Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Στη Βουλή ο ενιαίος φόρος

Βασικό φόρο από 2 έως 13 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για σπίτια, από 3 έως 9.000 ευρώ το στρέμμα για τα οικόπεδα και 1 ευρώ το στρέμμα για τα αγροτεμάχια προβλέπει το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που κατέθηκε στη Βουλή.

Ο νέος φόρος, όπως και ο συμπληρωματικός φόρος για τους φορολογούμενους με ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 300.000 ευρώ, θα ισχύσει από την 1.1.2014 και θα αντικαταστήσει το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων και τον ΦΑΠ που επιβάλλονται σήμερα.

Από το 2014 οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώνουν φόρους για κάθε ακίνητο που έχουν στην κατοχή τους ενώ όσων η ακίνητη περιουσία ξεπερνά τα 300.000 ευρώ θα καταβάλλουν και συμπληρωματικό φόρο. Επί της ουσίας θεσπίζονται δύο νέοι φόροι με στόχο την είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ. Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνεται διάταξη για τη μείωση του φόρου μεταβίβασης στο 3% από 10% που είναι σήμερα, παράταση της απόσυρσης για αυτοκίνητα, αυστηρές ποινές για όσα νομικά πρόσωπα δεν έχουν εναρμονιστεί με την ενιαία αρχή πληρωμών και σωρεία φορολογικών διατάξεων που διορθώνουν τον προηγούμενο νόμο για τη φορολογία εισοδήματος.

Για τα κτήρια ο συντελεστής του βασικού φόρου ξεκινά από 2 ευρώ και φτάνει τα 13 ευρώ το τετραγωνικό, για τα διατηρητέα και τα υπό απαλλοτρίωση προβλέπεται μειωμένος συντελεστής που θα περιορίζει το φόρο έως 60%, ενώ απαλλάσσονται πλήρως από το φόρο γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίσματα.

Όπως αναφέρεται στη σχετική αιτιολογική έκθεση, ο ΕΝΦΙΑ στοχεύει στην καθολική φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, «δηλαδή στη φορολόγηση όλων των ακινήτων που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, ανεξαρτήτως της ηλεκτροδότησης ή μη, διευρύνοντας καθοριστικά με τον τρόπο αυτό τη φορολογητέα ύλη, με συνέπεια τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών στα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες σε όλη τη χώρα».

Ποιοι απαλλάσσονται από τον φόρο

1. Με πράξη της Φορολογικής Διοίκησης χορηγείται έκπτωση πενήντα τοις εκατό (50%) στο φορολογούμενο, τον ή την σύζυγο και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του επί του ΕΝ.Φ.Ι.Α. που βεβαιώθηκε στα παραπάνω πρόσωπα, αν διαπιστώνεται οικονομική αδυναμία πληρωμής της συνολικής οφειλής για το οικείο έτος.

Η παραπάνω έκπτωση χορηγείται για τον οφειλόμενο ΕΝ.Φ.Ι.Α κάθε έτους, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

α) Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Φ.Ε δεν υπερβαίνει τις εννέα χιλιάδες ευρώ (€9.000), προσαυξημένο κατά χίλια ευρώ (€1.000) για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος,

β) το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα της παραγράφου 2 του άρθρου 1, ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας, δεν υπερβαίνει τα εκατόν πενήντα τετραγωνικά μέτρα (150 μ2) και

γ) ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

2. Η έκπτωση της προηγουμένης παραγράφου ανέρχεται σε ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%), εφόσον πληρούνται σωρευτικά τα κριτήρια που ορίζονται σε αυτήν και α) ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων ισούται ή υπερβαίνει τα τρία, ή β) ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος ή οποιοδήποτε από τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του έχει αναπηρία σε ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki