Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Επιστολή των μεσιτών για την υπεραξία

Ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό για τον φόρο υπεραξίας, δημοσιοποίησαν οι κτηματομεσίτες οι οποίοι χαρακτηρίζουν παράλογο το μέτρο που έχει προκαλέσει πρόβλημα στην αγορά. Στην επιστολή αναφέρουν:

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Δυστυχώς, η επιβολή του φόρου υπεραξίας μόνο προβλήματα δημιουργεί στην Ελληνική κτηματαγορά κάτι το οποίο είχε επισημάνει η Ομοσπονδία Κτηματομεσιτών Ελλάδος (ΟΜΑΣΕ). Παρότι έχει ανακοινωθεί πριν από έξι μήνες δεν μπορεί να εφαρμοστεί με αποτέλεσμα πολλές αγοραπωλησίες και ιδιαίτερα από ξένους να μην μπορούν να ολοκληρωθούν. Τα ίδια αποτελέσματα και προβλήματα είχαμε όταν είχε επιβληθεί δυο φορές στο παρελθόν όπου άμεσα οι τότε κυβερνήσεις τον απέσυραν. Ο φόρος υπεραξίας δεν μπορεί να επιβληθεί λόγω των ψεύτικων και υψηλών αντικειμενικών αξιών που υπάρχουν στην αγορά. Επίσης, δεν μπορεί με ακρίβεια να προσδιοριστεί η πραγματική τιμή κτήσης ενός πωληθέντος ακινήτου σήμερα. Και εάν υπολογιστεί θα είναι ένας ψεύτικος, άδικος και παράλογος φόρος που θα αναγκάζονται οι καταματωμένοι ιδιοκτήτες ακινήτων να πληρώσουν. Ειδικά οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν αγοράσει πριν μια δεκαετία (δηλαδή από το 2001-2008) δεν έχουν κανένα κέρδος εάν πουλήσουν σήμερα διότι οι τιμές έχουν μειωθεί τουλάχιστον 50%. Άρα για ποιον φόρο υπεραξίας μιλάμε; Η λύση να πληρώνεται με ποσοστό ο φόρος υπεραξίας χωρίς να υπολογίζεται η διαφορά αξίας είναι και αυτός παράλογος γιατί πολλαπλασιάζεται με την ψεύτικη αντικειμενική αξία. Πρέπει επιτέλους να καταλάβει η Κυβέρνηση ότι χρειάζονται μέτρα τόνωσης της αγοράς και όχι υπέρμετροι φόροι με προβλήματα. Παρότι ήταν σωστή η μείωση του φόρου μεταβίβασης στο 3%, η επιβολή του φόρου υπεραξίας θεωρείται από την αγορά πλάνη της κυβέρνησης ως προς τους Έλληνες πολίτες που μεθοδευμένα αντί για μείωση δημιουργεί αύξηση σε κάθε αγοραπωλησία.

Κύριε Πρωθυπουργέ, Πρέπει να επιληφθείτε άμεσα αυτού του παραλογισμού και να δώσετε εντολή για άμεση κατάργηση του φόρου υπεραξίας και νέα κίνητρα για να υπάρξει σταθερότητα και ανάπτυξη στην αγορά ακινήτων.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki