με πληροφορίες εάν η τελευταία δόση εξοφληθεί στα τέλη Μαρτίου τεχνικά υπάρχει η δυνατότητα τα ποσά που θα εισπραχθούν έως και τον Μάρτιο του 2015 να εγγραφούν ως κονδύλι στα έσοδα της γενικής κυβέρνησης του 2014. Για το θέμα φέρεται να ενημέρωσε η ΕΛΣΤΑΤ το υπουργείο Οικονομικών, αφού πρώτα υπήρξε διαβούλευση της Αρχής και με τη Eurostat.

Με τα σημερινά δεδομένα σε κάθε περίπτωση η υποχρέωση πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ πρέπει να γίνει στο τέλος Σεπτεμβρίου. Πρέπει να σημειωθεί πως ορισμένοι έχουν ήδη σπεύσει να πληρώσουν είτε την πρώτη δόση ή και εφάπαξ τον φόρο που τους αναλογεί με την εισροή περίπου 58 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία για πληρωμές ΕΝΦΙΑ.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki