Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Φορολογικό αλλαλούμ

Βαρύ είναι το φορολογικό φορτίο που καλούνται να σηκώσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα οι φορολογούμενοι καθώς φέτος έχουν συρρικνωθεί περαιτέρω τα χρονικά περιθώρια καταβολής των φόρων (φόρος εισοδήματος, τέλος επιτηδεύματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, φόρος πολυτελείας και Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων – ΕΝΦΙΑ).

Το υπουργείο Οικονομικών όχι μόνο δεν μερίμνησε για την καλύτερη κατανομή των προθεσμιών πληρωμής των φόρων, ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους οι φορολογούμενοι και να αποφευχθούν νέα «φέσια», αλλά καθυστερεί και την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ οπότε οι υπόχρεοι δεν μπορούν να κάνουν τον προγραμματισμό τους, αλλά και το ίδιο δεν διευκολύνεται στην είσπραξη του φόρου.

Μόνο από τους φόρους εισοδήματος και ακινήτων θεωρητικά οι εισπράξεις του Δημοσίου στο δεύτερο εξάμηνο του έτους υπολογίζονται σε περίπου 8 δισ. ευρώ! Στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθούν και τα τέλη κυκλοφορίας του 2014, τα έσοδα από τα οποία υπολογίζονται σε άλλο 1 δισ. ευρώ. Συνεπώς, κάθε μήνα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώνουν 1,5 δισ. ευρώ φόρους, σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού.

Ωστόσο, μεγάλο μέρος από το ποσό αυτό θα καταστεί ληξιπρόθεσμο χρέος. Οχι μόνο γιατί δεν δύνανται να ανταποκριθούν οι φορολογούμενοι, αλλά και διότι το υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να εφαρμόσει ούτε καν το άρθρο 33 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), το οποίο του δίνει τη δυνατότητα παρακράτησης επιστροφών φόρου, ακόμα και για μη ληξιπρόθεσμες οφειλές φορολογουμένων. Σύμφωνα με τον ΚΕΔΕ, ποσά επιστροφών φόρου κάτω των 1.500 ευρώ τα οποία δικαιούνται φορολογούμενοι είναι πλέον δυνατό να συμψηφίζονται με μη ληξιπρόθεσμες οφειλές τους. Εάν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ είχαν εκδοθεί εντός του Ιουνίου, όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός, το υπουργείο θα είχε τη δυνατότητα να συμψηφίσει τις επιστροφές φόρου εισοδήματος με τον φόρο ακινήτων, βάζοντας άμεσα στα ταμεία του χρήματα.

Τα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων δεν αναμένονται νωρίτερα από τις 25 Ιουλίου (λόγω τεχνικών ζητημάτων), όταν θα έχει εκπνεύσει η ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων (14 Ιουλίου) και θα έχει επιστραφεί στους περισσότερους δικαιούχους ο φόρος εισοδήματος. Η καθυστέρηση αυτή δεν δημιουργεί μόνο προβλήματα στο ίδιο το υπουργείο Οικονομικών αλλά και στους πολίτες οι οποίοι δεν θα έχουν ούτε μια εβδομάδα περιθώριο για να καταβάλουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ μαζί με την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, που έχει την ίδια καταληκτική προθεσμία (31 Ιουλίου)!

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki