Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Αντίστροφη μέτρηση για το "ενιαίο" χαράτσι

Προ των πυλών βρίσκεται πλέον ο νέος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ο οποίος από τον Ιούνιο αντικαθιστά το «χαράτσι» της ΔΕΗ, καθώς στις 30 Μαΐου λήγει η προθεσμία για την υποβολή από τους υπόχρεους των εντύπων Ε9 με τα στοιχεία της περιουσιακής τους κατάστασης, βάσει των οποίων θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ. Κερδισμένοι είναι μόνο όσοι έχουν γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίσματα (αποθήκες, μαντριά κ.λπ.) και κτίσματα τα οποία δεν έχουν καθόλου στέγη. Αξίζει να σημειωθεί ότι μπορεί ο ΕΝΦΙΑ να φέρνει μειώσεις φορολογικών επιβαρύνσεων στους ιδιοκτήτες των οποίων η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας τους είναι χαμηλότερη των 300.000 ευρώ, όμως σε κάθε περίπτωση ο φόρος που θα πληρωθεί υπολογίζεται ότι θα είναι κατά μέσο όρο 20% μεγαλύτερος από αυτόν που πραγματικά αναλογεί στις πραγματικές αξίες των ακινήτων τους.

Ο ΕΝΦΙΑ παίρνει ως βάση υπολογισμού, όχι τις εμπορικές αλλά τις σημαντικά υψηλότερες αντικειμενικές τιμές που ισχύουν στην πλειονότητα των περιοχών, οδηγώντας ούτως ή άλλως στην υψηλότερη φορολόγηση των ακινήτων απ’ ό,τι πραγματικά θα έπρεπε να ισχύει προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί στον κρατικό προϋπολογισμό και να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία περίπου 2,65 δισ. ευρώ και φέτος, αλλά και τα επόμενα χρόνια. Με τον ΕΝΦΙΑ «κερδισμένοι» είναι οι ιδιοκτήτες που κατέχουν ένα ή περισσότερα ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα ή μονοκατοικίες, που έχουν εξαντλήσει τους συντελεστές δόμησης, καθώς θα πληρώσουν μειωμένο φόρο κατά 4,4% έως και 21,6% σε σχέση με το «χαράτσι» της ΔΕΗ. Ταυτόχρονα και όσοι έχουν διαμερίσματα ή μονοκατοικίες που έχουν καλύψει πλήρως τις δομήσιμες επιφάνειες των οικοπέδων τους, συνολικής αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης των 300.000 ευρώ, θα καταβάλουν φόρους μειωμένους σημαντικά, κατά ποσοστά από 15% έως και 23%.

Αυτό ουσιαστικά συμβαίνει διότι οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες πέρα από τον ΕΝΦΙΑ που θα καταβάλουν και θα είναι μειωμένος, θα κληθούν να καταβάλουν το συμπληρωματικό Ενιαίο Φόρο που όμως θα είναι αισθητά χαμηλότερος από το ΦΑΠ που πλήρωναν μέχρι σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι ο συμπληρωματικός φόρος έχει αφορολόγητο όριο υψηλότερο από το ΦΑΠ κατά 100.000 ευρώ, στις 300.000 ευρώ, αλλά και συντελεστές που κυμαίνονται από 0,1% έως και 1% έναντι 0,2% έως και 2% του ΦΑΠ. Στους μεγάλους «χαμένους» εντάσσονται όσοι κατέχουν μη ηλεκτροδοτούμενα, ημιτελή ή αποπερατωμένα κτίσματα, των οποίων η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας τους είναι χαμηλότερη των 200.000 ευρώ. Οι εν λόγω υπόχρεοι μέχρι σήμερα απαλλάσσονταν τόσο από το «χαράτσι» της ΔΕΗ όσο και το ΦΑΠ. Από την άλλη πλευρά, όσοι «εμπιστεύτηκαν» το κράτος για μια ακόμη φορά θα ζημιωθούν αφού οι κάτοχοι αυθαιρέτων κτισμάτων που τα νομιμοποίησαν το 2013, καθώς και όσοι είναι ιδιοκτήτες κατοικιών με ημιυπαίθριους χώρους, ή άλλους χώρους κύριας ή βοηθητικής χρήσης που «τακτοποιήθηκαν» με διάφορους νόμους από το 2010 έως το 2013, θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένους φόρους. Οι επιφάνειες όλων αυτών των περιπτώσεων θα πρέπει να δηλωθούν στο νέο Ε9 μέχρι το τέλος του μήνα και θα προσμετρηθούν στο σύνολο των τετραγωνικών επί των οποίων θα επιβληθεί ο ΕΝΦΙΑ. Με το νέο καθεστώς εξάλλου που ισχύει, εάν έχει ανεγερθεί μονοκατοικία μέσα σε αγροτεμάχιο προβλέπεται πενταπλασιασμός του φόρου επί του αγροτεμαχίου. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι όσοι κατέχουν μονοκατοικίες μεσαίας ή μεγάλης αξίας σε εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα, που δεν έχουν πλήρη κάλυψη του συντελεστή δόμησης, καθώς και αγροτεμάχια σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων, θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki