Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Φόρος από το πρώτο ευρώ στα εισοδήματα από ενοίκια

Από το πρώτο ευρώ θα φορολογηθούν φέτος τα εισοδήματα από ενοίκια που εισπράχθηκαν το 2013. Σε φόρο εισοδήματος υπόκειται μόνο το καθαρό εισόδημα που εισπράττει κάθε φορολογούμενος από εκμισθώσεις κατοικιών, οικοπέδων, κτιρίων επαγγελματικής στέγης, αγρών, αγροτεμαχίων και λοιπών εδαφικών εκτάσεων. Πιο συγκεκριμένα τα ενοίκια που εισπράχθηκαν εντός του 2013 θα φορολογηθούν φέτος αυτοτελώς ως εξής:

- Τα πρώτα 12.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος από ενοίκια θα φορολογηθούν με συντελεστή 10%.

- Το τμήμα του ετησίου εισοδήματος από ενοίκια πάνω από τις 12.000 ευρώ θα φορολογηθεί με συντελεστή 33%.

Επί του φόρου από ενοίκια, θα επιβάλλεται και προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος η οποία θα υπολογίζεται με συντελεστή 55%. Επιπλέον, στα ποσά των ενοικίων θα επιβάλλεται και συμπληρωματικός φόρος 1,5% ή 3% ανάλογα με το είδος και το εμβαδόν του ακινήτου, καθώς και ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1% - 4% η οποία επιβάλλεται σε όσους έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

Δεν θεωρούνται εισοδήματα από ακίνητα και δεν φορολογούνται:

- Το τεκμαρτό μίσθωμα από ιδιοκατοίκηση.

- Το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει από τη δωρεάν παραχώρηση χρήσης κύριας κατοικίας μέχρι 200 τετραγωνικά μέτρα από τους γονείς προς τα παιδιά και αντιστρόφως. Το τεκμαρτό εισόδημα δεν θα αναγραφεί στο έντυπο Ε1 αλλά θα δηλωθεί στο έντυπο Ε2. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι είναι ότι η κατοικία της οποίας γίνεται η παραχώρηση πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως κύρια και όχι ως δευτερεύουσα ή εξοχική.

Οι φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2013 εισοδήματα από ακίνητα πρέπει να συμπληρώσουν το έντυπο Ε2, η υποβολή του οποίου προηγείται της υποβολής του εντύπου Ε1. Οι σύζυγοι υποβάλουν ξεχωριστά το έντυπο Ε2 ακόμη και στην περίπτωση που υπάρχει συνιδιοκτησία. Στο έντυπο Ε2 θα πρέπει να καταχωρηθούν όλα τα οικοδομημένα ακίνητα ανεξάρτητα αν αποκτά κανείς εισοδήματα από αυτά ή όχι. Αν κάποιο από τα ακίνητα ήταν κενό το 2013 πρέπει να περιληφθεί στο Ε2 στο οποίο δηλώνονται και τα δωρεάν παραχωρούμενα ακίνητα.

 

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki