Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Εως αύριο στη Βουλή ο ενιαίος φόρος

Tο νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, αν και πρωτοπαρουσιάστηκε στις αρχές Οκτωβρίου,  ακόμη δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών η κατάθεση στη Βουλή θα γίνει το αργότερο έως αύριο ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να κατατεθεί και σήμερα. Οι λόγοι της καθυστέρησης στην κατάθεση του νομοσχεδίου για τον φόρο ακινήτων είναι πολλοί.

Πρώτον, το γεγονός ότι επί της ουσίας σημαντικά τμήματα του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ξαναγράφτηκαν από την αρχή μετά την αντίδραση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Επανήλθε από το παράθυρο ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας ο οποίος στην αρχική μορφή του νομοσχεδίου δεν υπήρχε και με τα έσοδά τους επιχειρείται να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση για τους έχοντες αγροτεμάχια.

Ο δεύτερο λόγος της καθυστέρησης είναι το γεγονός ότι μαζί με το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων πρέπει να κατατεθούν και μια σειρά από άλλες διατάξεις (οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα πολυνομοσχέδιο) όπως είναι οι νομοτεχνικές βελτιώσεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Ο τρίτος και πολύ σημαντικός λόγος είναι η έγκριση της τρόικας. Για να κατατεθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο απαιτείται η έγκριση των δανειστών καθώς άλλαξε το κείμενο του νόμου στο οποίο είχαν δώσει το πράσινο φως. Οι τροϊκανοί είχαν συμφωνήσει ο νέος φόρος να φέρνει στο δημόσιο ταμείο ετησίως το ποσό των 2,9 δισ. ευρώ και η νέα μορφή του φόρου φέρνει το ποσό των 2,65 δις ευρώ δηλαδή περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα. Αν δεν εξασφαλιστεί η έγκριση της τρόικας κυρίως για το ύψος της εισπραξιμότητας του φόρου, τότε το νομοσχέδιο δεν πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή (αν και οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι πολύ περιορισμένες).

Ο νέος φόρος ακινήτων πρόκειται να εφαρμοστεί από το 2014 και να αντικαταστήσει το υφιστάμενο χαράτσι και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Θα είναι ένας συνδυασμός φόρου ανά τετραγωνικό κτίσματος χωρίς αφορολόγητο και ενός συμπληρωματικού φόρου τύπου ΦΑΠ. Η φορολογική βάση διευρύνεται καθώς για πρώτη φορά θα επιβληθεί φόρος με το στρέμμα και στα αγροτεμάχια.

Πηγή:www.capital.gr

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki