Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Οτι πρέπει να ξέρετε για τα εισοδήματα απο ακίνητα

1.Πώς υποβάλλεται το έντυπο Ε2 της συζύγου σε περίπτωση εγγάμων; Στην περίπτωση εγγάμων και εφ' όσον η σύζυγος έχει εισοδήματα από ακίνητα που ανήκουν στη δική της κυριότητα, έχει υποχρέωση υποβολής του εντύπου Ε2 είτε χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς της κωδικούς πρόσβασης είτε του υπόχρεου/ συζύγου, με την επιλογή «Ε2 συζύγου».

2.Συμπληρώνω σωστά την αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα των ακινήτων και εμφανίζεται μήνυμα "το πεδίο δέχεται μόνο αριθμητικούς χαρακτήρες". Τι πρέπει να κάνω; Στο πεδίο που αναγράφετε το ποσοστό συνιδιοκτησίας θα πληκτρολογήσετε μόνο το ποσοστό που σας αναλογεί και όχι το σύμβολο% .

3.Είναι δυνατόν να φορολογηθώ για ανείσπρακτα ενοίκια ; Καταρχήν, σε φορολογία υπόκειται η απαίτηση ποσού και όχι η είσπραξη. Στις περιπτώσεις των μισθωμάτων που αποδεδειγμένα δεν εισπράχθηκαν, παρέχεται η δυνατότητα στους φορολογουμένους, να μη φορολογηθούν, εφόσον εκχωρήσουν την απαίτησή τους στο Δημόσιο. Αυτό γίνεται (η εκχώρηση δικαιώματος), με απλή έγγραφη δήλωση του υπόχρεου, στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., μέσα στο οικονομικό έτος που τα εισοδήματα αυτά φορολογούνται. Με την έγγραφη δήλωση, παραδίδονται στον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ., τα αποδεικτικά της εκχωρούμενης απαίτησης. Ο εκμισθωτής θα συμπληρώσει στο έντυπο Ε2 τα στοιχεία του ακινήτου, γράφοντας στο ονοματεπώνυμο ενοικιαστή, "εκχώρηση δικαιώματος στο Δημόσιο", χωρίς ποσά, αναγράφοντας μόνο τους μήνες μίσθωσης και τον ΑΦΜ του ενοικιαστή.

4.Πώς συμπληρώνω ένα κενό ακίνητο (οικία, γραφείο, κλπ); Στην αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακινήτων περιγράφετε το ακίνητο στις αντίστοιχες στήλες. Στα στοιχεία ενοικιαστή, στο πεδίο ονοματεπώνυμο γράφετε τη λέξη κενό, στο πεδίο αριθμός φορολογικού μητρώου δεν γράφετε τίποτα και στην διάρκεια ενοικίασης γράφετε τους μήνες που το συγκεκριμένο ακίνητο παρέμενε κενό, τέλος στο πεδίο ποσοστό συνιδιοκτησίας γράφετε το ποσοστό που σας ανήκει (χωρίς το σύμβολο %).

5.Πώς συμπληρώνω μια κύρια κατοικία (μέχρι 200 τ.μ.) που έχει παραχωρηθεί από γονείς προς τα παιδιά ή και αντίστροφα; Στην αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακινήτων περιγράφετε το ακίνητο στις αντίστοιχες στήλες. Στα στοιχεία ενοικιαστή, στο πεδίο ονοματεπώνυμο γράφετε τη λέξη δωρεάν παραχώρηση, στο πεδίο αριθμός φορολογικού μητρώου γράφετε τον ΑΦΜ του προσώπου που κατοικεί στο ακίνητο και στην διάρκεια ενοικίασης γράφετε τους μήνες παραχώρησης, τέλος στο πεδίο ποσοστό συνιδιοκτησίας γράφετε το ποσοστό που ανήκει στον παραχωρητή (χωρίς το σύμβολο %).

6.Πώς συμπληρώνω ένα ακίνητο που έχω παραχωρήσει σε τρίτο πρόσωπο (φίλο, αδερφό κ.λ.π.); Στην αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακινήτων περιγράφετε το ακίνητο στις αντίστοιχες στήλες. Στα στοιχεία ενοικιαστή, στο πεδίο ονοματεπώνυμο γράφετε τη λέξη δωρεάν παραχώρηση, στο πεδίο αριθμός φορολογικού μητρώου γράφετε τον ΑΦΜ του προσώπου που κατοικεί στο ακίνητο και στην διάρκεια ενοικίασης γράφετε τους μήνες παραχώρησης, τέλος στο πεδίο ποσοστό συνιδιοκτησίας γράφετε το ποσοστό που ανήκει στον παραχωρητή (χωρίς το σύμβολο %) και συμπληρώνετε τη στήλη 11 με το τεκμαρτό μηνιαίο μίσθωμα και το αντίστοιχο ποσό στη στήλη 13, 14, 15.

7.Πώς δηλώνεται ακίνητο που έχει στην κατοχή του ένα προστατευόμενο μέλος; Το ακίνητο θα πρέπει να καταχωρηθεί στο Ε2 του προσώπου που το προστατεύει σαν να είναι δικό του ακίνητο

8.Πώς δηλώνεται το αγροτεμάχιο που εκμισθώνω; Στην αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακινήτων, στο πεδίο τοποθεσία γράφετε την περιοχή που βρίσκεται το αγροτεμάχιο, στο πεδίο θέση επιλέγετε 0, στο πεδίο χρήση επιλέγετε αγροτεμάχιο, στο πεδίο επιφάνεια συμπληρώστε την επιφάνεια μόνο σε τ.μ. Στα στοιχεία ενοικιαστή το ονοματεπώνυμο και το ΑΦΜ του, στη διάρκεια ενοικίασης γράφετε τη διάρκεια και τους μήνες χωρίς τεκμαρτό μηνιαίο εισόδημα, στο πεδίο ποσοστό συνιδιοκτησίας γράφετε το ποσοστό που σας αναλογεί (χωρίς το σύμβολο %) και τέλος στη στήλη 15 γράφετε το εισόδημα.

9.Πώς δηλώνεται το αγροτεμάχιο που μου επιφέρει εισόδημα βάση αντικειμενικών τιμών; Στην αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακινήτων, στο πεδίο τοποθεσία γράφετε την περιοχή που βρίσκεται το αγροτεμάχιο, στο πεδίο θέση επιλέγετε 0, στο πεδίο χρήση επιλέγετε αγροτεμάχιο, στο πεδίο επιφάνεια συμπληρώστε την επιφάνεια μόνο σε τ.μ. Στα στοιχεία ενοικιαστή γράφετε την λέξη ιδιόχρηση, στην διάρκεια ενοικίασης γράφετε τη διάρκεια και τους μήνες χωρίς τεκμαρτό μηνιαίο εισόδημα, στο πεδίο ποσοστό συνιδιοκτησίας γράφετε το ποσοστό που σας αναλογεί (χωρίς το σύμβολο %) και τέλος στη στήλη 15 γράφετε το εισόδημα .

10.Με ποιόν τρόπο υποβάλλεται το έντυπο Ε2 σε περίπτωση που έχει στην ιδιοκτησία του ακίνητα, τόσο ο σύζυγος όσο και η σύζυγος; Και οι δύο σύζυγοι έχουν την υποχρέωση να υποβάλλουν χωριστό έντυπο Ε2 για τα ακίνητα που έχουν στην ιδιοκτησία τους, έστω και αν υπάρχει συνιδιοκτησία σε μερικά ή σε όλα τα ακίνητα.

11.Πώς καταχωρείται ακίνητο που ανήκει σε ανήλικο; Εφόσον το ανήλικο δεν έχει υποχρέωση υποβολής Ε1, το ακίνητο καταχωρείται στο Ε2 του γονέα και στα στοιχεία ενοικιαστή γράφουμε ότι ανήκει στο παιδί. Αν από το ακίνητο εισπράττονται ενοίκια αυτά προστίθενται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο συνολικό εισόδημα.

12.Πως συμπληρώνω τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για ακίνητο μου που δηλώνεται ως κενό και έχει γίνει διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος; Το ακίνητο διαθέτει μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος επάνω στον οποίο αναγράφεται ο αριθμός παροχής ο οποίος υπάρχει και σε όλους τους λογαριασμούς του παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας που σας έχουν αποσταλεί στο παρελθόν.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki