Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

"Καπέλο" 3,9 δισ.

Σημαντικές αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων φέρνει το 2014 με 5,5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων να πληρώνουν περισσότερους φόρους από ό,τι το προηγούμενο έτος. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό οι φόροι στα ακίνητα ανέρχονται στα 3,9 δισ. ευρώ από 2,78 δισ. ευρώ το 2013. Φέτος όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων, επανέρχεται το «πόθεν έσχες» για την αγορά ή κατασκευή κατοικιών, ενώ επιβάλλεται φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις. Επίσης από φέτος μειώνεται ο φόρος στις μεταβιβάσεις ακινήτων στο 3% από 10% που ήταν το 2013, ενώ για πρώτη φορά θα φορολογηθούν τα εισοδήματα από ακίνητα με διαφορετική κλίμακα. Ειδικότερα οι αλλαγές στη φορολογία ακινήτων που θα εφαρμοστούν από φέτος έχουν ως εξής:

• Ενιαίος φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Καταργείται το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ καθώς και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ). Στη θέση τους θεσπίζονται δύο νέοι φόροι. Ο ΕΝΦΙΑ καθώς και ένας συμπληρωματικός φόρος που θα επιβαρύνει επιπλέον όσους έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ. Ειδικότερα ο ΕΝΦΙΑ θα επιβαρύνει όλα τα ακίνητα (κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, γραφεία, καταστήματα), ενώ ο συμπληρωματικός φόρος θα επιβάλλεται επί της συνολικής ακίνητης περιουσίας εφόσον η αντικειμενική τους αξία ξεπερνά τα 300.000 ευρώ. Οπως συμβαίνει σε κάθε νόμο, και αυτός που κατατέθηκε έχει κερδισμένους και χαμένους. Στους πρώτους συμπεριλαμβάνονται οι περισσότεροι φορολογούμενοι που κατέχουν ηλεκτροδοτούμενες κατοικίες δεδομένου ότι θα πληρώσουν λιγότερους φόρους σε σχέση με το ισχύον καθεστώς δηλαδή τον φόρο που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ. Στους χαμένους του νέου φόρου για τα ακίνητα συγκαταλέγονται οι ιδιοκτήτες μη ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων, οικοπέδων εντός σχεδίου ή οικισμών, καλλιεργούμενων αγροτεμαχίων, καθώς και όσοι διαθέτουν μεσαίας αντικειμενικής αξίας κτίσματα. Κάποιοι από τους ανωτέρω ιδιοκτήτες θα πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο για τα ακίνητα που κατέχουν, ενώ άλλοι όπως οι ιδιοκτήτες κτισμάτων θα επιβαρυνθούν αναλογικά περισσότερο από όσους διαθέτουν χαμηλής και πολύ υψηλής αξίας κατοικίες.

• Φόρος Μεταβίβασης Ακινήτων (ΦΜΑ). Από σήμερα στις μεταβιβάσεις ακινήτων θα εφαρμόζεται συντελεστής 3%. Μέχρι και το 2013 εφαρμόζονταν συντελεστές 8% για αξία έως 20.000 ευρώ και 10% για υψηλότερης αξίας μεταβιβάσεις ακινήτων. Ο μειωμένος ΦΜΑ ισχύει μόνο στις αγοραπωλησίες ακινήτων και όχι στις κληρονομιές δωρεές ή γονικές παροχές.

• Φόρος υπεραξίας. Με φόρο υπεραξίας θα επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες που θα προβούν εντός του 2014 στην πώληση ακινήτου. Ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 15% επί της διαφοράς (τιμή πώλησης μείον τιμή αγοράς). Η τιμή πώλησης είναι αυτή που αναγράφει το συμβόλαιο. Η τιμή κτήσης είναι το τίμημα που αναγράφεται στο συμβόλαιο και σε περίπτωση που δεν υπάρχει τίμημα, η αξία βάσει της οποίας προσδιορίστηκε ο φόρος μεταβίβασης ακινήτου. Αν η τιμή κτήσης δεν μπορεί να προσδιοριστεί θεωρείται ότι είναι μηδενική. Η υπεραξία μειώνεται ανάλογα με τα χρόνια διακράτησης του ακινήτου ως εξής: α) Από 1 έως 5 χρόνια έκπτωση 5%, β) Από 5 έως 10 έκπτωση 13%, γ) Από 10 έως 15, έκπτωση 21%, δ) Από 15 έως 20, έκπτωση 27%, ε) Από 20 έως 25, έκπτωση 34%, στ) Πάνω από 25 χρόνια, έκπτωση 39%. Δεν επιβάλλεται φόρος αν η υπεραξία μετά τις μειώσεις δεν υπερβαίνει το ποσό των 25.000 ευρώ. Εφόσον η υπεραξία από την πώληση του ακινήτου υπερβαίνει το 50% του εισοδήματος τότε θα επιβάλλεται φόρος εισοδήματος. Οσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα, τόσο λιγότερες θα είναι οι πιθανότητες να καταβληθεί φόρος.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki