Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Και λάθη στις αντικειμενικές

Θύελλα αντιδράσεων και μεγάλη αναστάτωση, κυρίως στους κατοίκους της περιφέρειας, έφεραν τα καυτά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, ενώ θέμα ημερών είναι οι πρώτες τροποποιήσεις καθώς αναμένεται έκδοση απόφασης για εκπτώσεις ή και για απαλλαγή ευπαθών κοινωνικών ομάδων. To υπουργείο Οικονομικών υποσχέθηκε χθες «διορθωτικές παρεμβάσεις το ταχύτερο», αναγνωρίζοντας την ύπαρξη αδικιών στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, ενώ η κυβερνητική εκπρόσωπος  επιβεβαίωσε χθες πως ο ΕΝΦΙΑ βρίσκεται στις φοροελαφρύνσεις που συζητά η κυβέρνηση. Θέμα αλλαγών με επίκεντρο την υπερφορολόγηση των οικοπέδων θέτει και το ΠΑΣΟΚ που ζήτησε χθες συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για το θέμα.

Όσον αφορά στις αναμενόμενες πρώτες τροποποιήσεις, η απόφαση της γενικής γραμματέας Δημοσίων Εσόδων , που θα υπογραφεί εντός δεκαπενθημέρου, αναμένεται να προβλέπει υπό προϋποθέσεις μείωση κατά 50% του ποσού του φόρου για ανέργους και χαμηλά εισοδήματα και πλήρη απαλλαγή για πολύτεκνους και όσους έχουν σεισμόπληκτα ακίνητα. Την ίδια ώρα μεγάλη αναστάτωση σε χιλιάδες φορολογούμενους έφεραν λανθασμένα εκκαθαριστικά, με υψηλούς φόρους ακόμη και για οικόπεδα στην επαρχία. Σύμφωνα δε με καταγγελίες οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών υπολόγισαν τον ΕΝΦΙΑ με άλλες αντικειμενικές αξίες απο εκείνες που ισχύουν στην περιοχή, με αποτέλεσμα να προκύπτουν τελικά υπέρμετρες φορολογικές επιβαρύνσεις. Όπως εκτιμούν φοροτεχνικοί το πρόβλημα αφορά στον υπολογισμό της αξίας οικοπέδων και αγροτεμαχίων σε 457 περιοχές της χώρας εκτός αντικειμενικού συστήματος καθώς χρησιμοποιήθηκαν τιμές ζώνης όμορων περιοχών αντί των τιμών που ορίστηκαν το 2013 για τον υπολογισμό του ΦΑΠ και οι οποίες ήταν πολύ πιο χαμηλές, με αποτέλεσμα ο φόρος να εκτοξευθεί στα ύψη.

Λανθασμένοι υπολογισμοί έχουν γίνει και στα οικόπεδα για τα οποία δεν έχει προσδιοριστεί Συντελεστής Αξιοποίησης Οικοπέδου και έπρεπε σύμφωνα με τον νόμο να χρησιμοποιείται ο μικρότερος συντελεστής που ισχύει στον νομό, τον οικισμό ή την περιφέρεια αλλά υπολογίσθηκε και η τιμή ζώνης του νομού ή της περιφέρεια, με αποτέλεσμα να προκύπτει τεράστιος φόρος στους ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων.

Σύμφωνα με καταγγελία του βουλευτή Ευβοίας Κ. Μαρκόπουλου, σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα των περιοχών Καρύστου, Μαρμαρίου, Αλιβερίου, Αυλωναρίου και Κύμης στην Εύβοια χρεώθηκε στην ακίνητη περιουσία μέχρι και δεκαπλάσιος φόρος απο τον κανονικό. Οπως ανέφερε στο δημοτικό διαμέρισμα Δάφνης, οι πολίτες φορολογήθηκαν με 60.000 ευρώ το στρέμμα έναντι 10.000 πέρυσι. Στο Αυλωνάρι, από 7.000 πέρυσι έγινε 70.000. Στο Γραμπιά Καρύστου από 35.000 έγινε 85.000.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki